©AFP
©AFP

I Roma se nada Joviću, realnije da Vlahović nasledi Džeka

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.04.20. | 12:25

Romin sportski sektor već skrojio plan

I ptice na grani već znaju da će ekonomske posledice pandemije COVID-19 biti nesagledive, te da će globalni oporavak, a između ostalog i sporta kao celine, verovatno potrajati i nekoliko godina. Zbog toga se klubovi nedeljama unazad dovijaju oko načina kako da se predupredi kriza. Mnogi su posegli za smanjenjem plata kao idejnim rešenjem, ali je mišljenje struke, pa i čuvenog sportskog radnika Adrijana Galijanija, da to neće biti dovoljno kako bi klubovi izbegli kataklizmičan scenario.

Galijani upozorava: Računi klubova su rastureni, UEFA izgubila brdo para, načinjena je nepopravljiva šteta

Izabrane vesti

Zato u Romi uveliko razmišljaju o narednim koracima, odnosno kako da se dodatno umanje troškovi za isplatu godišnjih primanja. Italijanska štampa je najveći fokus stavila na ugovor Edina Džeka, čija je validnost oročena do juna 2022. i za to vreme trebalo bi da inkasira još 15.000.000 evra neto sa sve bonusima. Odnosno, 7.500.000 evra godišnje. U sportskom sektoru Rome postoji verovanje da klub u postojećim okolnostima ne može finansijski da izdrži tu količinu novca, što svakako nema nikakvih dodirnih tačaka sa procesom dolaska novog vlasnika, američkog milijardera Dena Fridkina, umesto i dalje aktuelnog Džejmsa Palote. Roma, jednostavno, mora da smanji pritisak na klupsku kasu.

Prvi tim se već obavezao na umanjenje primanja što će klubu omogućiti da sačuva blizu 40.000.000 evra do kraja ugovorne godine u junu. Sam Džeko je po planiranom toku ugovora trebalo da zaradi blizu 1.200.000 evra. Da isključivo oslanjanje samo na smanjenje primanja nije dovoljno govore i finansijski izveštaji kluba, pošto je Roma prvu polovinu fiskalne godine zatvorila s minusom od 87.000.000 evra i jako je blizu crvene linije od 100.000.000 evra, zbog nepostojećih finansijskih priliva od TV prava i prodaje ulaznica. Problem više za Romu moglo bi da predstavlja to što, u slučaju da se sezona završi s postojećim stanjem na tabeli, ne bi igrala Ligu šampiona kao petoplasirani tim Serije A, zbog čega bi kaiš morao dodatno da se stegne...

Zbog toga je jedna od ideja sportskog sektora Rome, a pre svega generalnog direktora Gvida Fjenge i sportskog direktora Đanluke Petrakija, da se ovog leta proda Džeko, ako to okolnosti budu dozvolile. Druga opcija je da se sa Džekom postigne sporazum oko trajnog smanjenja plate, možda i kroz formulu njegovog produžetka na još godinu dana... Bilo kako, Petraki se dao u sklapanje spiska potencijalnih kandidata za naslednika bosanskog golgetera, pošto su i godine počele da ga pritiskaju (34), pa na Olimpiku svakako moraju da razmišljaju o alternativama.

Ideja o Džekovoj prodaji konkurenciji iz Serije A ne dolazi u obzir, iako se Inter svojevremeno jako interesovao, ali "čizmom" kruže priče da je dogovor s Olivijeom Žiruom praktično postignut. To dodatno smanjuje manevarski prostor Romi, koja se donekle nalazi u problemu.

Jedna od Petrakijevih opcija je takođe Žiru, mada se klub ne bi usrećio u smislu godina francuskog napadača (34 puni u septembru), ali i velikih finansijskih prohteva. U Romi se potajno nadaju da bi mogli da privuku interesovanje Luke Jovića, ali srpski napadač u Madridu zarađuje 5.000.000 evra neto i vrlo je teško da bi se odrekao te plate bilo gde drugo. Osim toga, Jovićeva želja je da ostane u Realu, mada se i Napoli interesuje za njegove usluge...

Tu dolazimo do možda najrealnijeg rešenja – Dušana Vlahovića. Momak koga u društvu zovu Ibra po njegovom idolu Zlatanu Ibrahimoviću, je još od zime na radaru Rominih skauta, koji pažljivo motre na njegov rast i razvoj u Firenci. Srpski napadač igra odličnu sezonu u Violi, zbog čega je i privukao pažnju Vučice, gde veruju da ima dovoljno veliki potencijal i talenat da odmeni Džeka.

Danima se unazad piše o ideji Fjorentininih čelnika da sa Vlahovićem što pre produže ugovor. Pored toga što bi potpisao do juna 2025. Vlahović bi dobio uvećanje plate od čak šest puta (sa 200.000 na 1.200.000 evra) što bi verovatno zacementiralo njegovu poziciju u Firenci, a kupci bi morali da ponude znatno više. Prvi čovek Fjorentine Roko Komiso veruje da bi ulaganje u Vlahovića sada moglo jednog dana višestruko da se isplati i da bi njegova cena mogla da dostigne preko 60.000.000 evra u budućnosti.

Zbog toga u Romi moraju da požure. Malo je adekvatnih rešenja, a problema sve više...  

Foto: ©AFPReuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara