Lajović (foto: Srpska Open)
Lajović (foto: Srpska Open)

Lajovićeve pobede nad igračima iz top 10: Voli da ruši favorite na šljaci i mastersima

Vreme čitanja: 4min | sub. 22.04.23. | 09:16

Miomir Kecmanović možda po rangu jeste drugi najbolji teniser Srbije, ali Duci uživa na šljaci i posle trijumfa nad Novakom mu ne duva vetar već uragan u leđa

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Banjaluke)

Do juče, Novak Đoković je u okršajima sa Dušanom Lajovićem, Miomir Kecmanovićm, Laslom Đereom i Filipom Krajinovićem imao skor od osam pobeda i jednog poraza. Ako bismo u jednačinu ubacili i Viktora Troickog (13-1) i Janka Tipsarevića (5-2) došli bismo do toga da je u međusobnim okršajima sa sunarodnicima u poslednjih petnaestak i kusur godina pobeđivao čak 26, a gubio tek četiri puta.

Izabrane vesti

Zbog svega onoga što Novak Đoković jeste i predstavlja u tenisu, ali i zbog vanserijske statistike u duelima sa zemljacima, bilo je jasno za kakvog autsajdera slovi Dušan Lajović u četvrtfinalu Srpska Opena. Ali 32-godišnjak je napravio vanserijski podvig i pravo čudo eliminisavši najboljeg tenisera sveta.

"Najbolje za turnir bi bilo da je Nole ostao do kraja", rekao je Lajović posle najveće pobede u karijeri.

Međutim Novak nije ostao do kraja. Lajović ga je zasluženo pobedio, iskoristio činjenicu da miljenik domaće publike nije bio na svom karakterističnom nivou, ali isto tako je uspeo da odigra jedan od psihološki najzrelijih mečeva tokom dosadašnjeg bavljenja tenisom. A upravo vam je ta vrsta stabilnosti potrebna kako biste uspevali da rušite favorite.

Pakleno težak bio bi zadatak izvući sve mečeve u kojima je Lajović u karijeri tukao bolje rangirane tenisere od sebe. Sigurno ih je bilo na desetine, ali prava poslastica jesu skalpovi nad top 10 igračima.

Veće ime od Novaka nije precrtao, nije dobijao ni Rodžera Federera (0-2), niti Rafaela Nadala (0-3), ali u duelima sa igračima koji su u datom trenutku bili među deset najboljih na planeti ima sedam pobeda i 25 poraza odnosno procenat uspešnosti od 21,88%. Novak mu je bio sedma recka, a u prvih 11 godina karijere Duci nije mogao da se pohvali trijumfom iz ove kategorije. Prvu meru top 10 igraču uzeo je 2018. godine. Te sezone prvo je pao šestoplasirani Huan Martin Del Potro u trećem kolu mastersa u Madridu, pa Grigor Dimitrov, tada osmi reket sveta. Njega je pobedio u drugom kolu Pekinga.

Naredna godina donela je još dve top 10 pobede. Prvo nad šestoplasiranim Keijem Nišikorijem u Majamiju, a onda nad poziciju bolje rangiranim Dominikom Timom u Monte Karlu. Napravio je rođeni Beograđanin pauzu od dve godine pa 2021. u Roterdamu srušio Danila Medvedeva (3), prošle sezone je u drugom kolu Madrida nastradao Kasper Rud (7). Kada se sve sabere, četiri od sedam skalpova uzeo je na šljaci i isto toliko na masters turnirima što ovim trijumfima dodatno daje na težini.

"Imao sam pobedu protiv Medevedeva, ali ovo je drugačije. Pobede protiv Rodžera, Rafe i Noleta su nešto potpuno drugačije", rekao je sinoć Lajović.

I zato nema sumnje da Lajoviću sutra u srpskom polufinalu koje neće početi pre 15.30 biti, biti neće u leđa duvati vetar, već da će jahati na uraganu samopouzdanja, ma koliko on bi skroman na jučerašnoj konferenciji.

Protiv Kecmanovića nikada nije igrao što će biti izuzetno interesantna dimenzija za obojicu takmaca. A na čijoj strani je prednost, teško je reći. Lajović je već prošao kroz pritisak igranja protiv zemljaka i prijatelja. U uvodnoj rundi izbacio je Filipa Krajinovića, a posle eliminacije Novaka, ovo će mu biti već streći svesrpski okršaj u Banjaluci. Pritom mu je šljaka podloga na kojoj se najbolje snalazi i gde je ove sezone odigrao već 19 mečeva. Ali ne zaboravimo ni da je Kecmanović igrao finale Eštorila.

"Sa Ducijem sam trenirao dosta puta, ali nikada nismo igrali. Sigurno će biti interesantan meč. Njemu više odgovara šljaka nego meni, ali i ja igram dobro na ovoj podlozi sada. Kako sam počeo i ja se čudim sebi. Nadam se da ću nastaviti ovim tempom”, rekao je Kecmanović nakon što je izbacio Jiržija Lehečku u četvrtfinalu.

Miomir je drugi najbolje rangirani srpski teniser, počeo je nedelju kao 33, u slučaju plasmana u finale skočio bi na 31. mesto, a ako osvoji turnir vratio bi se među 30. na svetu. Srbija ima garantovano mesto u finalu turnira, a kao što Lajović reče, bilo bi lepo da publika njihov okrašaj isprati u istom broju u kojem je dolazila na Novakove duele. Da centralni teren i kompleks Srpska Opena u parku "Mladen Stojanović" ne postane avenija duhova.

SRPSKA OPEN - POLUFINALE

Rubljov (1,17) - Molčan (4,40)


tagovi

Dušan LajovićSrpska Open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara