(©Reuters)
(©Reuters)

Novakova stotka će morati da sačeka: Siner dokazao zašto je broj jedan

Vreme čitanja: 2min | ned. 13.10.24. | 12:18

Italijan u tesnom meču slavio u finalu Šangaja – 2:0

Stoti trofej će morati malo da sačeka dok se ne nađe u rukama Novaka Đokovića. Srpski as je želeo da ga podigne u Šangaju, tamo gde je imao veću podršku navijača nego igde drugo, ali Janik Siner nije dozvolio.

Italijan je u tesnom meču pokazao jače nerve, možda i malo veću fizičku spremu, servis mu je manje oscilirao, što je bilo dovoljno da osvoji masters u Kini. Siner je pobedom protiv najvećeg tenisera sveta svih vremena potvrdio da igra sezonu života, zbog čega će biti prvi reket sveta do kraja 2024. godine – 7:6, 6:3.

Izabrane vesti

U napetom meču, vrlo izjednačenom i neizvesnom tokom seta i po, presudio je sigurniji servis. Onog momenta kada je Đokovića „izdao“ taj prvi udarac, što nije uspeo da popravi danas vrlo lošom igrom na mreži, potpisao je sebi presudu, jer kod Sinera takvih oscilacija baš ni najmanje nije bilo.

Prvi set kao da su igrali Izner i Raonić iz najboljih dana. Sevali su servisi sa obe strane mreže, a sve jasno govori činjenica da nije bilo nijedne brejk lopte ni za Đokovića ni za Sinera!

Nije bilo toliko asova (6:2 za Italijana), koliko su to bili vineri, posle kojih se poeni gotovo nisu ni razvijali. Statistika je govorila da je svaki poen trajao u proseku pet udarac. Premalo da bi publika padala u trans, mada ono poena što se jeste razvijalo, izgledalo je sjajno, sa snažnim i preciznim udarcima u svakom zamahu reketa.

Dva puta je u gemovima Đoković dolazio do 0:30, ali mu Siner nije ni davao šansu, upravo zbog servisa, da stigne i do neke brejk lopte. Nije to frustriralo Novaka, jer je odgovarao jednako sigurnim svojim servis gemovima i logično, set je otišao u taj brejk.

A, tamo je Đoković loše počeo, u prvom poenu je odigrao loš servis-volej, Siner ga je prošao, napravi mini brejk i sve je krenulo nizbrdo po srpskog tenisera. U poslednjem trenutku kada je imao šansu za povratak, Novak je ponovo izašao na mrežu i volej poslao u nju. Prvi set uzeo je Siner.

Bilo je jasno da će u drugom setu nekom da malo popusti servis i to je bio, nažalost, Đoković. Koban je bio četvrti gem, kada mu je početni udarac potpuno stao, što je probao da kompenzuje izlascima na mrežu, ali danas je taj deo igre Novak radio traljavo, oba poena je izgubio i Siner je napravio brejk, koji je u ovako tesnom meču bio kolosalna prednost. Đoković do kraja meča nije imao nijednu jedini brejk šansu.

Čvrst, postojan kao zid je bio Siner od početka do kraja, kao Novak u najboljim godinama, kada su rivali posle prvog brejka padali u ambis bez povratka. Italijan je rutinski održao prednost i došao do nove titule i do izjednačenja od 4:4 u međusobnom skoru sa teniskim GOAT-om.


tagovi

Novak ĐokovićJanik SinerATP Šangaj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara