Novak Đoković (©AFP)
Novak Đoković (©AFP)

Od najvećeg klasika ostali samo tragovi: Au revoir Rafa, Nole žuri po olimpijsko zlato

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.07.24. | 15:35

Đoković demolirao Nadala nasred Rolan Garosa – 6:1, 6:4

/Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza/

Godinama je to bio najveći, najdugovečniji teniski klasik. Ovo danas mu je bilo 60. izdanje! Ali, danas je bio i teniska viktorija, do pred kraj meča igra samo jednog čoveka, a sve što je ostalo od tog najvećeg rivalstva u istoriji videlo se samo u tragovima drugog dela drugog seta.

Izabrane vesti

Novak Đoković je razbio Rafaela Nadala kao retko kada pre na šljaci. Nasred Rolan Garosa, terena na kojem je Španac kao u svojoj kući, gde se naosvajao trofeja kao nikad niko u istoriji. Ipak, nije Bik sa Majorke više igrač kao nekad, a i sa druge strane mreže je bio čovek u misiji, čovek koji nema vremena ni mesta za emocije i prevrtanje po sećanjima. Novak Đoković ide po olimpijsko zlato i od danas ga do njega dele još četiri koraka – 6:1, 6:4.

Nije samo pobeda, nije samo prolaz u treće kolo. Novak je danas još jednom pečatirao zvanje Najvećeg svih vremena, pošto je u međusobnim duelima poveo protiv Nadala, najvećeg rivala i najbližeg pratioca sa grend slem titulama sa 31:29. I pokazao da iako su po godinama približni, Đoković je i dalje teniska aždaja, dok je Španac, ipak, bliži penziji nego novoj velikoj tituli.

Tamo negde na obodima Monmartra, gde i dalje umetnici izlažu svoja dela i oduševljavaju publiku, trebalo bi da stoji i igra Novaka Đokovića iz prvog seta. Prelepa, šarena, raznovrsna, a opet u isto vreme precizna kao hirurški skalpel, ubojita kao šrapnel. Na apsolutni očaj 85 odsto publike na „Šatrijeu“, tenisa gotovo da nije ni bilo. Za 39 minuta srpski teniski genije sa 6:1 je pregazio Nadala.

Sa kakvom će se atmosferom susresti Novak je osetio u prvom gemu. Kod njegova tri poena za 40:0 kurtoazni blagi aplauzi, a kada je Nadal došao do izjednačenja, orilo se sa tribina:

"Rafa, Rafa".

A, onda kada se sve utišalo čuo se jedan srpski glas:

"Ne slušaj ih!"

I nije ih slušao, Novak je uzeo taj prvi gem i usmerio meč na svoju stranu.

Na 30:30 u drugom gemu, na Nadalov servis, taman kada je sve utihnulo – zaplakala je beba. I donela Novaku sreću, prvu brejk loptu u meču. A, onda je stigao i brejk – 2:0. Ne može bolji početak!

Brejk je potvrđen sa dva perfektna drop šota na koja Španac nije ni krenuo.

"Samo tako, Nole", čulo se "odobravanje" sa tribina.

Usledio je novi brejk, treća šansa je bila srećna i svakom je bilo jasno da što se tiče prvog seta – to je to. Na poen za 5:0 žamor u publici – svi razočarani. A, kada je Nadal uzeo prvi gem, pojavile su se ovacije. Malo je ponižavajuće za takvog velikana svetskog tenisa da mu publika priređuje burne aplauze zato što je na 5:0 osvojio gem.

Ništa to nije poremetilo čoveka u zlatnoj misiji, koji je u sledećem gemu spakovao set u džep i napravio prvi od dva koraka ka trećem kolu.

Brejk na startu drugog seta, pa potvrda. Meč je usmeren ka cilju kao Sena što protiče kroz Pariz stotinama godina u istom smeru, ka istom mestu. Na 0:30 u trećem gemu, kada je zamirisalo na novi brejk, sa tribina se nekom otelo:

"Gotovo"!

Dobro, nije bilo, Nadal je uspeo da otegne taj gem, ali ne i da ga dobije. Novi brejk, čvrsto stegnuta pesnica i čelični pogled ka boksu. To je to!

Servis-volej 4:0.

"Tako je Nole, samo nastavljamo, idemo", ponovo se oglasio onaj srpski glas u šumi španskog, francuskog, engleskog, koji su dobacivali još poneki glas podrške Nadalu.

A, onda odjednom kao da je neko ugasio svetlo. Kao da je Đoković pomislio da je gotovo, isto kao svi na tribinama. Počeo je da promašuje, da pogađa Nadala u reket, a Špancu je raslo samopouzdanje i došao je do 4:4. Ipak, to je bilo sve.

Dva naredna gema pripala su Novaku. Jedno publici "da vas sad čujem" posle brejka i kraj. Još četiri koraka...


tagovi

Novak ĐokovićPariz 2024Rafael Nadal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara