Karlos Alkaras (©Reuters)
Karlos Alkaras (©Reuters)

Alkaras: Da dostignem Novaka i Rafu? Praktično nemoguće, moraš da budeš vanzemaljac

Vreme čitanja: 3min | pon. 10.06.24. | 00:43

„Njihovi rekordi su nenormalni i nezamislivi“, kaže šampion Rolan Garosa

Beton, trava, šljaka – kompletirano. Na svim podlogama je Karlos Alkaras došao do grend slem trofeja. Potvrdio je da je svestran i da bi u budućnosti mogao da vodi glavnu reč u belom sportu. Počeci ukazuju da bi tako moglo da bude, no moraće da izdrži konstantna poređenja sa ljudima kojima se divio dok je bio dete.

Dok bude igrao, dok bude u prilici da sustigne najveće u belom sportu, praviće se paralele. Konstantno će nad Karlosom Alkarasom lebdeti priča o 24 glend slema Novaka Đokovića – možda ih bude i više – i neverovatnim dostignućima Rafaela Nadala na Rolan Garosu.

Izabrane vesti

Još je daleko, ali bi mogao da dostigne srpskog i španskog asa, kao i Rodžera Federera. No, dug je put pred njim.

„Ne znam. Nadam se“, odgovorio je Karlitos na pitanje da li može da osvoji 24 glend slema, koliko ih ima Novak Đoković, i nastavio:

„Razgovarao sam sa Huan Karlosom Fererom pre nekoliko dana, zapravo juče… Pre ovog finala mi je rekao: ’Borićeš se za treću grend slem titulu, posle svega što si prošao. Znaš koliko je teško osvojiti slem, a Novak ih ima 24’. Ne mogu sada da mislim o tome, to je dalek put, nadam se da ću doći do 24, ali zasad sam zadovoljan trećom“.

Na šampionskoj konferenciji momka iz Mursije sve je zanimalo da li mu je verovatnije da kao Novak Đoković osvoji 24 grend slema ili pak da poput Rafaela Nadal na Rolan Garosu bude 14 puta najbolji...

„Oba rekorda su nenormalna. Moraš da budeš vanzemaljac da bi to postigao. To što je Rafa uradio je praktično nemoguće, a osvojti 24 slema – nadam se da ću uspeti, ali i to je skoro nemoguće. Ne znam ni šta da kažem, obe stvari su nezamislive“.

Karlitos je najmlađi teniser koji je do grend slem trofeja došao na tri različite podloge. Svaka mu je draga, ima specijalno mesto u njegovom srcu, ali na pehar podignut u Parizu je najponosniji.

„To je teško pitanje. Osvojiti US open, kada sam prvi put došao na mesto broj jedan – što mi je bio san – to je bio poseban osećaj. To kako sam osvojio Vimbldon, pobedom nad Novakom Đokovićem u pet setova, to je bilo sjajno dostignuće. Sada ovaj Rolan Garos, posle svega što sam prošao, zbog povrede, pauze… Verovatno sam najponosniji na ovu titulu, jer znam šta smo moj tim i ja sve prošli kako bih bio spreman za ovaj turnir – mogu li ili ne mogu da treniram, silne rasprave… Bilo mi je jako teško, zato ću ovu titulu izdvojiti“.

Španac je dobio igru nerava protiv Aleksandera Zvereva, slavio je u pet setova. Kada do njega dođe, ima učinak 11-1! Mentalna priprema najbitnija je za peti set, upravo na tom polju je Karlos Alkaras izuzetno jak. Sa obe noge čvrsto stoji na zemlji.

„Kada igram peti set, moram da dam celo srce. U tim trenucima vrhunski igrači igraju najbolje, a ja želim da budem jedan od najboljih. Zato moram da ponudim nešto dodatno u tim trenucima, da rival vidi da se ponašam kao da je prvi gem u meču. Ako me rival vidi da se dobro krećem, da pronalazim dobra rešenja, to je prava stvar. Mentalni aspekt je tu najvažniji, zato imam dobar skor u petim setovima, to je i potrebno da se osvajaju slemovi“.


tagovi

Karlos AlkarasNovak ĐokovićRafael NadalATPRolan GarosRolan Garos 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara