©Reuters
©Reuters

(Ner)azuri preokretom krenuli u odbranu trona, Donaruma sprečio šok u poslednjem minutu

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.06.24. | 22:58

Albanci skupo prodali kožu u drugom meču Grupe B - 2:1

Kada je početkom decembra na žrebu u Hamburgu smeštena u grupu smrti, Albanija je proglašena za apsolutnog autsajdera. Mnogi su je već tada otpisali, verovatno svi osim Italijana. S obzirom na to da desetorica njegovih fudbalera za hleb zarađuju na Čizmi, Azuri su bili upoznati sa kvalitetima Silvinjovog tima i vrlo dobro znali da crveno-crni neće služiti kao topovsko meso ostalim reprezentacijama u Grupi B. Sada su to shvatile i Španija i Hrvatska.

Selekcija Lučana Spaletija jeste trijumfalno započela odbranu trona, ali je morala dobro da se preznoji kako bi došla do bodova koje su joj drugi unapred upisali. Ispostavilo se da je Đanluiđi Donaruma bio u pravu kada je meč sa Albancima nazvao 'korom banane', i da ne bi golmana Pari Sen Žermena Azuri bi se na kraju o istu i okliznuli. Italija je zahvaljujući tandemu Intera Alesandro Bastoni - Nikolo Barela učinila da najbrži gol u istoriji evropskih prvenstava ekspresno bude 'poništen', ali je Donaruma taj koji će na kraju poneti epitet igrača utakmice iako je zabeležio samo jednu odbranu. Jednu, ali dva boda vrednu, jer ju je zabeležio u poslednjem minutu utakmice, sprečivši rezervistu Reja Manaja da režira šok koji je posle samo 23 sekundi najavio Nedim Bajrami - 2:1 (2:1).

Izabrane vesti

Lučano Spaleti je pomalo iznenadio sastavom za koji se odlučio. Znajući da će protiv Albanije imati loptu u posedu više nego protiv preostala dva rivala u grupi, bivši trener Napolija izašao je u formaciji sa dvojicom štopera i trojicom veznih fudbalera, a Žoržinjo je poput Tonija Krosa protiv Škota sinoć, dobio ulogu da kontroliše protok lopte na sredini terena. Ipak, svemu onome što je valjalo u timu Azura pečat su davali fudbaleri Intera, koji kada preko puta vide crveno-crne boje posebno su motivisani.

Mada je jedan od momaka Simonea Inzagija i naterao Azure da zaobilaznim putem traže put do pobede. Neopreznim ubacivanjem lopte iz auta Federiko di Marko obezbedio je Nedimu Bajramiju mesto u istoriji evropskog fudbala i učinio da nacija pomisli kako su nade o odbrani trona neosnovane.

Međutim, brzo su se Italijani podigli na zemlju, uspostavili inicijativu i posle četvrt časa igre preokrenuli rezultat. Alesandro Bastoni je desetak minuta po primljenom golu, posle kratke kombinacije Di Marka i Lorenca Pelegrinija, pobegao iz vidokruga Taulantu Seferiju i glavom sa druge stative doneo izjednačenje, da bi samo pet minuta kasnije njegov saigrač iz kluba Nikolo Barela prvi natrčao na odbitak, sa ivice šesnaesterca bez puno oklevanja lansirao loptu pored bliže stative i postao najbolji strelac aktuelnog tima Azura sa deset pogodaka.

Da mnogo toga u završnoj trećini terena zavisi od fudbalera Intera moglo je da se potvrdi po isteku pola sata igre kada je Davide Fratezi u izglednoj prilici zatresao stativu pokušavši da lobuje Tomasa Strakošu, a golman Brentforda najzaslužniji je što je Albanija otišla sa samo golom zaostatka na petnaestominutnu pauzu pošto je pred kraj prvog dela ukrotio i pokušaj Đanluke Skamake, još jednog od fudbalera koji na klupskom nivou nosi plavo-crne boje.

Daleko od toga da su fudbaleri šampiona Serije A bili jedine svetle tačke Italije. Rikardo Kalafjori, čije je pojavljivanje u startnoj postavi predstavljalo najveće iznenađenje, tokom čitave utakmice držao je Armanda Broju 'u kavezu', a oslobođen okova Masimilijana Alegrija kao preporođen izgledao je i Bjankoneri Federiko Kjeza. Krilni fudbaler Juventusa prvi je pripretio malo pre izjednačujućeg gola, namestio je potom šansu Lorencu Pelegriniju, a i drugo poluvreme ubrzalo se njegovim udarcem sa ivice šesnaesterca.

Ali samo na kratko. Italijani su preostalih pola sata ‘odradili’ u svom stilu. Držali su loptu u posedu i postepeno obarali tempo, a kada je Spaleti u završnih petnaestak minuta poslao na teren Brajana Kristantea i Andreu Kambijaza, jasno je pokazao da želi da ‘zatvori’ utakmicu. Malo je falilo da mu se takav pristup obije o glavu, da bude kažnjen što na vreme nije rešio pitanje pobednika.

Kristijan Aslani je vanserijskom dugom loptom uposlio Reja Manaja, napadač Sivasa je još bolje u prijemu pored Kalafjorija sebi stvorio prostor za udarac i pokušao da loptu ćušne pored Donarume, ali je čuvar mreže Pari Sen Žermena pravovremenim istrčavanjem skratio ugao i telom odbranio udarac albanskog napadača, prvi u okvir gola Italije još od onog iz 23. sekunde kada je Bajrami oborio rekord star sve decenije.

Do večeras ga je držao Rus Dimitri Kirčenko kojem je 2004. godine protiv Grčke bilo potrebno 67 sekundi da zatrese mrežu. A, znamo dokle su Grci tog leta stigli u Portugaliji...


UTAKMICA 1. KOLA GRUPNE FAZE EVROPSKOG PRVENSTVA

GRUPA B

Italija – Albanija 2:1

/Bastoni 11, Barela 16 - Bajrami 1/

Dortmund

Sudija: Feliks Cvajer (Nemačka)

ITALIJA (4-2-3-1): Donaruma - Di Lorenco, Bastoni, Kalafjori, Dimarko (od 83. Darmijan) - Žoržinjo, Barela (Folorunšo 90+2) - Fratezi, Pelegrini (od 77. Kristante), Kjeza (od 77. Kambijazo) - Skamaka (od 83. Retegi). Selektor: Lučano Spaleti.

ALBANIJA (4-3-3): Strakoša - Mitaj, Ajeti, Đimšiti, Hisaj - Bajrami (od 87. Muči), Ramadani, Aslani - Seferi (od 68. Lači), Broja (od 76. Manaj), Asani (od 68. Hodža). Selektor: Silvinjo


EVROPSKO PRVENSTVO U NEMAČKOJ

GRUPA B

1. KOLO

Subota, 15. jun

Španija – Hrvatska 3:0 (3:0)

/Morata 29, Ruis 32, Karvahal 45+2/

Italija - Albanija 2:1 (2:1)

/Bastoni 11, Barela 16 - Bajrami 1/

2. KOLO

Sreda, 19. jun

15.00: (1,55) Hrvatska (4,00) Albanija (6,50)

Četvrtak, 20. jun

21.00: (2,30) Španija (3,30) Italija (3,20)

3. KOLO

Ponedeljak, 24. jun

21.00: (10,0) Albanija (5,10) Španija (1,32)

21.00: (3,90) Hrvatska (3,50) Italija (1,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija Albanijefudbalska reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara