Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Produženi odmor ili američka turneja? Svet čeka naredni Đokovićev potez

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.01.24. | 09:43

Novak četiri godine nije igrao na Indijan Velsu i Majamiju

Poraz Novaka Đokovića u polufinalu Australijan opena, više zbog njegove jako loše igre nego zbog rezultata, šokirao je svet tenisa, a jednako i njegove izjave na konferenciji za medije, gde je najavio čak možda i neke “iznenađujuće odluke”. A, mnogi su to protumačili kao najavu mogućeg povlačenja.

Ipak, kao što je i Novak sam rekao, glava je bila vruća i sigurno je da svet i njemu danas izgleda u drugačijim bojama nego juče pola sata nakon meča sa Sinerom. Kakva penzija za čoveka koji je u poslednjih šest meseci osvojio grend slem, završni masters u Torinu, tukao tamo i Sinera i Alkarasa!?

Izabrane vesti

Jedina dilema sada je kakav će biti naredni Đokovićev potez. Da li će se odlučiti na produženi odmor, kao što ga je uglavnom imao prethodnih godina, da se resetuje pred središnji i ove godine jezivo naporni deo sezone ili će posle četiri godine zaigrati na američkoj turneji, na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju.

Što se tiče prvog mesta na ATP listi, Novak je već govorio da mu više nije prioritet. Tako da ako i odluči da krene put SAD, to sigurno neće biti da bi skupljao bodove za ostanak na tronu. Štaviše, srpski as sve do Rolan Garosa ni ne brani neku silu bodova, jer je u Monte Karlu ispao u trećem kolu, na Srpska openu u polufinalu, Madrid nije ni igrao, a u Rimu je dobacio do četvrtfinala.

Nema Đoković ni preveliku želju, reklo bi se, da juri po svaku cenu nove masters trofeje. Skupio ih je 40 do sada i po tome je isto rekorder. Tako da je samo pitanje šta mu je u ovom momentu prioritet: odmor ili da proba da poraz u Melburnu “preboli” na terenu u SAD.

Na zvaničnom Novakovom sajtu u kategoriji rasporeda nema ničega. Ne piše gde će Đoković igrati sledeći put. Od turnira u februaru do sada je igrao uglavnom ili Dohu, koja već ima zatvoren spisak učesnika i na njemu nije ili Dubai.

A, prvi veliki sledeći turniri su dva američka mastersa u martu: Indijan Vels i Majami. To su dva takmičenja koja je Đoković jako voleo, na prvom je bio šampion pet, a na drugom šest puta. Međutim, na njima silom prilika nije igrao pune četiri godine. Poslednji nastup je imao 2019. godine, kada je došao pomalo bez ritma nakon osvojene titule u Melburnu, pa je u Indijan Velsu ispao u 3. kolu od Kolšrajbera, a u Majamiju u četvrtoj rundi od Bautiste Aguta.

Nakon toga 2020. nije ni bilo turnira zbog kovida, a dve godine potom Đoković nije dobijao dozvolu da uđe u SAD zbog toga što nije vakcinisan. Sada Novak najzad može da se vrati na ta dva mastersa, sada je samo pitanje motiva da li želi ih ponovo vidi. I osvoji.

Ipak, Novakov fokus se sada pomera na ove godine pakleni centralni deo sezone. Jer će u razmaku od nepuna četiri meseca biti održana tri grend slema na tri različite podloge i među njima Olimpijske igre. Rolan Garos, na kojem će Đoković braniti titulu, a po nju će doći ovog proleća i Rafael Nadal, igraće se od 26. maja do 9. juna. Potom sledi Vimbldon od 1. do 14. jula, na kojem će srpski as i pored poraza od Alkarasa lani biti i sada najveći favorit za krunu. Nepune dve nedelje po završetku turnira u Londonu kreću Olimpijske igre, koje će se igrati na terenima Rolan Garosa. A, isto tako, dve sedmice po završetku Igara u Parizu startovaće Ju Es open u Njujorku. Pa, ko preživi...

Kad bismo pogađali, rekli bismo da bi od tih trofeja najveća želja Novakovih navijača bila olimpijsko zlato. Da se jedna nestvarna teniska, sportska karijera zaokruži.


tagovi

Novak ĐokovićAustralijan open 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara