Maks Verstapen (©Reuters)
Maks Verstapen (©Reuters)

Apsolutna dominacija Verstapena u Kanadi

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.06.23. | 22:12

Holanđanin došao do 41. pobede u karijeri čime se izjednačio sa Ajrtonom Senom

Maks Verstapen pobedio je u trci za Veliku nagradu Kanade i doneo jubilarnu 100. pobedu timu Red Bula. Fernando Alonso se posle loše trke u Barseloni našao na drugoj poziciji, a Luis Hamilton se drugu trku zaredom popeo na pobedničko postolje.

Verstapen je imao odličan start i odbranio svoje prvo mesto, dok Fernando Alonso nije uspeo dugo da zadrži drugu poziciju koju je nasledio posle kazne od 3 pozicije za Nika Hulkenberga zbog neusporavanja pod crvenim zastavama. Već u prvoj krivini Alonsa je obišao Luis Hamilton, a na trenutak mu je pretio i drugi Mercedes Džordža Rasela. U pozadini Karlos Sains koji je takođe bio pomeren 3 pozicije unazad, vodio je žestok duel sa Serhiom Peresom, ali su ipak i dalje bili na pozicijama na kojima su bili na startu - 11. i 12.

Izabrane vesti

U sedmom krugu pojavile su se prve žute zastave koje su ubrzo prešle i u virtuelno vozilo bezbednosti kada je Logan Sardžent parkirao svoj Vilijams. Prekid nije dugo potrajao, a Alonso se sve više približavao drugoplasiranom Hamiltonu. Ipak, Španac koji je par puta zakačio "Zid šampiona" bio je ugrožen od strane Rasela koji je mogao da koristi DRS. Međutim, Rasel je u 12. krugu prešao preko ivičnjaka i imao žestok udarac sa ogradom zbog čega je izazvao vozilo bezbednosti, a posle stajanja na promeni guma i prednjeg krila se ponovo našao na stazi.

Maks Verstapen, Luis Hamilton i Fernando Alonso iskoristili su vozilo bezbednosti za prvu promenu guma. Tada je pod istragom bio tim Mercedesa za nebezbedno puštanje Hamiltona iz boksa kada je umalo došlo do incidenta sa Alonsom, ali je kasnije odlučeno da neće biti kazne. 17. krug označio je i zelene zastave, a Verstapen je ponovo odbranio lidersku poziciju i vrlo brzo pobegao Hamiltonu na preko jednu sekundu. Oba vozača Ferarija nisu išla na promenu guma kada i ostali, te su se na restartu nalazili na pozicijama 4. i 5. Menjali su pneumatike tek u 39. odnosno 40. krugu, a Peres koji je otišao nešto ranije brzo je sustizao dvojac Ferarija. Ipak, Meksikanac je na kraju trke morao da se zadovolji šestom pozicijom, ali i najbržim krugom trke.

Fernando Alonso preuzeo je drugo mesto od Hamiltona u 23. krugu i do kraja ostao na istom, iako je tokom druge polovine trke izgledalo da će ga vozač Mercedesa prestići.

Vozači Meklarena imali su pristojnu trku, ali kazna Landa Norisa (5 sekundi za nesportsko ponašanje) kao i loš tempo Oskara Pjastrija poslali su Meklarene izvan poena.

Rasel se do 55. kruga borio sa Albonom za sedmu poziciju, sve dok se nije povukao iz trke najverovatnije zbog posledica incidenta ranije u toku trke. Albon je pokazao odličan tempo u trci u Kanadi i trku je završio na sedmom mestu.

Prvih 10:

1. Maks Verstapen

2. Fernando Alonso

3. Luis Hamilton

4. Šarl Lekler

5. Karlos Sains

6. Serhio Peres (najbrži krug trke)

7. Aleks Albon

8. Esteban Okon

9. Lens Strol

10. Valteri Botas

Naredna trka je na programu za dve nedelje na Red Bul Ringu u Austriji.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara