Bolid Maksa Verstapena 2023. godine u Melburnu (Reuters)
Bolid Maksa Verstapena 2023. godine u Melburnu (Reuters)

Formula 1 je u Australiji: Da li će Maks ponoviti učinak iz prošle sezone, ili možda Lekler iz 2022?

Vreme čitanja: 2min | sre. 20.03.24. | 17:36

Nakon dva trkačka vikenda na tlu arabijskog poluostrva, najbrži karavan na svetu će se ovog vikenda naći u Australiji, na stazi Albert Park u Melburnu

Australija se na kalendaru Formule 1 nalazi još od 1985. godine, kada je kao domaćin pomenute Velike nagrade bio grad Adelejd. Melburn, jedna od omiljenih stanica u kalendaru svih vozača, ulogu domaćina je preuzela 1996. godine. Najviše pobeda na ovoj stazi ima sedmostruki šampion Mihael Šumaher (četiri), dok je od aktivnih vozača najuspešniji Luis Hamilton (dve).

Staza duža nešto više od pet kilometara, sastavljena je od 14 krivina, predstavlja jednu od najzahtevnijih u trenutnom kalendaru zbog nekoliko krivina velikih brzina, blizine zidova kao i zbog brojnih izletnih zona koje su prekrivene šljunkom. Upravo na ovom mestu je prošle godine održana možda i najdramatičnija trka sezone, u kojoj je vozilo bezbednosti čak tri puta izlazilo na stazu, ali su bile istaknute i tri crvene zastave. Takođe, upravo je na toj trci Maks Verstapen prvi put podigao pehar za prvo mesto na tlu Australije, a kako je krenuo, izvesno je da će mu on i ovog puta pripasti. Odbranu titule Maks počinje u petak rano ujutru (02.30) po srednjeevropskom vremenu kada je na programu prvi trening.

Izabrane vesti

Međutim, nakon reči Šarla Leklera o sve većem približavanju Red Bulu, možda će upravo Monačanin pokušati da prekine Maksov pobednički niz. Lekler, koji još od trke u Austriji 2022. godine nije stajao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, je i sam premijerno slavio u Melburnu godinu pre Verstapena. U istoj trci, Holanđanin je zabeležio svoje poslednje odustajanje, zahvaljujući mehaničkom problemu koji ga je pratio čitavog vikenda.

Sa druge strane, tim koji žarko želi da vidi napredak u trci u Melburnu je Mercedes. Vozači Mercedesa nisu uspeli u prve dve trke da se plasiraju na podijum, a rezultati u trkama ih u šampionatu konstruktora stavljaju tek na četvrto mesto - iza Red Bula, Ferarija i Meklarena.

"Izgledali smo dobro u krivinama manjih i srednjih brzina, ali krivine visokih brzina su nam do sad bile slaba tačka." rekao je uoči predstojećeg vikenda šef tima Toto Volf, a istakao je na čemu je potrebno raditi: "Radili smo naporno kako bismo shvatili zašto naše performanse ne odražavaju naša očekivanja. Poboljšanje ovog aspekta je važan cilj. Nadamo se da ćemo napredovati u Melburnu , a to će nam biti vodič za dalji razvoj u narednim nedeljama."

Ostaje da otkrijemo šta smera ekipa Meklarena, za koju vozi Australijanac Oskar Pjastri, ali i Aston Martin za koji se nikad ne zna šta krije u džepu.

Raspored za Veliku nagradu Australije:

Petak

Trening 1 - 02:30-03:30

Trening 2 - 06:00-07:00

Subota

Trening 3 - 02:30-03:30

Kvalifikacije - 06:00-07:00

Nedelja

Trka - 05:00 (58 krugova)

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Velika nagrada AustralijeMaks FerstapenŠarl Lekler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara