Lazetić anestezirao Duljaja: TSC je fenomen(alan) kad igra sa Partizanom

Vreme čitanja: 6min | ned. 28.04.24. | 21:33

Ekipa iz Bačke Topole drugi put u istom prvenstvu savladala crno-bele i otvorila trku za drugo mesto, jer je razlika sad samo četiri boda - 2:1

Osvojćiće Vladan Milojević titulu, ostaće Igor Duljaj omiljen u očima Grobara, napravio je ogroman pomak Feđa Dudić u Kragujevcu, ali ovo što čini Žarko Lazetić je fenomen. Od svih trenera u Mozzart Bet Superligi ima takav uticaj na igru tima da zaslužuje veće poštovanje nego što mu javnost daje. Kao da je to što radi sa TSC-om normalno. A nije. Prošle sezone je razdvojio večite, a preti da i ove pretekne Partizan, pošto ga je dobio drugi put u prvenstvu u njegovoj kući. Sa skromnim timom, bez zvezda i zvezdica, bez stranaca, a sa jasnim principima i zahtevima u igri, zbog čega se 2:1 u završnoj utakmici drugog kola plej-ofa mogu tretirati kao podvig kakvim malo ko može da se pohvali.

Ne samo zbog rezultata ovog meča, već što je Lazetić sa svojim gerilom u dva susreta na Topčiderskom brdu savladao klub u kome je igrao i bio trener, a da su pritom oba slavlja zaslužena. Bez mrlje. Kao umetničko delo nekog slikara koji se probija na veliku scenu. Stil kakav samo on forsira i koji mu toliko leži da izaziva simpatije bez obiza ko je kome naklonjen. Čovek je uspeo da anestezira favorita i umrtvi ga do te mere da iz igre nije uradio – ništa.

Izabrane vesti

A njegov tim je u Beogradu dobio sve. Aplauz zbog stila i tri boda kojima je prišao Parnom valjku na samo četiri koraka zaostatka, pet utakmica do kraja trke. Alal vera! A bila je uoči drugog duela ovih timova razlika čak 14 u korist ekipe Igora Duljaja, koja je ovoga puta izgledala kao da uči od boljeg. Pre svega kako se takmiči. Uz to, kako valja biti istrajan u zamislima i idejama, pa makar one ne funkcionisale od početka. Takav je bio TSC i zato ima pravo da se nada kako će se opet oprobati u napadu na Ligu šampiona.

Zbog pređašnjih obračuna trebalo je da bude derbi, a zbog manjka tempa i smislenih akcija Partizana jedva da bi mogao da dobije prelaznu ocenu. Osim onih šest minuta sredinom prvog poluvremena kad je susret zaličio na evropski. Ta sekvenca u kojoj je sastav Žarka Lazetića uvideo kako bi mogao da se aktivira trku vrednu plasmana u kvalifikacije za Ligu šampiona, a tim Igora Duljaja odmah uzvratio dugo je predstalvjao najzanimljiviji sadržaj meča, rešenog tako što je trener TSC dobio direktan duel sa kolegom, jer je u drugom poluvremenu njegov rezervista bio čovek odluke.

Samo pet minuta pošto ga je Žarko Lazetić poslao u igru, Saša Jovanović se odrazio kao da je skočio na federe, pored statičnog i večeras indisponiranog Nikole Antića reagovao na ubacivanje Ifeta Đakovca i potvrdio da nije slučajno prošle sezone bio najbolji igrač Mozzart Bet Superlige. Niti je TSC tek tako u situaciji da opet izvede veleobrt i možda se popne na drugu poziciju.

Čak i kad odigraju najskromniju od tri međusobne utakmice ove sezone, Partizan i TSC opet ponude publici vatromet. Remi u prvom kolu je bio eksplozivan (3:3), na Topčiderskom brdu je ekipa Žarka Lazetića napravila žurku krajem novembra (4:0), a ni jedni ni drugi, makar u golgeterskom smislu, nisu izneverili na zatvaranju drugog kola plej-ofa. Iako je utisak da je julski obračun na TSC areni bio daleko najbolje što timovi mogu da ponude jedni drugima.

Razume se, ne može svaki put da bude tako efikasno, zbog čega je deo gledalaca verovatno zažalio što je potrošio ugodno aprilsko veče na stadionu iznad Autokomande. Skoro pola sata je prošlo u, verovatno će kazati treneri, taktičkom nadmudrivanju. Gosti su držali loptu, ali je drugoplasirani tim na tabeli bio oprezniji nego prošli put i duplim blokom sprečavao Petra Stanića (najisturenijeg u ekipi bez klasičnog napadača) da bude uticajan. Takvo opredeljenje značilo je da crno-beli „love“ grešku u pasu i probaju da kontrama ugroze protivnika. Nije baš išlo. Zato smo se nagledali dodavanja Mateje Đorđevića ka Nemanji Stojiću i obrnuto, kao da je štoperski tandem tako želeo da izazove „iskakanje“ Mateusa Saldanje i Bibarsa Natha, mada je i domaćin znao za jadac i pustio je defanzivce rivala da vode igru.

Samo što to ponekad ume da bude fatalno. Naročito kad protivnik oseti da je Partizan ranjiv po levom boku. Celu sezonu ekipe napadaju crno-bele tom stranom, kao što je u 29. minutu učinio Miloš Cvetković, prosledio do imenjaka Pantovića, a nesuđeni crno-beli proigrao Aleksandra Ćirkovića za nastavak prolećne rapsodije pozajmljenog krila Krilja Sovjetov. Desetim golom u 2024. nekadašnji član Voždovca je naterao domaće da se prenu, ali kako iz igre nisu mogli ni do šanse jedina opcija im je bio prekid.

Njega u Humskoj sjajno izvodi Bibars Natho. Prvi pokušaj na utakmici zaustavio je živi zid, ali drugi, sa još kraće distance, malo koji golman u našem fudbalu bi dohvatio. Ako postoji tehnički savršen udarac, onda je Izraleac pokaznom vežbom pomilovao loptu, a ona „poljubila“ mrežu i Partizan je brzopotezno uveo meč u rezultatsku ravnotežu. Mimo toga, niti je mogao do prilike protiv disciplinovanog TSC-a, niti je imao energije kao, na primer, u početnom kolu doigravanja ili prvi pola sata polufinala Kupa Srbije. Može biti da su na to uticale lakše povrede kapitena Svetozara Markovića i napadača Sameda Baždara, zamenili su ih Aranđel Stojković (pa se Aleksandar Filipović preselio u centralni deo odbrane) i Mateus Saldanja, ali se kod Brazilca u svakom kontaktu s loptom primećivalo da je pauzirao dva meseca i kao takav skoro da ništa valjano nije napravio.

Niti je to mogao u drugom delu, što je velika pobeda Žarka Lazetića, pošto su se njegove instrukcije ocrtale na terenu kao mastilo kakvog poete po hartiji. Još više je približio linije tima golu Aleksandra Jovanovića i samo je bilo pitanje kad će gost naplatiti otresitiji pristup.

 Nije to uspeo kad je Pantović istrčao kontru, a Filipović ga osujetio, niti kad je malo kasnije Pantović uzdrmao prečku, ali jeste tako što je džoker u vodu Saše Jovanovića skočio učinivši da se gledaoci zapitaju ima li dva metra (a zapravo je visok tek 176 centimetara) i ogolio najveću manu Partizana. Odranu posle bočnih lopti. Od ove koju je poslao Đakovac nije bilo spasa.

A ni šanse za domaćina da do kraja nešto uradi. Baš zbog načina na koji se TSC brani, takmiči, igra... Ako je Žarko Lazetić tražio potvrdu može li u budućnosti da bude trener Partizana – dobio ju je.

MOZZART BET SUPERLIGA - 32. KOLO

 PARTIZAN - TSC 1:2 (1:1)

 /Natho 35 - Ćirković 29, Jovanović 76/

 Sudija: Nenad Minaković

 Žuti kartoni: Kovačević, Stojković, Kastiljo (Partizan), Stojić, Radin, Cvetković (TSC)

 PARTIZAN (4-2-3-1): Jovanović 5,5 – Stojković 5,5, Filipović 6, Kovačević 5,5, Antić 5 - Ovusu 5,5 (od 81. Janković -), Kastiljo 5 - Goh 5,5 (od 67. Kalulu 6), Natho 6,5, Zahid 5,5 – Saldanja 5 (od 76. Nikolić 5,5).

TSC (3-4-3): Ilić - - Đorđević 6,5, Pejić 6,5, Stojić 7 – Cvetković 7,5, Radin 7, Đakovac 7,5, Petrović 7,5 – Pantović 8 (od 90+7. Antonić -), Stanić 6 (od 71. Jovanović 7), Ćirković 7,5 (od 90. Šoš -).

Igrač utakmice: Miloš Pantović (TSC) 8.

MOZZART BET SUPERLIGA, 32. KOLO

Petak

Voždovac - Spartak 0:0

Čukarički - Mladost 4:1 (2:1)

/Kovač 31, Melo 39, 49, Rogan 90+1 - Silue 17/

Subota

Radnik - Novi Pazar 1:4 (0:2)

/Duronjić 82 pen - Adešina 25, Srećković 31, 71, Bojat 61/

Javor - IMT 1:1 (1:1)

/Stjuart 11 - M. Luković 19p/

Železničar - Radnički Niš 1:1 (0:0)

/Kahvić 49 - Ilić 90+2/

Nedelja

Vojvodina - Crvena zvezda 0:0

Napredak - Crvena zvezda 1:4 (0:3)

/Marinković 73 - Zorić 12, Ristić 28 pen i 90+4, Sahli 36/

Partizan - TSC 1:2 (1:1)

/Natho 76 - Ćirković 29, Jovanović 76/



tagovi

Saša JovanovićMiloš PantovićAleksandar ĆirkovićBibras NatkoIgor DuljajŽarko Lazetić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara