Rukometaši Vojvodine (©ARKUS liga)
Rukometaši Vojvodine (©ARKUS liga)

Voša piše istoriju u Evropi: Pali su Norvežani, sledeći su Slovenci

Vreme čitanja: 5min | sub. 18.03.23. | 08:48

„Dobro igramo u poslednje vreme, pogotovo je napad odličan, pa ulazimo u dvomeč sa verom da možemo da izborimo polufinale. Imam poverenje u igrače, stručni štab, sve u klubu“, rekao je trener Novosađana Boris Rojević za Mozzart Sport pred današnji (18.00) prvi meč četvrtfinala EHF kupa sa Gorenjem iz Velenja pred praznim tribinama na Slanoj bari

Veliki ispit za Lale. Rukometaši Vojvodine dominiraju u Srbiji u poslednjoj deceniji, ali rezultati u Evropi nisu bili na zavidnom nivou. Ove sezone se sve to promenilo, rukometaši Vojvodine stigli su do četvrtfinala EHF kupa. Jeste ovo najslabije međunarodno takmičenje, ali odlična osnova za budućnost. Novosađani u godinama koje slede žele iskorak, igranje u Ligi Evrope, drugorangiranom takmičenju na tlu Starog kontinenta.

Fenomenalno je četa Borisa Rojevića odigrala dvomeč sa norveškim Arendalom, do nogu dotukla Skandinavce u osmini finala, a sada je čeka 120 minuta s najjačim protivnikom ove sezone, Gorenjem. Tim iz Velenja je prošle godine igrao četvrtfinale Lige Evrope, godinama je u vrhu u tamošnjem šampionatu, najveća pretnja po Celje. Prvi meč igra se danas (18.00) u dvorani Slana bara bez prisustva gledalaca, zbog kazne za srpskog šampiona od strane EHF-a posle ispada navijača jesenas u Austriji.

Izabrane vesti

U trećem kolu EHF kupa Gorenje je lako eliminisalo Partizan. Napad srpskog šampiona je kao švajcarski sat, Jugoviću je u utorak u generalnoj probi dato čak 48 golova. Na Slanoj bari se rađa neka nova, evropska Vojvodina.

Trener Boris Rojević veruju u svoj tim, svestan da njegove izabranike čeka najteži ispit ove sezone. Samopouzdanje je poraslo zahvaljujući odličnim igrama u 2023. godini, mozaik je sklopljen, Novosađani poslednjih godina nisu bili tako dobro kao poslednja dva meseca.

Očekivanja su uvek da moj tim pobedi, prođe dalje. Rad daje rezultate. Sada je ovo potpuno druga ekipa u odnosu na početak sezone. Uigraniji smo, bolji, vidi se sistem. Bilo je problema jesenas, novi igrači, trebalo je vremena da sve dođe na svoje“, rekao je Rojević za Mozzart Sport.

18.00: (1,45) Vojvodina (8,50) Gorenje (3,40)

Svestan je trofejni stručnjak da Gorenje ima ulogu favorita, mnogo veći renome u Evropi, ali daleko od toga da ne može da se eliminiše.

Gorenje je ozbiljna ekipa. Gledali smo narednog rivala u sredu u četvrtfinalu Kupa Slovenije. Ispao je nesrećno posle produžetka od Celja, a trebalo je da pobedi. Vodio je tri, četiri razlike. Namučio je Celje koji je dobio ove sezone u Ligi šampiona Kil, Nant, izgubio jedan razlike od Barselone. Radi se o disciplinovanom timu, vidi se sistem trenera Jovičića koji dugo radi s njima. Agresivni su u odbrani, pretežno igraju 5-1 zonu, u napadu su tehnički besprekorni, igraju strpljivo do pasivnog napada, ne prave mnogo grešaka. Odlični su u igri jedan na jedan. Trče odlično, svaku izmenu pokušavaju da reše tranzicijom, kontrama i polukontrama“.

Skenirao je Rojević narednog rivala.

Ima odlične golmane, Škofa i Taletovića, dva pivotmena, odlična krila. Sve se vrti oko srednjeg bek Domena Tajnika, on im je najbolji igrač. Opasan je Peter Šiško, levi bek. Izdvojio bih i levo krilo Tilena Sokoliča koji je važan šraf i u odbrani. Kompletna ekipa, sigurno najteži rival dosad“.

Vojvodina je porasla ove godine, pomak je evidentan. U sezoni 2017/2018 u SEHA ligi u dvomeču sa timom iz Velenja, Voša se „zaledila“ na -29.

U Novom Sadu je Vojvodina izgubila sa 12 razlike, u gostima sa čak 17. Sada smo došli u situaciju da se razlika u kvalitetu drastično smanjila, da napredujemo i da možemo da se nadamo da možemo da iznenadimo Gorenje. Naš rival je favorit, ima mnogo veći renome u Evropi. Dobro igramo u poslednje vreme, pogotovo je napad odličan, pa ulazimo u dvomeč s verom da možemo da izborimo polufinale. Imam poverenje u igrače, stručni štab, sve u klubu“.

Tribine na Klisi biće prazne, hendikep za devetostrukog uzastopnog šampiona Srbije.

Sigurno će nam navijači nedostajati, a ne ide nam na ruku i to što revanš igramo u Sloveniji. Pogledajte utakmice naše reprezentacije protiv Norveške kakva je razlika kada imaš ’vetar u leđa' od sedam, osam hiljada navijača. Mi smo odigrali skoro dve podjednake utakmice, a ovde smo dobili, dok smo u revanšu izgubili sa 10 razlike“, zaključio je Rojević.

Imao je trener Lala probleme sa povredama prethodnih nedelja. Darka Milenkovića je mučio zglob, defanzivnog specijalistu Miljana Pušicu lakat. Obojica iskusnih rukometaša biće u sastavu, ali je pitanje koliko će moći da pomognu.

Miloš Grozdanić (©ARKUS liga)Miloš Grozdanić (©ARKUS liga)

Jedan od najstandardnijih rukometaša šampiona Srbije ove sezone je povratnik na Slanu baru Miloš Grozdanić. Povremeni reprezentativac vratio se letos iz Nemačke, iz Koburga, i sa pozicije levog krila je prava gol-mašina.

U poslednje vreme kockice su se sklopile. Igramo bolje, posebno u odbrani, dok je napad cele sezone bio odličan. Snaga Vojvodine je što na svakoj poziciji imamo dvojicu, trojicu igrača, pa možemo da igramo u istom ritmu svih 60 minuta. Ne oseti se kada neko izađe iz igre“, rekao je Grozdanić.

Utakmice sa Arendalom dala su krila Novosađnima, videli su da mogu mnogo i u Evropi.

Pribojavali smo se tog dvomeča, nismo znali šta da očekujemo jer je poznat taj brzi skandinavski sistem, ali smo pokazali da možemo da igramo i sa takvim ekipama koji igraju brzo, mnogo trče. Gorenje gaji sličan stil. Tipiča predstavnik slovenačkog rukometa. Dobro smo se spremili. Mislim da su šanse 50-50. Verujem da ćemo stvoriti prednost na domaćem terenu u prvoj utakmici“.

Grozdanić ističe kvalitet domaćeg prvenstva, jake utakmice i u Srbiji koje sigurno dobro dođu pred obaveze u Evropi. Nije bilo tako kada je odlazio pre tri godine.

Dok sam bio u prvom mandatu u Vojvodini osvajali smo lako titule, nismo imali pravog rivala. Prijatno sam iznenađen kvalitetom Superlige ove sezone. Ima tu 4-5 jakih ekipe od kojih preti opasnost. I reprezentacija je sve bolja u poslednja dve godine, pa je i naš rukomet krenuo napred“, istaklo je levo krilo srpskog šampiona.

Za Gorenje nekoliko sezona igra juniorski reprezentativac Srbije Branko Predović. Revanš je naredne subote u Velenju. Ukoliko Vojvodina izbori polufinale zna se i potencijalni rival u borbi za finale, a to je bolji iz dvomeča švedskog Alingsasa i češke Dukle iz Praga.

---------------------------------

Novo, 23. kolo Mozzart Prognozzera je pred nama, nastavlja se borba za vredne nagrade i glavni dobitak od 200.000 dinara! Kao i uvek pred vama je 10 utakmica, a sve što treba da uradite je da tipujete tačne rezultate i postarate se da vam plasman i posle ove runde bude još bolji.

---------------------------------

EHF KUP – ČETVRTFINALE (PRVE UTAKMICE)

Subota

18.00: Karvina – Runar

18.00: (1,45) Vojvodina (8,50) Gorenje (3,40)

Nedelja

16.00: Alingsas – Dukla Prag

19.00: Sesvete - Nerbo



tagovi

RK VojvodinaBoris RojevićRK GorenjeMiloš Grozdanić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara