Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Počelo je petodnevnim pritvorom u melburnskom hotelu, završilo se najdebljim čekom u istoriji tenisa

Vreme čitanja: 4min | pon. 21.11.22. | 10:21

Kako je Novak poziciju zatočenika australijskih vlasti na startu godine, deset meseci kasnije pretvorio u tenisku istoriju

Za bilo kojeg drugog tenisera sezona otvorena petodnevnim pritvorom u melburnskom hotelu, vetom na igranje omiljenog grend slema, te periodom do kraja aprila bez maltene bilo kakvog takmičarskog tenisa bila bi osuđena na fijasko. Ne i za Novaka Đokovića.

Gubio je pre pola godine i kusur srpski teniski gladijator na startu turnira u Monte Karlu od jednog Alehandra Dovidoviča Fokine, pa pao u finalu Serbia Opena od reketa Andreja Rubljova, pa je javnost zagrmela da su 35-godišnjaku dani profesionalnog tenisa odbrojani kada ga je Karlos Alkaras eliminisao u polufinalu Madrida.

Izabrane vesti

Ali kao što je nebrojeno puta u karijeri izmišljao nadljudske načine da preživi situacije u kojima zaostaje po jedan-dva seta, da okrene mečeve u kojima je Rodžer Federer (a te meč lopte su svakako najupečatljivije) imao po dve vezane šanse da postane grend slem šampion - mislimo naravno na US open 2011. i Vimbldon 2019. godine - tako je pokazao planeti da je podigao igricu na novi, do sada nepoznat i neotkriven nivo.

Nećemo se vraćati na puteve kojima je gazio do pet ovogodišnjih titula, titula na mastersu u Rimu, Vimbldonu, turnirima iz serije 250 u Tel-Avivu i Astani, te kruni sezone i peharu završnog mastersa. Samo ćemo konstatovati da bi onih krupnih, šljaštećih ćupova, vaza, kreacija (nazovite kako vam drago) što ih je Novak podizao tačno 91. put otkako je 2003. postao profesionalac bilo još više.

Da nije postao jedini čovek u istoriji koji je osvojio Vimbldon i izgubio 2.000 koje je branio, poredak bi sada izgledao tako što bi Novak kaskao samo 180 bodova za liderom Karlosom Alkarasom. Da je imao pravo da igra Australijan open, US open, te one silne masterse u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, ne bi Alkaras video prvog mesta ATP liste, a kamoli završio kalendarsku godinu kao teniski vladar.

ATP lista (Printscrreen - atptour.com)ATP lista (Printscrreen - atptour.com)

Zbog povrede je mladi španski lav izostao sa završnog mastersa, ali je iz fotelje, uz kokice mogao da gleda kako teniski tata u 36. godini života ruši ambiciozne izazivače kao kegle, a da pritom nije bio tako blizu teniskog savršenstva na koje nas je navikao.

"Najimpresivnija stvar kod Novaka je njegova sposobnost da pobeđuje i kada nije ni blizu svog najvišeg nivoa igre. Pokazao je to kroz ceo turnir. Neverovatna sposobnost da prevazilazi velike teškoće i probleme. Šampionsko donošenje odluka i rešavanje odlučujućih poena", zadivljen je bio Patrik Muratoglu, trener Serene Vilijams od 2012. do 2022. godine.

Argumentacija u popularnoj GOAT trci iz meseca u mesec dobija novu potporu i jedino za šta oni koji ga ne vide kao najboljeg svih vremena mogu da se hvataju jeste što Rafael Nadal ima jednu grend slem titulu više. Ali ako realno sagledamo, razliku je napravio baš ovaj najsvežiji Australijan open s početka godine na kojem je Nadal iskoristio Novakove nedaće da se prošeta do titule. Čisto i ovde da provučemo dva rekorda Rodžera Federera, pardon, od sinoć Novaka Đokovića. Sustigao je Švajcarca po broju titula na završnom mastersu (6), a preskočio ga i postao najstariji osvajač istog.

Ali deluje da je pitanje vremena kada će Novak to korigovati. Dobio je odobrenje da može u Australiju gde će se za par meseci pojaviti kao prvi favorit.

Do tada, još jedno podsećanje zašto je Novak majstor da naizgled bezizlazne situacije pretvori u istoriju. Kada mu je "njegova" Australija okrenula leđa, kada su se njeni političari prema šampionu poneli kao prema izgredniku, nije davao emotivne, nepromišljene izjave. Pričao je na terenu i znao je da će se brzo vratiti.

Nole će sezonu završiti kao jedan od petorice najboljih na ATP listi što je neverovatno dostignuće ako se zna da na tri od četiri grend slema nije osvojio nijedan poen (Vimbldon je čak i osvojio), a učešće na nekolicini mastersa mu nije bilo dozvoljeno zbog statusa vakcinacije.

Godina 2011. ostaće upamćena kao Novakova godina proboja na teniski tron, godina kada je osvojio 10 trofeja. Godina 2015. pamtiće se po 11 titula, od kojih su tri bile sa grend slem turnira. Godina 2022. bi po broju trofeja mogla da se arhivira čak i kao ispodprosečna po standardima koje je Novak postavio, ali jedna je od najvažnijih u njegovoj karijeri.

Poziciju zatočenika australijskih vlasti, poziciju mete nezadrživih udara javnosti, pretvorio je u ponovno glasno pričanje o teniskom GOAT-u, te u najdeblji ček u istoriji tenisa pošto je za titulu na završnom mastersu u Torinu zaradio 4.740.000 dolara.


tagovi

Novak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara