Dušan Lajović (foto: Star Sport)
Dušan Lajović (foto: Star Sport)

Skalp karijere Dušana Lajovića: Uhvatio sam sebe da vičem Nole, Nole, pa shvatio da igram protiv njega

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.04.23. | 20:41

"Teško je igrati protiv Noleta jer ga ovde svi vole. Potpuno razumem publiku i situaciju... Sigurno bi bilo najbolje za turnir da je Nole ostano do kraja..."

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Banjaluke)

Do sada je u CV-ju imao pobedu nad tadašnjim svetskim brojem dva Danilom Medvedevim, ali skalp Novaka Đokovića je nešto drugo, posebno. Druga kategorija. A u meču protiv najboljeg na svetu videli smo jednu novu, drugačiju verziju popularnog Ducija u odnosu na prethodne godine.

Izabrane vesti

"Danas sam osećao da sam moćan na servisu i to mi je dalo samopouzdanja da budem dobar i u razmenama, bitnim poenima i trenucima. Osetio sam da nije baš siguran na vraćanju kik servisa. Uspeo sam da spasem neke lopte u važnim trenucima. Nosio sam se sa stresnim situacijama bolje nego što sam očekivao. A bilo ih je mnogo. Ostao sam hladan i igrao najbolji tenis. To se nije dešavalo ranije u karijeri", počeo je Lajović i nastavio: "Teško je gledati širu sliku iz ove perspektive i proceniti šta ovaj trijumf znači za dalje. Pokušaću da uživam, ali ovakve pobede vam daju samopouzdanje da shvatite da imate oružje za borbu. Kada su u zenitu forme, teško je uopšte nadmetati se, a kamoli ih pobediti. Imao sam pobedu protiv Medevedeva, ali ovo je drugačije. Pobede protiv Rodžera, Rafe i Noleta su nešto potpuno drugačije."

Malo je reći da je Lajović danas na centralnom terenu Srpska Opena igrao i protiv svetskog broja jedan i protiv publike koja je zdušno navijala da Novak prođe u polufinale. Čak se u jednom trenutku Lajović maltene pridružio hiljadama Đokovićevih navijača.

"Sećam ga se od devete, desete godine. Trenirao je u Beogradu. Bio je uvek ispred nas u svemu. I uvek je bio neko i nešto čemu smo težili. I ja sam na jednoj pauzi između gemova, dok je publika navijala uhvatio sebe da u glavi vičem Nole, Nole. A onda sam shvatio 'danas igraš protiv njega, koncentriši se, saberi se'. Atmosfera je bila lepa. Ljudi su želeli da on pobedi, ali ja sam uživao. Ovo su borbe kakve bih voleo da imam u svakom meču", rekao je Lajović pa nastavio o publici: "Jedinu stvar koju bih poručio publici jeste da dođu u istom broju. Teško je igrati protiv Noleta jer ga ovde svi vole. Potpuno razumem publiku i situaciju. Sigurno je najbolje za turnir da Nole ostane do kraja. Ali nadam se daće biti publike i u naredna dva dana."

Setimo se da je u taj-brejku drugog seta Lajović zaostajao sa 6:3.

"Pre meča nisam razmišljao o tome šta će se desiti. Fokus mi je bio samo na stvarima iz pripreme. Posle prvog seta sam osećao da mogu da se borim i u drugom. Posle neiskorišćenih prilika, mislio sam da ćemo igrati treći set. Fokusirao sam se na igru poen po poen. Fokusirao sam se na prave stvari u odlučujućim momentima. Osećao sam da ako na svoj servis uspem da dođem do 6:5 u taj brejku, da imam šanse."


 A do danas, Lajović je izgubio oba meča od Đokovića osvojivši samo četiri gema.

"To je nešto što uvek utiče na nove susrete. To je uvek u malom mozgu. Pokušao sam da raščlanim te stvari. Analiza prethodnih mečeva. Igrao sam tada sa dozom uverenja da ne mogu da igram na istom nivou. Danas sam pokušao da razmišljam o sledećoj stvari koju treba da uradim u datom trenutku. Kada to uradiš deluje jednostavno, ali nije. Ono što je bila bitna stvar, jeste da sam osećao da nisam dozvoljavao da me stegnutost u nekim trenucima optereti. Osećao sam samo kada sam preuzeo igru forhendom da je funkcionisalo. Protivnik uvek ode korak nazada kada vidi da zamahuješ forhendom. Trudio sam se da ne sagorim u razmišljanju u teškim momentima, izbegao sam takozvanu paralizu iz analize."

Za finale će se Lajović boriti sa još jednim zemljakom, Miomirom Kecmanovićem.

"Miša je u odlinoj formi. Igrao je finale u Estorilu. U poslednjih godinu i po imao je bolje rezultate od mene. Nikada nismo igrali i neće biti lako. On je pun samopouzdanja, a ja sam spreman za polufinale i nadam se daćemo gledati još jedan odličan meč. Iskreno ne razmišljam o trofeju. Trenutno razmišljam o večeri. Sledeći meč nije nimalo lak. Fokus na oporavku, pa na onome što sledi sutra", zaključio je 32-godišnjak.


tagovi

Srpska OpenDušan Lajović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara