Miloš Degenek sa saigračima posle utakmice sa Francuskom (©Reuters)
Miloš Degenek sa saigračima posle utakmice sa Francuskom (©Reuters)

Degenek protiv ujedinjenih Arapa u borbi za "hleb"

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.11.22. | 09:23

Australiju samo pobeda nad Tunisom (11.00) ostavlja u igri za drugo mesto na tabeli u D grupi Mundijala i plasman u osminu finala

Arapske selekcije generalno imaju dobre rezultate na ovom Mundijalu u Kataru, što ni nije čudno s obzirom na to da je njihovim navijačima bilo najlakše da dođu i praktično igraju na domaćem terenu. Najveće čudo, naravno, za sada je ono koje je napravila Saudijska Arabija trijumfom nad Argentinom (2:1), a prvu pobedu na turniru danas od 11 časova tražiće i Tunis. Orlovi Kartagine će otvoriti današnji program susretom sa Australijom na stadionu Al Džanub u Al Vakri, u okviru 2. kola D grupe Svetskog prvenstva.

Od arapskih zemalja samo se domaćin Katar još nije dokopao nijednog poena, što ni nije preveliko iznenađenje s obzirom na to da je ubedljivo najnekvalitetnija ekipa na takmičenju. Gol koji su postigli protiv Senegala u porazu sa 3:1 im je opet kakva-takva satisfakcija. Od ostalih, Saudijci su pobedili, a Marokanci i Tunišani su uzeli po bod, remijima bez golova sa Hrvatskom, odnosno Danskom. Čak je i „komšijski“ Iran, za koji moramo da napomenemo da nije arapska zemlja ali je blizak tom svetu, u petak zabeležio trijumf nad Velsom (2:0) i tako došao u situaciju da se bori za plasman u osminu finala.

Izabrane vesti

Izveštači Mozzart Sporta u Dohi, Vujadin Tomković i Aleksandar Gligorić, svaki put kada bi razgovarali sa nekim arapskim navijačem dobili bi isti odgovor za koga navijaju – manje je bitno da li je to Saudijska Arabija, Tunis, Maroko ili Katar, nadaju se da će barem jedna od tih zemalja da se nađe u nokaut fazi.

Tunis je u dobroj situaciji, ali današnja utakmica mu je ključna. Ako želi da zauzme drugo mesto u D grupi mora da savlada Australiju, jedinu ekipu koja je još uvek bez poena. Sa jedne strane imaće podršku većinskog dela stadiona, ali sa druge za rivala izuzetno motivisane Kengure, za koje između ostalih nastupa i nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Miloš Degenek.

11.00: (2,30) Tunis (3,15) Australija (3,60)

Sadašnji štoper Kolumbus Krua je u porazu od Francuske sa 4:1 u igru ušao tek u 85. minutu, kada je utakmica već bila rešena. Pitanje je hoće li imati nešto veću minutažu, ali svakako je njegova uloga u svlačionici nemerljiva. U intervjuu pred utakmicu Degenek je otkrio da je održao govor pred saigračima, kod kojih je probao da probudi „lavovski mentalitet“.

Lavovski mentalitet je kada ste u situaciji da jedete ili budete pojedeni. To je najjednostavniji način da objasnim. Kada smo održali sastanak sa momcima, rekao sam im ‚na stolu nam je hleb. Ili ćemo danas mi da jedemo, moja deca, žena i porodica, ili će oni da jedu, a mi i naše familije da odemo na spavanje gladni‘. Ne želim da nam se desi ovo drugo. Hoću da uzmemo taj hleb za nas, da moja žena i deca budu srećni“, slikovit je bio Degenek.

Na pitanje da li oseća pritisak zbog važnosti utakmice sa Tunisom, 28-godišnji fudbaler rođen u Kninu je napravio još jedno zanimljivo poređenje.

To nije pritisak. Pritisak je kada kao beba bežite iz rata. Pritisak je kada sam kao šestogodišnjak bio u sred rata. Pritisak nije fudbalska utakmica koju ‚morate da pobedite‘. Mislim da niko neće poginuti zbog nje. Ovo je samo uživanje u želji da se pokažemo što bolje, da napravimo nešto o čemu ćemo kasnije moći da pričamo unucima ili prijateljima uz kafu. Naravno da želimo da pobedimo, nema tu nikakvog spora. Smatram da ovaj tim ima kvalitet za to. Ako se utakmica bude svodila na to ko želi više bodove, mislim da ćemo mi da pobedimo“, poručio je Degenek.

U australijskim medijima se pominje mogućnost i da se on nađe u startnoj postavi protiv Tunisa kao – desni bek. Starter protiv Francuske uz aut liniju bio je Fran Karačić, koji se povredio u duelu sa Kilijanom Mbapeom i otpao iz konkurencije. Degenek je jedna od opcija da ga zameni, pošto se drugi bek Tomas Deng takođe muči sa sitnijom povredom. U Zvezdi je on takođe umeo po potrebi da se nađe na uz aut liniju, iako mu je naravno primarna pozicija štopera.

Što se tiče Tunisa, on je ostavio zaista odličan utisak na premijeri protiv Danske. Jednu od najboljih ekipa iz evropskih kvalifikacija, koja je pobedila na devet od deset mečeva, ostavili su praktično bez ijedne šanse 90 minuta. Štaviše, Tunišani su bili znatno bliži pobedi.

Australija je na premijeri prva povela protiv Francuske, golom Krega Gudvina u devetom minutu, ali je posle toga naletela na pravi uragan. Galski Petlovi su se rastrčali, u pet minuta su golovima Adrijena Rabioa i Olivijea Žirua došli do preokreta, a kasnije su Kenguri mogli da budu i zadovoljni sa samo četiri primljena gola, jer su se Francuzi dobrano ispromašivali. Samo je Mbape propustio dva zicera, a imaju za čime da žale i Žiru i Antoan Grizman. Na Australiji je da proba da se konsoliduje, jer za nju je praktično susret sa Tunisom prvi od eliminacionih mečeva, koje će igrati sve do kraja turnira.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO - GRUPA D

Subota

11.00: (2,30) Tunis (3,15) Australija (3,60)

17.00: (1,85) Francuska (3,50) Danska (5,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvoSvetsko prvenstvo 2022Fudbalska reprezentacija Australijereprezentacija Australijereprezentacija TunisaMiloš Degenek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara