Astrosi brane, Dodžersi i Jenkiji napadaju!

Vreme čitanja: 7min | čet. 29.03.18. | 11:11

Sve spremno za početak sezone u Mejdžor bejzbol ligi. Favoriti iz senke Klivlend Indijansi i Čikago Kabsi

U TV formatima “Zgode i nezgode“ su među glavnim akterima, jedno od njihovih osnovnih oruđa asocira na razbijene glave, a da drvena palica ima mnogo humaniju dimenziju, narednih nekoliko meseci će nam dokaz pružati najveći svetski majstori u američkoj varijanti kriketa - bejzbolu. Po 115. put od uvođenja Svetske serije (World serie), kao finala iz kog najuspešniji klub izlazi kao nezvanični svetski šampion, terenima širom Sjedinjenih Američkih Država i kanadskog Toronta bacači će činiti sve da felširaju loptice od kojih će igračima s palicom u rakama zavrteti u glavi, udarači će pokušati da demantuju tvrdnju legendarnog junaka crtanih filmova - Lajavog krelca (“nikad neće poleteti“) i slanjem loptice na tribine pomoći nekom od pasioniranih obožavalaca ove igre da upotpuni svoju kolekciju okruglih “skalpova“, a svaki od igrača u polju, ili pak hvatač, daće sve od sebe da u istoriju i statističke preglede uđe makar kao naturščik, čiji učinak i učešće u uspehu jeste skoro nevidljiv, ali može imati ogromnu vrednostu oličenu u osvojenoj tituli šampiona.

Sport u kom se utakmica od pozorišne predstave uspavljujuće prirode u trenu može pretvoriti u holivudski “krimić“, smotre neograničenog vremenskog trajanja u drugoj po popularnosti sportskoj disciplini u Americi, tribine na kojima je nekad življe nego na terenu, jer se zahvaljujući semenkama i kikirikiju većina gledalaca bavi “sportom za zube“ odnosno stomačnom gimnastikom uz pomoć hot-doga i burgera, menadžeri i sudije posle svake sporne situacije upuštaju se u dijalog koji i prečesto iziskuje “bip“, a čudni i upečatljivi likovi štreberskog izgleda trče s namerom da najdraži suvenir svakog ljubitelja ove igre prigrle i pretvore u svoju ikonu sa zida, čine jedinstven cirkus zvani Mejdžor (Glavna) bejzbol liga - MLB.

Izabrane vesti

Trideset klubova podeljenih u dve lige - Nacionalnu (NL) i Američku (AL) - kroz 162 utakmice koliko će svaki tim odigrati u ligaškom (regularnom) delu sezone, boriće se za po pet mesta (ukupno 10 računajući ceo MLB) koja garantuju učešće u doigravanju za prvaka, s tim što će najbolji u svakoj diviziji (po tri u NL i AL) imati rezervisano mesto u plej ofu i automatski plasman u polufinale svoje lige, a preostale dve ekipe u obe lige šansu mogu dobiti na osnovu plasmana.

Pošto su prošle sezone svoje ime prvi put u istoriji upisali u svemir svetskog bejzbola, aktuelni šampioni Hjuston Astrosi spadaju u red najvećih favorita i ove godine, uz vicešampione Los Anđeles Dodžerse i čuvene Jenkije iz Njujorka.

HJUSTON ASTROS

Iz Venecuele ne dolaze samo lepe žene, već i vrsni bejzbolaši, pa će teksaški klub i ove sezone predvoditi izvrsni udarač (bater) Hoze Altuve. Nosilac zvanja najboljeg igrača Američke lige, najuspešniji napadač MLB-a po proseku dobrih udaraca u odnosu na broj izlazaka pred bacače (AVG- 0.346) i sigurnih poena (houm ran) minule godine, takođe četvorostruki uzastopni lauerat među igračima na drugoj bazi. Jednostavno rečeno - lice s pedigreom!

Da li je razočarenje ili čast teško je reći, ali je činjenica da MVP finalne serije posle koje je jesenas titula preseljena u Hjuston, dobitnik nagrade za vrsnog igrača spoljne linije, Džordž Springer, samo druga violina u sastavu Astrosa. Uglavnom, još jedan napadački štih je u rukama menadžera Astronauta Ej Džej Hinča, očigledno sasvim dovoljan za najviše domete.

Na mestu startnog bacača na otvaranju sezone biće čuveni Džastin Verlander, pridošlica iz Detroita tokom prethodne sezone. Ruki godine AL 2006, MVP AL 2011, šestostruki ol star, čovek kom je, umesto na glavi, Trostruka kruna, simbol najboljeg pičera u tri najbitnije statističke kategorije, stajala u rukavici 2011. godine i najbolji bacač (Saj Jang trofej) iste godine.

LA DODŽERSI

Precepljena dlaka je odvojila L.A. Dodžerse da prošle godine ostvare dvostruki podvig - najviše pobeda u ligaškom delu sezone od kad su stacionirani u “gradu anđela“ i osvajanje titule šampiona, pa bi u predstojećoj sezoni to mogli da nadoknade. S obzirom da će slaviti 60 godina od trenutka kad su se iz Bruklina preselili u Kaliforniju, eto dodatnog razloga za slavlje.

Šestostruki osvajači Svetske serije, sportska porodica koja se diči činjenicom da je prva u modernoj istoriji elitnog američkog bejzbola imala crnoputog igrača u svojoj postavi (Džeki Robinson, 1947), klub s najvećim stadinom u ligi (56.000), ima u koga da položi nade.

Pre svih je u pitanju fenomenalni bacač Klejton Keršou, čovek koji se penjao na razne pijedestale, samo onaj najvažniji nije bio pod njegovim nogama - Svetska serija. Višestruki ol star, osvajač nagrade za najboljeg bacača, MVP NL 2014, prošle sezone je bio najbolji u NL po proseku omogućenih poena protivniku po devetini (iningu) u kojima je upućivao loptice prema svom hvataču (ERA - 2.31), ostvario je najviše pobeda kao startni pičer u Nacionalnoj ligi (na deobi 1. računajući MLB ), tako da će baš on na startu sezone protiv San Franciska proveriti jačinu zamaha svojih oponenata s palicom. Veće muke od toga hoće li lopte iz njegovih ruku sporednim putem odleteti na tribine mogao bi da predstavlja problem koji mu zadaje bol u leđima. Valjalo bi spomenuti i ime najboljeg “zatvarača“ sa spiska drugoprozvanih bacača Dodžersa, Kenlija Džansena, prvog po broju sačuvanih rezultatskih prednosti u Nacionalnoj ligi godine koja je za nama.

Ukoliko ponovi partije iz prošle sezone, Kodi Belindžer, početnik godine NL za 2017, obrnuo bi krug, kao što je u minulog jula ostvario “prirodni ciklus“ na istoj utakmici, što je ostvarenje svojstveno izabranim virtuozima u udaračkoj kategoriji.

Rame uz rame pomenutom dvojcu mogao bi biti najbolji udarač na poziciji presretača (Shortstop) u NL Kori Siger, čiji je prosečni AVG u karijeri vrlo dobrih 0.305, uz 52 “houm rana“, dok bi prašinu visoko mogao podizati i popularni Divlji konj, Kubanac Jasijel Pujg, još jedan odlični korisnik palice.

NJUJORK JENKIS

Ali... Kakav bi to bejzbol bio kad bi u vrhu liste potencijalnih šampiona izostali Njujork Jenkisi?

Najuspešniji klub u istoriji (27 pobeda u Svetskoj seriji), kolektiv koji je ovom sportu, u kom se na glavama igrača menjaju kačketi (kad igraju odbranu, to jest kad nastupaju njihovi bacači) i šlemovi (kad napadaju, odnosno udaraju), podario najveće ime unazad vek i po - Bejba Ruta, predstavnik prestonice bejzbola uvek ima pravo na nadu.

Uprkos tome što se u Velikoj jabuci slast pobede u završnoj predstavi MLB nije osetio već devet godina, Jenkiji uvek jašu na talasu velikih očekivanja, te ni predstojeća sezone ne može proteći u drugačijim razmišljanjima.

Na klupi posle duže vremena neće biti Džoa Đirardija, menadžera za čije ime se vezuje trijumf i poslednja titula čiji bljesak dopire iz vitrina jednog od simbola Njujorka. Njegov naslednik biće debitant na toj poziciji Aron Bun, učesnik predstave Svih zvezda 2003. godine, u vreme kad je bio aktivan igrač.

Da rastanak s Đirardijem prođe bez suza, a njegovog naslednika ogreje sunce pre svega bi trebalo da se potrudi 25-ogodišnji Aron Džadž, sjajni udarač, ruki godine i najuspešniji napadač po broju “houm ranova“ (52) i najbolji poljar na desnoj strani spoljnjeg dela terena u Američkoj ligi 2017. godine.

Snažno oružje u rukama Jenkisa predstavlja i izvrsni hvatač, Dominikanac Gari Sančes, dobitnik Silver slager nagrade za najboljeg udarača iz reda kečera u AL.

Na brdašcu namenjenom bacačima u dresu Jenkija će se u novoj sezoni prvo pojaviti Sančesov sunarodnik Luis Severino, trećeplasirani po ERA kriterijumu u Američkoj ligi 2017, uzdanica i po pitanju “izbačenih“ udarača (strajkaut) u okviru AL, pičer sa sjajnim procentom pobeda (70 %) u godini koju smo stavili za sobom pre tri meseca. Osim njega, starteri će biti i ol star Masahiko Tanaka, kao i čuveni veteran, 37-ogodišnji, Si-Si Sabatija, jedan od najboljih predstavnika bacačke loze u tekućem veku, pre 11 godina osvajač Saj Jang trofeja kao najbolji pičer Američke lige.

FAVORITI IZ SENKE

Izvesne šanse za slavlje u kasnu jesen ove godine daju se i Klivlend Indijansima i Čikago Kabsima.

Indijanci su prošle godine stigli do klupskog rekorda po broju uzastopnih pobeda u istoriji franšize iz Ohaja (22), brane zvanje najuspešnijeg u regularnom delu sezone AL, međutim, u plej ofu su Jenkisi bili nepremostiva prepreka, pa ostaje da vidimo hoće li dvojica ponajboljih bacača AL, Kori Klaber (najbolji ERA) i Karlos Karasko (uz Klabera i Vargasa iz Kanzas sitija najviše pobeda) moći da povedu saigrače do vrha MLB, koji sanjaju još od 1948. godine.

Igrarijama Dečaka iz “grada vetrova“ više neće prisustvovati Džejk Arijeta, bacač šampionske generacije Kabsa iz 2016, čovek nagrađen trofejom nazvanom po čuvenom Saju Jangu, pošto je potpisao ugovor s Filadelfijom, a nema ni trostrukog šampiona i ERA lidera iz 2007. Džona Lakija. Umesto njih će bacati Džon Lester kao “otvarajući“ pičer, čim se protiv Majamija zavesa na 115. predstavu podigne, a među starterima će osvanuti i ime Jua Darviša, kvalitetnog pičera s mrljom u statistici , jer je u plej ofu 2017. očajno obavljao svoj posao i sa ERA 6.14 udaljio Dodžerse od počasne vožnje gradom. U napadačkom delu ekipe najjaču nit čine Hispanoamerikanci - Hoze Ramirez iz Dominikanske Republike i Portorikanac Fransisko Lindor, obojica Silver slager lauerati prošle sezone.

Na poznatim bejzbol dijamantima, tražiće će novi brilijanti, a replike onih starih biće deo zahteva, očekivanja i želja fanova svih MLB ligaša. Zato jedinstvena poruka svih glasi: baci, hvataj, udri...

MLB

Četvrtak
18.30: (2,75) Majami - Čikago Kabs (1,45)
19.10: (2,08) Detroit - Pitsburg (1,75)
19.10: (1,60) Njujork Mets - Sent Luis (2,34)
21.05: (1,70) Baltimor - Minesota (2,15)
21.35: (2,34) Toronto - Njujork Jenkis (1,60)
21.35: (2,45) Teksas - Hjuston (1,55)
22.00: (2,55) Tampa - Boston (1,50)
22.05: (2,15) Oukland - LA Enđels (1,70)
22.10: (2,75) Sinsinati - Vašington (1,45)
22.10: (2,15) Atlanta - Filadelfija (1,70)
22.10: (2,08) San Dijego - Milvoki (1,75)
22.15: (1,55) Kanzas - Čikago Vajt Soks (2,45)

Petak
01.00: (1,30) LA Dodžers - San Francisko (3,50)
04.00: (2,55) Sijetl - Klivlend (1,50)
04.10: (1,85) Arizona - Kolorado (1,95)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Dragan STOJIĆ

Foto: Action Images


tagovi

sportsko klađenjebejzbolMLB ligaLA DodžersNjujork JenkisHjuston Astros

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara