(© Reuters)
(© Reuters)

To kako igra Portugal je sramota, to kakav mu je penal sviran je još veća (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.11.22. | 18:52

Sa bele tačke Kristijano Ronaldo načeo Ganu, dotukli je Žoao Feliks i Rafael Leao, Bukari uneo neizvesnost – 3:2

Prosečan poklonik fudbala u Srbiji u prste poznaje našu, a isto tako i portugalsku reprezentaciju. Nije ni čudo, jer smo se u poslednjih sedam godina sudarili šest puta (po dvaput u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope i jednom na putu ka Kataru). Bez preterivanja, svaki od tih timova je imao glavu i rep i znao tačno pšta radi u poređenju sa ovim mučenjem u Dohi, pošto je na otvaranju takmičenja u Grupi H bio neprepoznatljiv.

Težak za gledanje, mučio je loptu, sebe, gledaoce i Ganu, a načeo je iz jedanaesterca. Diskutabilnog. Čak se može reći i sramotnog, pošto ga afričku selekciju takav ne bi bio sviran ni da se igra u Akri. Ovako, navodni prekršaj Mohameda Salisua nad Kristijanom Ronaldom omogućio je evropskom timu da otvori utakmicu u čijem je nastavku stigao do čak ubedljivog trjumfa za nagovešten plasman u osminu finala.

Izabrane vesti

Na kraju je bilo 3:2, a suština je da je meč rešen odlukom američkog arbitra Ismela Ealfata da pokaže na belu tačku posle duela Mohameda Salisua i Kristijana Ronalda u 62. minutu. Blagog. U Premijer ligi ovo nije penal, u Primeri nema šanse, u Bundesligi nikako, a na najvećoj planetarnoj smotri jeste. Dovoljno za žestoke proteste fudbalera Gane i precizan hitac doskorašnjeg fudbalera Mančester Junajteda kojim je skinuo pritisak sa pleća favorita.

Može selektor Fernando Santoš da ukaže na težinu prvog susreta na turniru, ima i do defanzivnog bloka Ota Ada, međutim, teško je razumeti kako tim sastavljen od zvezda planetarnog fudbala sat vremena nije mogao ni makac protiv selekcije koja se na mala vrata ušunjala na završni turnir. Ko je došao na Stadion 974 mogao je komotno jastuk da ponese, da odrema, jer je igra u prvom poluvremenu bila takva da bole oči.

To kakva je instrukcije podelio Santoš i još drastičnije kako su se doslovce šetkali terenom Bernanrdo Silva i Bruno Fernandeš – a slove za najveće kreativce kod Navigatora – može da stane samo u jednu reč. Sramota! Čak je danima Kristijano Ronaldo podsredstvom društvenih mreža najavljivao pohod na vrh sveta, na jedini trofej koji koji mu nedostaje, da bi se ispostavilo da je ušao u dve šanse. Jednom ga je možda i lopta iznenadila, drugi put se popeno na treći sprat, mada nije uspeo glavom da je prosledi u mrežu Ati Zigija. I to je bilo sve od jednog od favorita takmičenja.

U drugom se razigrao tek posle tog spornog penala, još više kad je Gana uzvratila udaraca. Napokon je proradio i Bruno Fernandeš, podelio dva pasa u prostor, vihorni Žoao Feliks vratio prednost Portugalcima pet minuta posle izjednačenja Andrea Ajua, a drugi sin vetra, Rafael Leao, potvrdio očekivano slavlje.

Rezultatski je ispalo savršeno za Portugal. Igrački je bilo loše osim povremenog ubrzanja u drugom delu. Između ostalog zato što je Gana sat vremena izgledala tako kao da joj je neko ograničio polje delovanja do polovine terena. Skoro da se niko nije odvažio da pređe tu crtu i zato smo dobili prvo poluvremen lošije od onog između Maroka i Hrvatske.

Tek onda u 55. minutu, posle popodnevne dremke, probao je Mohamed Kudus da udarcem sa distance okonča kontru, a onda su Afrikanci pokazali da osim vrlo dobre odbrane imaju i napadačke adute. Prvo je Andre Aju na pas snalažljivog Mohameda Kudusa poentirao za tad iznenađujućih 1:1, da bi minut pre kraja Usman Bukari (prvotimac Crvene zvezde ubaš baš umesto ofanzivca Ajaksa) glavom posle centaršuta Abdula Rahmana Babe doneo utakmici rezultatsku neizvesnost.

Ne i pravdu, kakvu je Gana zaslužila. Iako je na kraju, zbog propusta golmana Dioga Košte, malo nedostajalo da u dubokoj nadoknadi Injaki Vilijams donese autsajderu remi.

PORTUGALIJA – GANA 3:2 (0:0)

/Ronaldo 65p, Feliks 78, Leao 80 - A. Aju 73, Bukari 89/

DOHA

Stadion: 974

Sudija: Ismael Elfat (SAD)

Portugal (4-1-4-1): Kosta – Kanselo, Dijas, Pereira, Gereiro – Neves (od 77. Leao) – Otavio (od 56. Karvaljo), B. Silva (od 87. Paljinja), Fernandes, Žoao Feliks (od 87. Mario) – Ronaldo (od 87. Ramos)

Gana (5-4-1): Ati-Zigi – Seidu (od 66. Lampti), Amarti, Điku, Salisu (od 90+2 Semenjo), Baba – Kudus (od 76. Bukari), Samed (od 90+2 Kjereh), Parti, A. Aju (od 77. Dž. Aju) – Vilijams


SVETSKO PRVENSTVO U FUDBALU, GRUPA H

GRUPA H – 1. KOLO

Četvrtak

Urugvaj - Južna Koreja 0:0

Portugal - Gana 3:2 (0:0)

/Ronaldo 65p, Feliks 78, Leao 80 - A. Aju 73, Bukari 89/



tagovi

reprezentacija Portugalareprezentacija GaneKristijano RonaldoOsman BukariAndre AjuŽoao FeliksRafael Leao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara