Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Državni neprijatelj broj 1

Vreme čitanja: 5min | sre. 05.01.22. | 13:58

Novaka čeka paklena dobrodošlica u Melburnu, bez obzira na to što su mu upravo australijske vlasti i dozvolile da doputuje. Država Viktorija je ipak najviše propatila tokom pandemije i mnogi su besni...

(Od stalnog dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Otkako je u utorak u večernjim satima po lokalnom vemenu Novak Đoković na društvenim mrežama objavio da dolazi u Melburn i da je dobio izuzeće od vakcinacije, u Australiji se pokrenula prava lavina gneva. Veći deo javnosti je zahvatila teško opisiva histerija, u kojoj se znani i neznani utrkuju ko će žešće da "oplete" po najboljem teniseru sveta, ali i prema domaćim političarima i rukovodstvu Tenis Australije, koja je organizator prvog grend slema sezone.

Izabrane vesti

Kako je i zbog čega Đoković dobio izuzeće i kako jedan nevakcinisani sportista (koji pritom nikad nije bio baš bogzna koliko omiljen u ovoj zemlji) može da dođe i igra na turniru u saveznoj državi koja je najviše propatila tokom pandemije (Viktorija), glavna su pitanja koja se postavljaju u komentarima na društvenim mrežama, u kolumnama i na raznim internet forumima.

I malo ko iz armije kritičara bira ili makar izmeri reči pre nego što ih ostavi kao sopstveni elektronski zapis. Za Đokovića pišu da je "sramotan i da treba da se stidi", da mu ne treba dozvoliti da igra, da nema ni trunku poštovanja prema Australijancima, da "potkopava borbu protiv kovida"... Nije malo i ljudi koji celu situaciju pomalo naivno pokušavaju da objasne "krilaticom" da para vrti gde burgija neće i da je Novaku dolazak odobren pre svega zbog novca i ekonomskog aspekta.

Ima i duhovitih komentara u stilu: "ko god da izbaci Đokovića sa Australijan opena, više nikada neće morati da plati pivo ni u jednom pabu u AustralijI".

Ma nema šta sve nećete pročitati.

Naravno, ima i onih koji spuštaju loptu ili upiru prstom u dvorište Savezne vlade i Vlade države Viktorija, govoreći da su oni ti koje treba okriviti za sve i da Đoković nije kriv što je dobio dozvolu jer je "nije sam sebi napisao".

Srpski navijači uz Novaka naravno (©Reutes)Srpski navijači uz Novaka naravno (©Reutes)

Ali na takve konstatacije, kao i na jasnu poruku prvog čoveka Tenis Australije Krega Tajlija da je Đoković dobio izuzeće od dve nezavisne lekarske komisije koje nisu imale uvid u imena podnosilaca zahteva, već samo u anonimnu dokumentaciju kojom se zahteva izuzeće od vakcinacije, malo ko se obazire. Ni Tajlijeva jasna poruka da Novak nije imao nikakav poseban tretman, nikoga apsolutno ne zanima.

"Đoković se ovim smeje u lice svim Australijancima. Njegovim medicinskim izuzećem su pljunuli u lice svim građanima Viktorije. Njegov dolazak je najveća uvreda svakom Australijancu koji je prošao kroz pravi pakao tokom kovida," napisao je ogorčeni Sem Grot, nekadašnji prosečni profesionalni teniser iz Australije.

Potpaljena ovakvim mišljenjima javnih ličnosti i opijena sopstvenim negativnim stavom prema Novaku (i drugima koji odbijaju vakcinaciju protiv kovida), ovdašnja javnost u većinskom procentu poziva da se Srbinu priredi pakleni doček u Melburnu. Mada, takav stav imaju već nedeljama, nakon što su sve novine i portali u Australiji iz dana u dan pisali o "slučaju Đoković", stalno potencirajući pitanje da li će Novak otkriti svoj vakcinacijski status ili ne i da li će iskoristiti neku rupu u zakonu kako bi došao.

Novak Đoković osvaja Australijan Open - kvota 2,40

Situaciju dodatno potpaljuju i do usijanja dovode lokalne televizije. Kanal 9 je jutros čak reagovao na vest o Novakovom dolasku s tekstom na svom portalu u kojem je Đoković umesto imenom u naslovu nazvan "kontroverzni teniser", kao da je kakav 242. na ATP listi, a ne devetostruki pobednik Australijan opena?! Čak i one televizije koje ne daju pet para na sport i sportske vesti večeras su u udarnim dnevnicima detaljno izveštavale o celom slučaju

Elem, kako god bilo, jasno je da Đokovića ne čeka topla dobrodošlica. Da bi se bolje razumela situacija u Australiji, konkretno u Melburnu, treba pre svega znati da je ovaj grad od preko 5.000.000 stanovnika proveo neverovatnih 262 dana u potpunom lokdaunu od početka pandemije. U većini australijskih država se radna mesta uslovljavaju sa dve doze vakcine protiv kovida, ulazak u restorane, butike, biskope... doskora nije bio dozvoljen nevakcinisam ljudima, a naročito u Viktoriji se beleži i najveći porast stope mentalnih oboljenja otkako je počela pandemija.

Takođe, deo Australijanaca koje je pandemija zatekla u inostranstvu ili su u međuvremenu morali da odu iz zemlje, po godinu dana, a neki i duže, čekali su na dozvolu da se vrate u sopstvenu državu. Ne treba smetnuti s uma i da, pored činjenice da kod dela populacije postoji jak otpor vakcinaciji i uslovljavanju, većina Ozija ipak čvrsto veruje u vakcine, a mnogi smatraju da je sasvim normalno javno otkrivati svoje privatne zdravstvene detalje, kao što je recimo vakcinalni status.

Devet titula u Melburnu... Čeka se jubilarna deseta (©Reuters)Devet titula u Melburnu... Čeka se jubilarna deseta (©Reuters)

Sagledavajući celokupnu situaciju, ne treba smetnuti s uma i da u Australiji ove godine predstoje savezni izbori, pa se političari koji baš i nisu omiljeni međ narodom u poslednje dve godine, sada utrkuju ko će se više dopasti javnosti. Makar i tako što će zapretiti Đokoviću ili poručiti da će "svako, pa i najbolji teniser sveta morati da na ulasku u zemlju pokaže potvrdu na osnovu koje je dobio izuzeće". Kao da mu oni, odnosno njihovo Ministarstvo unutrašnjih poslova nije prvo izdalo vizu za ulazak?!

Svako u ovoj situaciji pere ruke od odgovornosti, a javnost je obnevidela od besa. Em većina po "difoltu" ne voli Đokovića, em je deo medija žestoko "udarao" po Novaku proteklih meseci, a povrh svega narod je sit i pandemije i restrikcija i dozvola i raznih uslovljavanja.

Novak Đoković osvaja sva četiri grend slema u sezoni - kvota 30,0

Zato, najpametnije što Novak može da uradi po dolasku (ako ga uopšte puste preko granice), jeste da posluša Krega Tajlija i da se što pre obrati medijima i javnosti. Samo otvorenim pristupom i objašnjenjem na osnovu čega je zatražio i dobio medicinsko izuzeće moći će da izbegne najlošiji scenario po sebe kada se pojavi na teniskim terenima u Melburn Parku.

Naravno da mu ni tada većina publike neće biti naklonjena i da će jedva će čekati da "arogantni lik" (kako ga mnogi ovde zovu) ispadne sa turnira. Ali na taj način će barem pokušati da koliko-toliko amortizuje negativnu atmosferu koja ga neminovno čeka.

Jedno je sigurno: mentalna snaga koja ga već godinama krasi na terenu, Novaku će sada biti potrebna više nego ikada u karijeri.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Novak ĐokovićAustralijan openAustralijen open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara