(©AFP)
(©AFP)

Možda je grešnik, ali je sigurno pobednik! Janik Siner novi šampion Ju Es opena

Vreme čitanja: 2min | ned. 08.09.24. | 22:32

Tejlor Fric bez šansi u finalu – 3:0

Stigao je na turnir sa velikim teretom na leđima da je – prevarant. Da je grešnik. Da je imao ogromnu protekciju, jer iako je dva puta pao kao doping testu, nije ni na kratko suspendovan, a kamoli da je poslat van terena na godinu-dve do četiri.

Međutim, kada je pregrmeo prve zvižduke, Janik Siner je postajao sve jači na terenu i večeras je dokazao da možda jeste grešnik, ali je sasvim sigurno – pobednik. Italijanski teniser novi je šampion Ju Es opena, pošto je u finalu pregazio miljenika domaće publike Tejlora Frica sa 3:0 u setovima – 6:3, 6:4, 7:5.

Izabrane vesti

Hrabrio se Fric pre meča da oseća da će odneti trofej, da će biti prvi Amerikanac od Endija Rodika 2003. godine koji će trijumfovati u Njujorku. Ali, avaj... Sva ta silna očekivanja slomila su Frica kao onomad Novaka Đokovića kada je ceo svet gledao da li će u Velikoj Jabuci postati prvi osvajač kalendarskog grend slema posle pola veka.

Janik Siner je igrao svoju igru, nije dopustio da ga protivnik uvuče u te misaone okršaje pre izlaska na teren. Maksimalno fokusiran, koncentrisan, motivisan da uzme svoj drugi grend slem pehar u karijeri i da se zabetonira na prvom mestu ATP liste.

Krenuo je Siner furiozno, odmah je napravio brejk, ali je Fric uspeo brzo da uzvrati istom merom. Međutim, Amerikanac je imao ogroman problem sa servisom, pogađao je svega 38 odsto prvi servis, pa je teškom mukom čuvao svoje gemove. Bilo je samo pitanje trenutka kada će Italijan ponovo doći do brejk šanse. I dočekao je na 3:3, prvu priliku je iskoristio, a onda i na kraju seta je ponovo oduzeo servis Fricu za 6:3.

Značajno je Amerikanac podigao procenat servisa u drugom setu, nije dopustio Sineru nijednu brejk šansu, ali nije ni on uspevao da dođe do takve, pošto je i Italijan bio ubitačan kod početnog udarca. Proticao je ceo drugi set bez ijedne brejk prilike, ni u jednom gemu nije bilo izjednačenja, sve do 5:4. Ponovo je zadrhtala ruka domaćem teniseru, prvi reket sveta je došao do 15:40 i odmah tu prvu priliku zgrabio da povede sa 2:0 u setovima.

Iz takve situacije samo čudo je moglo da spase Frica. Ali je imao iskustvo Sinera sa Australijan opena, koji je gubio 2:0 u setovima u finalu protiv Medvedeva i uspeo da dobije meč. No, ipak je Italijan dosta bolji teniser od Amerikanca, njemu takvi propusti nisu mogli večeras da se dogode.

Imao je šansu Fric da se vrati u meč. Napravio je brejk u trećem setu, pa došao u poziciju da servira za set (5:3). I tu se ugasio. Seriju od 4:0 napravio je Janik Siner i postao novi šampion Njujorka.


tagovi

Janik SinerUS Open 2024Tejlor Fric

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara