Đokovićev surov početak zlatne misije: Ebden ga dočekao aplauzom, pa gledao Najvećeg na delu

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.07.24. | 15:10

Novak deklasirao nekadašnjeg najboljeg dubl igrača sveta – 6:0, 6:1

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Francuske)

Prvi korak ka olimpijskom zlatu je bio čvrst, siguran, rutinski. Ma, jedva da je to bilo i pravo zagrevanje. Jer, nekadašnji velemajstor ali za dubl, Metju Ebden, bacio je peškir u duelu sa Novakom Đokovićem samo što je izašao na teren.

Izabrane vesti

Razlika u klasi je ogromna, razlika u fokusu još veća. Kvalitet protivnika nije uticao ni u jednoj sekundi da Đokoviću opadne koncentracija ili da popuste udarci. Manirom teškaša koji „melje“ protivnika dok ne padne, Novak je protutnjao do drugog kola olimpijskog turnira u Parizu – 2:0 (6:0, 6:1) za manje od sat igre.

Govor Ebdenovog tela je bio takav kao da nije ni jedan procenat verovao u pobedu. Nije ni čudo, singl nikada nije bio „njegova stvar, pa čak ni šljaka, na njoj je ostvario najslabije rezultate od svim slemova.

Možda malo slikovita scena pre početka: kada je Đoković ušao u teren dočekan ovacijama sa tribina, Australijanac je ustao sa svog mesta i počeo da aplaudira! Čak mu se i Novak nasmejao na to u prolazu. Gest poštovanja za teniskog GOAT-a. Obično se na takav način pozdravi protivnik na kraju i to kada poražen odlazi sa terena. Dok pre nego što meč počne, svi su koncentrisani na sebe, protivnik ako se gleda, to je ispod oka.

Međutim, Ebden je rešio da se zabavi u verovatno poslednjem meču u karijeri u singlu na Olimpijskim igrama, u 37. godini. Nije mogao da dobije veću čast nego da podeli teren sa Najvećim svih vremena. Jedino što Đokoviću baš i nije bilo do zabave, nego je došao da – melje. Prvi gem i – brejk. Imao je srpski as malo poteškoća da ga potvrdi, promašio je dva udarca, ali kada je na kraju loptica „liznula“ ivicu linije i kada je poveo sa 2:0, meč je definitivno usmeren na jednu stranu i do kraja nije bilo odstupanja.

Osim Novakovih navijača, koji su oduševljeno gledali kako njihov miljenik tutnji kroz meč, ostatak publike je delovao pomalo razočarano: borba će se završiti pre nego što je i počela. Prvi set je završen za 25 minuta uz „krompir“ na Edbenovom delu semafora.

Kada je odmah izgubio svoj servis na startu drugog seta, Ebden je u pauzi ponudio reket nekom iz publike da ga zameni. Publika je pala u trans:

Mati, Mati“ orilo se sa tribina. Poslednji pokušaj da se malo pomogne simpatičnom Oziju kojem se smešio „bicikl“ za povratak kući. A, zato kada je Australijanac na 4:0 uzeo prvi gem, uskliknula je publika kao da je Embape dao gol u finalu Evropskog prvenstva. Ništa protiv Novaka, samo je Ebden u svojoj nemoći i „priči“ sa gledaocima zaslužio malo naklonosti.

Ali, sa druge strane mreže, dok nije pala i poslednja loptica, nije bilo osmeha. Ni milosti. Čovek u misiji – Novak Đoković. U misiji da osvoji olimpijsko zlato.

Kraj dok dlanom o dlan. Zato sledeći korak će biti vulkan emocija u Parizu: dvojica najvećih svih vremena jedan protiv drugog – Đoković na Nadala. Dobro, Španac još treba da stigne do druge runde...


tagovi

Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara