Đerar Deulofeu (©Reuters)
Đerar Deulofeu (©Reuters)

PRELAZZI: Novi Mesiji i nove mesije

Vreme čitanja: 5min | sub. 24.02.24. | 08:33

Možda je najtužnija stvar u karijeri Đerara Deulofeua ova poslednja: to da ove sezone nije odigrao niti jedan meč, a da je malo ko – sem navijača kluba sa Friulija, koji ionako više ne znaju šta da misle o svom klubu – i pomislio na njega

Može li se predvideti, ma šta predvideti, matematički nacrtati budućnost? Deulofeu je mislio da može.

Po struci farmaceut, Aleksander Deulofeu proveo je pozne godine svog života u komplikovanim matematičkim proračunima. Svi ljudi mogu se svesti na brojke, govorio je, pa se tako i sve države mogu svesti na brojke. Jedan od najkontroverznijih Katalonaca svoga doba, prijatelj Salvadora Dalija, precizno je još pedesetih godina prošlog veka izračunao da će Sovjetski Savez pasti, da će se isto dogoditi sa Berlinskim zidom, i da će se Kina uzdići.

Izabrane vesti

U isto vreme, i to je problem sa predviđanjima, ma koliko da ste sigurni u tu budućnost i u svoju računicu, stvarnost uvek nađe način da vas demantuje. Jer isti taj Aleksander Deulofeu takođe je naveo da će ta jaka Kina izvršiti invaziju na Rusiju, ali da će ih onda pobediti Nemačka, da će Foklandska ostrva biti vraćena Argentini, a da će Kanarska ostrva proglasiti nezavisnost od Španije.

Živi bili pa videli, ali biće da je to bila samo loša procena.

Ni prva ni poslednja kada je u pitanju Deulofeu.

Sve do pre oko deceniju, nešto malo jače, dotični Aleksander bio je najpoznatiji Deulofeu u Kataloniji, ma na čitavom svetu.

A onda je stigao mali Đerar.

Može li se predvideti, matematički nacrtati budućnost? Mnogi su neke 2012. ili 2013. godine mislili da može.

Po struci laici, padali smo – i još uvek padamo! – na takva predviđanja. "Stiže novi Mesi", čuje se otprilike jednom mesečno, i ko će više popamtiti sve te lažne Mesije i lažne mesije.

U isto vreme, i to je problem sa takvim fudbalskim predviđanjima, stvarnost uvek nađe način da vas demantuje.

A u slučaju Đerara Deulofeua, demantovala nas je makar dva puta. Ako ne i više.

Kada se pojavio, bio je najgore čuvana tajna Katalonije; sa 14 godina je potpisao ugovor sa "Najkijem" (prerano, naravno, ali ko smo mi da sudimo o tome?), onda je polako uvođen u prvi tim, a potom je jedva punoletan stigao na "kaljenje" u Everton i demantovao sve one priče o nežnim lakonogim Špancima koji nemaju ama baš nikakve šanse protiv mesara u Premijer ligi.

Pričalo se o tome da je bio nabusit, i verovatno jeste, pričalo se o tome da ne može da podnese breme toliko velikog kluba kao što je bila Barselona, i verovatno nije mogao. Sreću je zato morao da traži drugde.

I danas možete da pitate navijače kluba iz Liverpula, i reći će vam da takvog zvrka nisu nikada videli: sposoban da jednim lucidnim potezom preokrene utakmicu, kao kada je doveo klub nadomak trofeja; onda bi došla naredna utakmica, pa ga nigde ne bi bilo.

I danas možete da pitate navijače Votforda, ko je najzabavniji, najčarobniji igrač kojeg su gledali na Vikaridž roudu – a blagodareći familiji Poco, samo neka su zdravo, kroz taj klub prodefilovalo je jedno petsto-šeststo igrača otkako su oni preuzeli dizgine – i zapenušaće vam o duelu polufinala FA kupa.

Bio je april 2019, Vulverhempton je na Vembliju vodio 2:0, bilo je deset minuta do kraja, a onda je sa klupe ušao bivši španski reprezentativac, pomalo zaboravljen, skrajnut i depresivan otkako ga se Barselona po drugi, i konačni, put odrekla, i otkako je svetla i štikle Milana zamenio bljuzgom i lošim prepevima pesama Eltona Džona.

Pa i tada bi umeo da bljesne.

Đerar je dao jedan gol, najinteligentniji lob kojeg ćete videti danas ukoliko pustite taj video, lob zbog kojeg bi mu Ronaldinjo aplaudirao a Mesi se namrštio i pomislio "ma nije to ništa toliko dobro".

U 94. minutu prevejani Troj Dini iznudio je penal i izjednačio, a onda u produžetku opet Đerar, kao na malom fudbalu, i proslava zbog koje bi ga Kilijan Embape verovatno tužio.

Opet je nekoliko dana engleska, španska, svetska javnost brujala o momku koji je napokon pokazao svoj potencijal, opet su mu se proricali jaki transferi, opet se potezalo ono o novom-starom-kojemgod Mesiju, ali budućnost je imala neke druge planove.

U toj okrutnijoj budućnosti, Votford je stradao sa 6:0 u finalu FA kupa – iako je Havi Grasija izašao hrabro, sa Deulofeuom i Dinijem – a povrede, nonšalancija ili samo nekonzistentnost, nazovite to kako hoćete, učinili su da nadareni Đerar postane kusur porodice Poco.

Otac ga je prodao sinu, ili ga je sin prodao ocu, ili je tu bio neki stric koji se bori za nasledstvo, svejedno, iz Votforda je prešao u Udineze, svakako najmanje atraktivan tim u svih u njegovoj karijeri.

I opet bi, jer i Aleksandar je Deulofeu znao da istorija ume da se ponavlja, i opet bi zablistao, i opet bi vezao dve-tri utakmice na kojima bi izgledao kao da bi mu dres Barse stajao kao saliven, i opet bi neke novine, ovog puta "Gazeta", proricale transfer u Napoli ili Juventus, a onda bi se ubacio "Miror" i video ga opet u Premijer ligi, možda u ambicioznoj Aston Vili, i opet ga ne bi bilo, sve dok ga ne bi bilo uopšte.

Možda je najtužnija stvar u karijeri Đerara Deulofeua ova poslednja: to da ove sezone nije odigrao niti jedan meč, a da je malo ko – sem navijača kluba sa Friulija, koji ionako više ne znaju šta da misle o svom klubu – i pomislio na njega.

A ne samo da nije odigrao nijedan meč, nego ga možda neće ni igrati: Đerar Deulofeu bori se sa povredom – i sasvim moguće sa još ponekim demonima – iz koje se neće vratiti, ili se makar neće vratiti kao ona čigra sposobna da oko sebe zavrti ceo teren i četvrtinu planete.

Još jedan majstor na određeno vreme, još jedan Mesi(ja) koji to nije bio, još jedan igrač čije ćemo "hajlajtse" pamtiti, i koji će se pominjati, danas više nego ikada, zbog te udarne vesti, i na Vikaridž roudu gde igra Votford, i na Ameksu gde gostuje Everton, i na Marasiju gde igraju Furlani, a onda sve tiše i tiše, dok ne postane samo još jedan Deulofeu kojeg su prevarile i budućnost i stvarnost.

SERIJA A – 26. KOLO

Petak

Bolonja - Verona 2:0 (1:0)

/Fabijan 27, Frojler 65/

Subota

15.00: (2,30) Sasuolo (3,45) Empoli (3,30)

18.00: (2,95) Salernitana (3,20) Monca (2,50)

20.45: (2,35) Đenova (3,20) Udineze (3,50)

Nedelja

12.30: (1,33) Juventus (5,00) Frozinone (10,0)

15.00: (4,50) Kaljari (3,60) Napoli (1,90)

18.00: (7,50) Leče (4,40) Inter (1,45)

20.45: (2,45) Milan (3,50) Atalanta (3,00)

Ponedeljak

18.30: (1,95) Roma (3,35) Torino (4,20)

20.45: (2,40) Fjorentina (3,35) Lacio (3,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

UdinezeĐerar DeulofeuPrelazzi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara