Novak Đoković (©AFP)
Novak Đoković (©AFP)

Novi izgled ATP liste: Đoković pao na četvrto mesto, predstoji mu borba za Završni masters

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.09.24. | 04:27

Posle osvajanja US opena Janik Siner zakucan za vrh sa duplo više poena od srpskog tenisera, Zverev preskočio Alkarasa

Broj grend slem titula u kalendarskoj godini kaže da bi trebalo da su Janik Siner i Karlos Alkaras tu negde po broju poena, međutim novi izgled ATP liste potvrđuje da je novopečeni osvajač US opena bez konkurencije u aktuelnoj sezoni. Na njoj je Italijan ubedljivo prvi sa 11.180 poena, duplo više od Novaka Đokovića, koji je posle prerane eliminacije na četvrtom grend slem turniru sezone zabeležio osetan pad.

Najveći svih vremena nas najviše i zanima, a on je od ovog ponedeljka na četvrtoj poziciji, što je njegov najslabiji plasman još od januara 2023. godine u koju je ušao sa petog mesta. Od tog trenutka pa sve do danas Đoković je sve vreme bio u TOP 3, međutim, ispadanjem u trećem kolu US opena od Alekseja Popirina ostao je srpski teniser bez 1.900 poena budući da je u Njujorku branio titulu te je ostao na sveta 5.560.

Izabrane vesti

Drugo mesto je od Đokovića preuzeo Aleksander Zverev, koji je osvojio svega 40 poena više nego prošle sezone na istom turniru, ali mu je i to bilo dovoljno da se po prvi put posle pune dve godine vrati na pomenutu poziciju. Mogao je do nje vrlo lako Karlos Alkaras, međutim, Španac je posle poraza u drugom kolu od Van de Zandšlupa u Njujorku izgubio 670 bodova.

Danil Medvedev je takođe, uprkos gubitku od 800 bodova, ostao peti, Andrej Rubljov sačuvao je šesto mesto, dok je finalista US opena Tejlor Fric zabeležio najveći napredak, skočivši sa 12. na sedmu poziciju! TOP 10 kompletiraju Hubert Hurkač, Kasper Rud i Grigor Dimitrov, koji su pali za po jedno mesto…

No, da se mi vratimo na Đokovića… Za njega je mnogo bitnija informacija od samog pada na ATP listi to što bi mogao da ostane bez učešća na Završnom masters turniru u Torinu. Životni san je ostvario u Parizu, a nakon osvajanja zlatne olimpijske medalje Novak je napravio kraću pauzu kako bi se pripremio za sezonu u SAD. Međutim, aktuelna takmičarska godina ne ide onako kako se nadao srpski teniser, koji bi usled slabijih rezultata mogao da ostane bez ulaznice za turnir u Torinu.

Podsetimo, Đoković ove sezone izuzev zlatne medalje na Olimpijskim igrama nije osvojio ništa te je u ATP trci tek deveti sa 3.260 bodova, svega 45 manje od Aleksa De Minora, koji se nalazi na osmom mestu, poslednjem koje garantuje učešće na turniru. Siner sa 9.000 bodova, Zverev sa 6.115 i Alkaras sa 6.010 već su se kvalifikovali za isti, a ispred Đokovića su još Medvedev sa 4.420, Fric sa 3.890, Rud sa 3.785 i Rubljov sa 3.480 poena.

Stoga ostaje da se vidi kakvi su Đokovićevi planovi u finišu sezone. Priliku da poboljša bodovni saldo imaće na mastersu u Šangaju - na kojem ga nije bilo od 2019. godine - i Parizu, dok je od Serbia opena odustao.

"Ako je takva godina – da osvojim zlatnu olimpijsku medalju i nijedan grend slem, prihvatam to jer sam čekao na ovo zlato čitav život. Zapravo bila je ovo moja najgora sezona u poslednjih 15 godiina, tako se i osećam, ali šta je tu je", izjavio je Novak posle eliminacije sa US opena.

Možda i jeste najgora u poslednjih 15 godina, ali još ima vremena da je popravi.


tagovi

Andrej RubljovDanil MedvedevAleksander ZverevKarlos AlkarasJanik SinerNovak Đokovićatp rang listaTejlor Fric

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara