Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Najava paklenog dočeka u Melburnu: Viktorija odbila Đokovićevu vizu, čeka se odluka savezne vlade

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.01.22. | 14:51

Problemi na aerodromu Talamarin

Problemi već na prvom koraku u Melburnu. Vlasti države Viktorija odbile su zahtev da obezbede adekvatnu vizu za ulazak u Australiju Novaka Đokovića, pošto je njegov tim, kako pišu lokalni mediji, podneo zahtev za pogrešnom vizom. Naime, viza koju su tražili iz Novakovog okruženja ne podrazumeva mogućnost medicinskog izuzeća za ulazak nevakcinisanih u zemlju.

To ipak ne znači da Đoković neće na kraju i kročiti u Australiju, jer Granična služba ima diskreciono pravo da mu na licu mesta izda vizu, ali je ona to prebacila na vlasti Viktorije, države koja je najviše propatila tokom pandemije korona virusa zbog koje je njeno stanovništvo 262 dana provelo u potpunom lokdaunu.

Izabrane vesti

Zbog straha od besa građana vlasti Viktorije su odbile taj zahtev, ali to samo znači da će sada o celom slučaju odlučivati savezni organi. Na nivou Australije…

Granične službe su čak i zatražile od Viktorije da dozvoli Đokoviću da uđe u zemlju, jer je ta država u partnerskim odnosima sa organizatorima Australijan opena, organizacijom Tenis Australija. To je potom učinila i savezna vlada.

Međutim, zvaničnici Viktorije su tražili da taj zahtev dobiju napismeno i na kraju su odbili da postupe po željama savezne vlasti.

Savezna vlada je pitala da li podržavamo aplikaciju Novaka Đokovića za vizom kako bi mogao da uđe u Australiju. Nećemo je odobriti… Uvek smo bili jasni po dva osnova: vize su pitanje savezne vlade, a medicinska izuzeća su tema za doktore”, rekla je Džala Pulford, ministarka sporta.

Ministarka unutrašnjih poslova Australije Karen Endrjuz je ranije saopštila da će “svaka individual koja želi da uđe u Australiju morati da prihvati naše stroge granične zahteve”.

Vlada Viktorije i Tenis Australija mogu da nevakcinisanima dozvole da se takmiče na Australijan openu, ali Vlada Komonvelta ima svoje zahteve kad je reč o granici”.

Pa ipak, svi australijski mediji uveravaju da će Đoković na kraju dobiti vizu, te da iza ovakvih odluka birokrata stoji samo želja da se iskaže njihovo nezadovoljstvo zbog toga što je Novak nevakcinisan uopšte prihvatio da igra u Melburnu. Sve naravno zbog straha od reakcije građana pred koje je neretko postavljan i uslov da se imunizuju kako bi zadržali posao.

Od Đokovića se takođe zahteva – ne zvanično doduše, jer na to niko nema pravo – da otkrije na osnovu koje bolesti je dobio medicinsko izuzeće. Više medija je već prenelo nezvanične informacije da je većina od 26 igrača koji su uopšte tražili izuzeće to učinilo na osnovu toga što su preležali korona virus u poslednjih šest meseci. Tri visoka zvaničnika, upoznata u Novakov slučaj, rekla su za australijski The Age da su uvereni da je baš to bio i osnov za Đokovićev zahtev.

Na tom zahtevu nije bilo imena, pa dve nezavisne komisije – jednu je formirala Tenis Australija, drugu Ministarstvo zdravlja Viktorije – nisu ni mogle da znaju da odlučuju baš o Novaku, a obe su jednoglasno ocenile da je njegov zahtev opravdan.


tagovi

Novak ĐokovićAustralijan openAustralijen open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara