Ćinven Ženg (©Reuters)
Ćinven Ženg (©Reuters)

Ništa od zlata za Hrvatsku, Kineskinja nova teniska šampionka

Vreme čitanja: 2min | sub. 03.08.24. | 18:29

Istorijska sedmica za Ćinven Ženg

Šesnaest godina pošto je Li Na zamalo ostala bez medalje na Olimpijskim igrama u Peking, Ćinven Ženg je postala šampionka teniskog turnira u Parizu!

Ona je u finalu porazila Hrvaticu Donu Vekić i dozvolila joj samo pet gemova za ceo susret – 6:2, 6:3. Tako je postala prva kineska teniska šampionka posle ravno 20 godina i tandema Ting Li – Sun Tjantjan koje su osvojile zlato u Atini 2004.

Izabrane vesti

NEDELJA, 14.00: K. Alkaras – N. Đoković (2,90)

Ženg igra sezonu karijere, koju je započela izgubljenim finalom Australijan Opena od Arine Sabalenke. Tada se probila među deset najboljih na WTA listi i sa današnjim poduhvatom pokazala je da bi narednih godina mogla da bude i te kako važan faktor u ženskom tenisu.

Dona Vekić može da bude prezadovoljna učinjenim, s obzirom da tradicionalno šljaka nije bila njena omiljena površina. Srebrna medalja jeste veliki rezultat u ovom trenutku, jer je danas naišla na bolju od sebe.

Ženg je meč otvorila silovito, sa tri vezana gema, a kada je odbila napad Done Vekić baš u trećem gemu i spasila dve brejk lopte, lakše je disala u nastavku i prvi set završila sa 6:2. U narednom setu dve teniserke su rano razmenile po brejk i sve je bilo maltene u ravan do osmog gema, kada je Ženg iskoristila četvrtu brejk loptu i oduzela servis rivalki. Sve je zaokružila dominantnim gemom za pobedu i titulu, mada je prethodno morala da prebrodi baražnu paljbu Done Vekić.

Podsetimo, u petak je bronzu uzela Iga Švjontek pobedom nad Slovakinjom Anom Karolinom Šmijedlovom.


tagovi

Dona VekićĆinven ŽengPariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara