©Reuters
©Reuters

Siner pao na doping testu, pa mu uvažena žalba, čeka ga gubitak poena

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.08.24. | 17:07

Italijanski teniser je proletos bio pozitivan na nedozoljenu supstancu klostebol, igrač se pravda da je kontaminacija nastala kroz tretman fizioterapeuta koji je sebi namazao kremu da zaleči posekotinu, a onda tom rukom masirao Janika

U jeku iščekivanja početka Ju Es Opena teniski svet prodrmala je velika vest. Međunarodna teniska agencija za integritet (ITIA) saopštila je da je prvoplasirani teniser na ATP listi Janik Siner dva puta bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu klostebol tokom masters turnira u Indijan Velsu u martu.

Ista organizacija navodi da Siner neće snositi odgovornost koja će uticati na njegovo igranje u budućnosti, jer mu je u oba slučaja žalba uvažena. Ipak, Siner će ostati bez 400 ATP poena koje je dobio plasmanom u polufinale Indijan Velsa, kao i 300.000 dolara koliko mu je pripalo od nagradnog fonda prvog mastersa u sezoni.

Izabrane vesti

Prilikom oba testiranja pomenuti metabolit pronađen je u malim količinama, ali je zbog toga oba puta momentalno privremeno suspendovan, sa pravom na žalbu. Uzimajući u obzir da je žalba oba puta uvažena, on je mogao da nastavi da se neometano takmiči na turnirima. Sinerovo objašnjenje je glasilo da je njegov fizioterapeut koristio sprej koji u sebi sadrži pomenuti klostebol, kako bi sebi namazao posekotinu na prstu, a da je onda tom rukom davao redovan tretman Sineru i tako mu praktično preneo malčice nedozvoljene supstance.

ITIA se oglasasila saopštenjem.

"U aprilu je Janik Siner obavešten da je bio pozitivan na metabolit klostebol u malim količinama, manje od jedne milijarde jednog grama. Nakon temeljne istrage ITIA i Janika, zaključeno je da je do nenamerne kontaminacije klostebolom došlo zbog medikamenata njegovog fizioterapeuta. Njegov fitnes trener je kupio jedan proizvod, lako dostupan u italijanskim apotekama, koji je dao Janikovom fiziju da time zaleči posekotinu na prstu. Janik nije ništa znao o ovome, a njegov fizioterapeut nije znao da koristi proizvod koji u sebi sadrži klostebol. Fizio je zatim masirao Janika bez rukavica, pa je usled Janikovih povreda na koži došlo do nenamerne kontaminacije.

Dalje se navodi da je Siner potpuno sarađivao sa istragom ITIA od samog početka. Pravila i istrage ITIA su izuzetno rigorozni, a posle nezavisne forenzičke istrage i nezavisno saslušanja, Tribunal je odlučio da je Janik nevin. Ne snosi krivicu. Ipak, zbog striktnih antidoping pravila on prihvata to da će izgubiti poene sa Indijan Velsa gde je i testiran.

Oglasio se i Siner nakon objave vesti.

"Sada mogu da ovaj izazovan i veoma nesrećan trenutak ostavim za sobom. Nastaviću da radim sve što je moguće da bih se pridržavao ITIA antidoping programa i moj tim će biti savršeno pedantan", rekao je Siner.


tagovi

Janik Siner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara