Aleksandar Mitrović (©Reuters)
Aleksandar Mitrović (©Reuters)

Ne treba da paničimo ni ako kiksnemo protiv Srbije, realna šansa da Mitrović postigne gol

Vreme čitanja: 5min | ned. 16.06.24. | 11:14

“Ako savršena lopta dođe u kazneni prostor, postoji dobra šansa da Mitrović postigne gol“, kaže Džo Hart

Cela Srbija je ustala na noge zbog otvaranja Evropskog prvenstva i sa nestrpljenjem iščekuje premijeru sa Engleskom (RTS, TV Arenasport, 21.00), odnosno da li je ekipa Dragana Stojkovića Piksija spremna da se porve sa reprezentacijom top klase.

Na Ostrvu su se uoči duela sa Orlovima manje-više bavili isključivo navijačima i pričama o “strašnim srpskim huliganima“ koji će da seju strah po Nemačkoj. Tu i tamo se protne poneka analiza, ali i tu je uglavnom fokus na selekciji Tri lava.

Izabrane vesti

Analizu u kojoj se pozabavio i Srbijom napravio je Džo Hart. Nekadašnji golman reprezentacije Engleske je stručni konsultant BBC za Evropsko prvenstvo i u tekstu je naglasio da bi svi voleli da Gordi albion dobije sa 3:0, ali da ne bi trebalo da se paniči ako dođe do nepredviđenog ishoda...

“Srbija ima veliku pretnju u liku nekadašnjeg centarfora Fulama Aleksandra Mitrovića. Ako želiš da ga utišaš, moraš da se nosiš sa centaršutevima koji će dolaziti sa bokova, a poželjno bi bilo da ga naši igrači potpuno isključe iz upotrebe“, stoji u Hartovoj analizi i dodaje se:

“To će sigurno biti plan Engleske. Ipak, realno, osim ako ne igraš protiv ekipe sedam rangova ispod tebe, to je nemoguće izvesti. Momci će sigurno da urade domaći zadatak, ali ako savršena lopta stigne u kazneni prostor, dobre su šanse da Mitrović postigne gol“.

Nekadašnji čuvar mreže Mančester Sitija smatra da reprezentacija ne sme da se plaši primljenih golova.

“Ne treba da ulazimo u utakmice i una'pred razmišljamo šta bi moglo da se dogodi. I pre sam govorio, iako neki ljudi to doživljavaju kao čudno razmišljanje, da ne treba da se plašimo primljenih golova. Mi imamo veći kvalitet od Srbije, ali oni će i dalje biti pretnja po nas. Ako i primimo gol u nedelju, bez obzira da li će to biti za 1:0 ili da nam se oduzme vođstvo, najvažnija stvar je da imamo plan i ostanemo uvereni u to što želimo“.

Podseća Džo Hart i na činjenicu da su prve utakmice na velikim turnirima uvek posebna priča.

“Nikada to nisu utakmice u kojoj se sve zna unapred. Engleska je to videla nekoliko puta ranije. Verujem u našu pobedu, ali svašta je moguće. Dobili smo Iran na prošlom Mundijalu, ali to je samo jedan slučaj u poslednjih sedam velikih turnira od 2006. godine da smo vodili protiv nekoga na poluvremenu. Naravno, svi bismo voleli da pobedimo u nedelju i da bude 3:0, ali čak i ako kiksnemo protiv Srbije, nema razloga za paniku“.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Umesto toga...

“Treba da verujemo u fokus koji imaju Sautgejt i njegov tim tokom poslednjih godinu i po dana, da su spremni za ove četiri nedelje takmičenja. Kao neko ko je bio deo reprezentacije ranije, reći ću vam da je tih godinu i po dana zaista period koliko se ova ekipa spremala za Euro. Nije sve samo u proteklih nekoliko sedmica ili prijateljskoj utakmici sa Islandom, mnogo je više od toga. Čak i ako osvojimo turnir, a verujem da možemo, verovatno neće sve ići glatko od početka do kraja“.

Mnogi pričaju o tome da je kvalitet Engleske nesrazmeran u odnosu napad-odbrana.

“Poslednja linija Engleske je jedna od glavnih tačaka analiza, ali to ne vidim kao veliki problem na ovom Euru. Znam da postoje sumnje oko kvaliteta naše odbrane, pogotovo sa odsustvom Harija Megvajera što znači da će Mark Guehi biti partner Džonu Stounsu. Mnogi će reći da je to novo partnerstvo, ali oni su već igrali dva puta zajedno, u porazu od 0:4 protiv Mađarske i u prvom poluvremenu poraza od Islanda. I pored toga, znam da u našem timu nema brige, a i sam znam da će biti spremni“.

Dalje...

“Način na koji se timovi selektiraju ovih dana, moderni štoperi su navikli da imaju različite partnere. Prošle sezone u Seltiku, na primer, promenili smo nekoliko kombinacija bez da je to uticalo na sistem i rezultate. Mogu da zamislim kako Garet Sautgejt menja igrače i kako to ne utiče na nas. Svaki igrač donosi nešto svoje u tim, ali verujem da će sve ostati organizovano. Guehi i Stouns se dobro poznaju, igrali su zajedno i treniraju zajedno svaki dan. Verujem da će se osećati komotno jedan pored drugo i da će znato ko ima kakva zaduženja“.

------------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

Poseban osvrt imao je na izbor Marka Guehija.

“Osim ako Engleska ne primi nijedan gol, odbrambena linija će stalno biti meta kritika, s obzirom na kvalitet veznog reda i napada. Mnogi vide našu odbranu kao najslabiju kariku, iako imamo Stounsa i Vokera, koji su igrali ključne uloge u osvajanju svega što je Siti uzeo prethodnih sezona. Tu su Tripijer i golman Pikford, koji su poveli Englesku do polufinala Mundijala 2018. godine i finala prošlog Eura. Dakle, imamo kvalitet i iskustvo. Naravno, fali nam Megvajer, ali ne gledam to sa nekim preteranim emocijama“, poručio je Hart i zaključio:

“I prethodnih godina je odbrana bila zategnuta, verovatno će i sada biti tako. Sve je do igrača koji su u timu. Sautgejt je imao nekoliko mesei da sve pripremi i razmišlja o tome 'šta ako ne bude Megvajera ili Stounsa'. Od svih štopera u našoj zemlji izabrao je Guehija i po meni nema nikakve veze to što nije top ime u pitanju. Lično mi ne bi smetalo da je on ispred mene. On je defanzivac Kristal Palasa, ima 23 godine i 11 nastupa, relativno je mlad i neiskusan, ali mu je selektor poverio zadatak u Megvajerovom odsustvu. I postoji razlog zašto je tako. Zato hajde da stanemo svi uz momka u ovom trenutku istine, hajde da vidimo kako će da se razvija i kakav će turnir da ima“.


tagovi

Džo Hartfudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija EngleskeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara