Lekler do pol-pozicije u Las Vegasu

Vreme čitanja: 2min | sub. 18.11.23. | 11:00

Vozač Ferarija došao do 23. prvog startnog mesta u karijeri

Prvi dan u Las Vegasu protekao je sa samo jednim treningom u trajanju od sat i po vremena, nakon što je u prvom treningu Karlos Sains prelaskom preko šahta ozbiljno oštetio svoj bolid. Osim oštećenja na bolidu Ferarija, zvaničnici su bili primorani da provere svih 30 šahtova na stazi u Vegasu, zbog čega je prvi trening prekinut nakon samo osam minuta. Timovi su prikupili značajne informacije iz druga dva treninga, a zatim su bili spremni za početak kvalifikacija.

Jedini američki tim, Has prvi je u kvalifikacijama beležio merene krugove, međutim nisu bili preterano brzi. Ferari u rukama Šarla Leklera ubrzo je izbio na vodeću poziciju, a u stopu ga je pratio šampion Maks Verstapen. Ekipa Ferarija pokazala je u prvom delu kvalifikacija da im itekako odgovara vožnja na novoj stazi, kao i Vilijams, dok se Meklaren evidentno mučio. Lando Noris držao se među vodećih petnaest vozača koji prolaze dalje sve dok ga na samom kraju nije izbacio Danijel Rikardo, dok je Oskaru Pjastriju nedostajao tempo u poslednjem merenom krugu. Juki Cunoda poslednji će startovati na trci u nedelju, usled greške zbog koje nije uspeo da započne poslednji mereni krug.

Izabrane vesti

 Iz Q1 su ispali: 16. Lando Noris 17. Esteban Okon 18. Gvanju Džou 19. Oskar Pjastri 20. Juki Cunoda

 U drugom delu kvalifikacija ponovo su Lekler i Sains bili u vrhu poretka, dok je Rasel bio trećeplasirani. Iako su vozači Mercedesa u početku imali dobre krugove, Luis Hamilton bio je eliminisan iz daljeg toka kvalifikacija, kao i Serhio Peres koji je sedeo u garaži par minuta pred istek vremena. Vilijams je oduševio i u Q2 delu kvalifikacija, a drugi put ove sezone oba njihova vozača plasirala su se među vodećih deset.

 Iz Q2 su ispali: 11. Luis Hamilton 12. Serhio Peres 13. Niko Hulkenberg 14. Lens Strol 15. Danijel Rikardo

 Ferari je ušao u Q3 kao najozbiljniji favorit za osvajanje pol-pozicije, već u prvom brzom krugu izbili su na vodeća dva mesta, dok Verstapen nije uspeo da zapreti italijanskom timu svojim jedinim brzim krugom. Ubrzo su se vozači uputili ka garažama, a sa tri minuta do isteka vremena ponovo se svih deset vozača našlo na stazi za poslednji mereni krug.

Šarl Lekler je popravio svoje vreme u poslednjem krugu, a timski kolega Sains za samo 44 hiljaditih delova sekunde našao se iza Leklera. Ipak, iako je Španac pokazao da poseduje izuzetan tempo, trku će morati da započne sa 12. pozicije usled kazne od pomeranja 10 mesta, zbog promene delova koji su oštećeni tokom prvog treninga. Maks Verstapen kvalifikacije je završio na trećem mestu, ali će u trku ući iz prvog startnog reda, odmah pored Leklera.

 Trka je na programu u nedelju od 07.00 po srednjoevropskom vremenu.

 Startni poredak za Veliku nagradu Las Vegasa:

1. Šarl Lekler

2. Karlos Sains (12)

3. Maks Verstapen

4. Džordž Rasel

5. Pjer Gasli

6. Aleks Albon

7. Logan Sardžent

8. Valteri Botas

9. Kevin Magnusen

10. Fernando Alonso

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara