PRELAZZI: Čudo za jedan dan

Vreme čitanja: 5min | sub. 17.02.24. | 08:46

Gde je tvoj novi hit? Nije se malo bendova i kantautora olupalo na "drugom albumu", a do trećeg se onda uglavnom ne dobaci. Pitajte samo anonimuse iz najužeg kruga za Puškašovu nagradu, društvo u kojem Džejden Filodžin ne želi da se nađe.

Da vas neko probudi u 3 ujutru, i onako bunovnog pita ko je otpevao "Tainted Love", ko odsvirao "Come on Eileen" ili onu sladunjavu "Kiss Me", da li biste pogodili na keca?

Sve te pesme – i još stotine i stotine sličnih – pripadaju kategoriji "hitova za jedno leto". Nijedna grupa, nijedan muzičar, ne krenu da se bavi muzikom da bi stvorili samo tu jednu pesmu, ali im se tako desi; i svako ih zanavek zna samo po melodiji koja će u narednim decenijama služiti za reklame ili obrade.

Izabrane vesti

Da vas neko ne probudi, nego da ste zdravi,pravi, čili i veseli, pa vam postavi pitanje ko je Danijel Žori, ko Giljerme Madruga, ko Vendel Lira, ko Alehandro Kamargo, a ko Dejvid Bol, verovatno biste ga gledali belo ili kao budalu.

Svi oni su fudbaleri, i bili su kandidati – a prva trojica čak i laureati – u onoj trci za Puškašovu nagradu, koja se dodeljuje strelcu estetski najprijatnijeg gola u kalendarskoj godini.

Da li je karijera krenula uzlaznom putanjom i za jednog od njih? Pa, nije, mada to nije ni poenta, i kao što bi svaki sopstvenik one-hit-wondera rekao da je srećan (mada intimno prezire pesmu koja ga je proslavila i izbegava da je svira na koncertima), tako se verovatno i Danijel, Vendel ili Dejvid usiljeno nasmeju svaki put kada neko na društvene mreže okači baš njihov gol.

Da, bili su prelepi, i da, fudbal se igra za golove, ali nisam baš hteo da me po tome i samo po tome pamte onda kada sam prvi put potrčao za loptom, misli svako od ovih (slučajnih) junaka.

Šta je, uopšte, u svetu gde vesti, a posebno one lepe vesti, traju po jedva nekoliko sati, i to ako imate sreće, šta uopšte znači prelepi gol?

Da ne bude da je ovo još jedan žal-za-mlados' tekst, ali u doba pre Tvitera i u doba sa mnogo manje fudbala, svaki od tih vanzemaljskih, čudesnih golova, kao da je značio nešto više. Bili su retki, makar na TV ekranima, pa smo ih prepričavali i dočaravali, pokušavali da ih izvedemo i menjali VHS-ove sa nasnimljenim utakmicama u kojima bi neko, možda Džej-Džej Okoča ili neki danas anonimni Moldavac, učinio nešto nesvakidašnje.

Danas je dovoljno da otključate telefon, pokrenete palac jednom-dvaput i pred očima će vam zaigrati ludački lobovi, nenormalni voleji i nehumani felševi iz Indonezije, Čilea, četvrte nemačke i pete ruske lige; vrlo često nećete obratiti pažnju ni na to šta piše iznad.

Može biti Danijel ili Vendel, ime je zapravo nebitno.

Džejden Filodžin, krilni napadač Hal Sitija, ovih dana strahuje baš od takvog scenarija. Od toga da će postati "one-hit-wonder", skrol za jedno po podne, klip koji ćemo slati drugarima na Viber nekoliko sati, a onda zauvek zaboraviti na njega. Od toga da će neko napisati “ime je zapravo nebitno” već naredne jeseni, a kamoli kroz nekoliko godina.

Da, povod za ovaj tekst je jedan od takvih golova, postignut prošle sedmice, mada zbog tehnikalije nikada neće biti pripisan Džejdenu Filodžinu. Što je, samo po sebi, jedna mala tragedija.

Jer njegova magična rabona, stigla posle dva driblinga posle kojih rival može samo da sedi, plače i odseli se iz Roterama, zakačila je na putu ka golu jednog defanzivca. Bio bi to gol i ovako i onako, a "ovako" je "samo" autogol. Samo tehnički, doduše, jer ga sve ostalo čini pravim pravcatim golom. Puškaš da bude ponosan i tako to.

U nekoliko dana, život Džejdena Filodžina, rođenog u čuvenom Hamersmitu koji su opevali The Clash i poniklom u akademiji Aston Vile, mladog engleskog reprezentativca, okrenuo se naglavačke.

Da nije bilo "gola veka", kako su naloženi engleski novinari odmah krstili njegov pogodak – pa ne bi bilo toliko vekova koliko je golova, pobogu! – Džejden je mogao da bude samo dobro čuvana tajna nekadašnjeg člana Premijer lige.

Hal Siti se pobedom u Roteramu obreo u "top 6" Čempionšipa – dobro, uoči subotnjeg gostovanja Hadersfildu su na deobi 6. mesta, ali bitno je da su u igri – a čak i ako se ne sećate dana i godina kada je Džimi Bulard igrao za Fila Brauna (kakva je to bila ekipa!), zanimljivo je da su se nakon perioda nestabilnosti i finansijske dubioze našli u rukama turskog biznismena i nekadašnjeg čuvenog voditelja Aldžuna Ildžala (neki melanž Zeke Milionera i Ognjena Amidžića, otprilike), koji želi da ih vrati u Premijer ligu.

Na sve to, predvodi ih s klupe bivši igrač Lijam Rosinior, a naravno da je gazda doveo i nekoliko Turaka, među kojima je naravno najpoznatiji Ozan Tufan; ako vam sve to nije dovoljno da vas zainteresuje za Hal Siti, tu su i sin Rorija Delapa, i legendarni Bili Šarp...

Ima, hoćemo reći, i malo simbolike u tome što je Džejden Filodžin dao baš onakav gol baš u dresu Hal Sitija. U slavu šoubiznisa, ako ne i fudbala. U dresu tima koji je umeo baš da iznenadi, na ovaj ili onaj način.

Ali bilo je šta je bilo, iskopali smo sve o njemu, pa smo pronašli i nove uglove njegovog gola, pa smo gledali i klipove na kojima navijači na stadionu reaguju na taj gol, pa smo gledali i klipove na kojima ljudi u svojim spavaćim sobama reaguju na taj gol i na reakciju reakcije, tako to već ide po internetima; nego, šta dalje sa našim nesuđenim Puškašom?

Da li je Džejden Filodžin ovom rabonom sebi napravio najmedvedskiju medveđu uslugu u svojoj mladoj karijeri? Može li nešto tako prelepo da bude greh?

Hoće li, na kraju krajeva, preživeti ringišpil koji je sam pokrenuo svojom lucidnošću i darom?

U danima koji su usledili nakon njegovog pogotka, društvene mreže i onlajn mediji su gotovo zapenili: zašto ga se Aston Vila odrekla? Da li velikan iz Birmingema ima možda klauzulu da može da ga vrati? Da li će već sledećeg leta Džejden Filodžin preći u neki novi klub? Koliko će Aldžun Ildžal i Hal Siti zaraditi na njemu?

Sve to je već poznata priča, svega smo se toga nagledali već toliko puta. Najgora su, reći će vam muzičari koji su sa jednom jedinom pesmom doživeli neviđeni uspeh, najgora su očekivanja, i fanova i producenata: ako si jednom to uradio, zašto ne možeš opet? Gde je tvoj novi hit?

Nije se malo bendova i kantautora olupalo na "drugom albumu", a do trećeg se onda uglavnom ne dobaci.

Pitajte samo anonimuse iz najužeg kruga za Puškašovu nagradu, društvo u kojem Džejden Filodžin ne želi da se nađe.

ČEMPIONŠIP – 33. KOLO

Petak

VBA - Sautempton 0:2 (0:1)

/Frejzer 14, Bruks 73/

Subota

13.30: (7,00) Plimut (4,50) Lids (1,45)

16.00: (2,90) Birmingem (3,30) Sanderlend (2,45)

16.00: (1,95) Bristol Siti (3,40) KPR (4,10)

16.00: (3,25) Hadersfild (3,35) Hal (2,25)

16.00: Lester - Mildsbro

16.00: (2,15) Milvol (3,30) Šefild Venzdej (3,50)

16.00: (1,87) Norič (3,50) Kardif (4,20)

16.00: (2,45) Preston (3,35) Blekbern (2,90)

16.00: (4,40) Roteram (3,50) Votford (1,85)

16.00: (2,75) Stouk (3,35) Koventri (2,55)

16.00: (3,90) Svonsi (3,50) Ipsvič (1,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Džejden FilodžinHal sitiPrelazzi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara