Nikola Zečević, Jovica Nikolić, Draško Nenadić, Mateja Dodić i Milan Kosanović (©MN Press, ©RK Dinamo)
Nikola Zečević, Jovica Nikolić, Draško Nenadić, Mateja Dodić i Milan Kosanović (©MN Press, ©RK Dinamo)

Voša i Partizan za klasu ispred svih, novi Dinamo, slabiji Šapčani, Zvezda bi Evropu

Vreme čitanja: 10min | pet. 13.09.24. | 10:35

Mečom u Šumicama između crveno-belih i Vranja danas (18.30) počinje Super rukometna liga Srbije. Promenjen sistem plej-ofa. Šampion i pojačani crno-beli jedini kandidati za titulu

Rukometna sezona za muškarce u Srbiji počela je Superkupom. Pehar je ostao u vitrinama Vojvodine posle pobede nad Partizanom u Banjaluci sa 24:22. Bio je to osmi trofej u ovom takmičenju za tim sa Slane bare. Žreb je odradio da jedina dva kandidata za titulu igraju već u prvom kolu u sredu u Novom Sadu, verovatno u SPENS-u, jer dvorana Slana bara ne ispunjava uslove da primi navijače oba kluba. Domaći šampionat kreće danas (18.30) mečom u Šumicama gde Zvezda čeka Vranje.

Dva glavna kandidata za titulu su Vojvodina, 11 puta u nizu šampion naše zemlje, i pojačani Partizan. Videlo se i u prestonici Republike Srpske da će sve da pršti u duelima novosadskih crveno-belih i beogradskih crno-belih. Tim Borisa Rojevića ostaje prvi favorit, ali u Humskoj veruju da je ova sezona ta kada će titula da promeni vlasnika posle više od decenije. Partizan čeka na šampionski pehar 12 godina, od 2012. kada su crno-beli pod komandom Aleksandra Brkovića bili najbolji.

Izabrane vesti

Osvojeni Kup Srbije u Novom Sadu prošle sezone dao je krila ekipi Đorđa Ćirkovića. Prethodnih dana na stranicma Mozzart Sporta analizirali smo dva jedina kandidata za titulu, Vojvodinu i Partizan, a danas ćemo da se pozabavimo sa preostalih 10 klubova.

OVDE možete da pročitate analizu Vojvodine.

OVDE možete da pročitate analizu Partizana.

Sistem takmičenje je promenjen ove sezone, odnosno plej-of. Umesto dosadašnje četiri ekipa koje će da igraju za titulu u maju, sada je šest. Prva dva tima posle ligaškog dela, odnosno 22 kola, direktno će se plasirati u polufinale, dok će ekipa od treće do šeste pozicije da odmere snage u baražu. Igraće se dve utakmice, s tim da trećeplasirani i četvrtoplasiani tim ima prednost domaćeg terena. Pobednici ovih duela će na megdan najboljim dvema ekipama u ligi. I polufinale se igra, ne kao dosad na dve dobijene, nego će gol-razlika u dva meča da presudi. Tek finalni susret igraće se kao i ranije, na dve dobijene utakmice. Preostalih šest ekipa igraće jednokružni sistem za opstanak sa pet kola, s tim da se bodovi prenose iz prvog dela šampionata. Dva tima ispadaju, dok će desetoplasirani u baraž za timom iz dugog ranga takmičenja, Super B lige.

Na papiru je slična situacija kao i prethodnih godina. Dinamo iz Pančeva i Metaloplastika su po kvalitetu iza Vojvodine i Patizana, a čini se da se razlika povećala. Plasman u Evropu je prioritet za ova dva kluba. Crvena zvezda opet na papiru ima skroman tim, po kvalitetu sličan kao prethodne sezone. Nije bilo velikih promena osim što je na klupu stigao Marko Krivokapić koji je zamenio Nedeljka Matića.

Tim iz Ljutice Bogdana je po kvalitetu broj 5, ali vidi šansu da se umeša u borbu za Evropu koja nije izborena više od decenije. Dubočica, Vranje i Radnički Kragujevac ne bi trebalo da brinu oko opstanka i žele da borbe plej-of. Jugović, Obilić i dva povratnika u elitni rang, Kolubara iz Lazarevca i Rudar iz Kostolca boriće se za opstanak.

METALOPLASTIKA – DAVID RAŠIĆ OSTAO BEZ DVOJICE KLJUČNIH BEKOVA

(srl.rs)(srl.rs)

Metaloplastika je sa Vladanom Matićem stigla prvo do trećeg mesta u sezoni 2022/2023, prošle do drugog, ali rođeni Šapčanin je napustio grad na Savi i vratio se u Mađarsku. Preuzeo je kormilo Čurga. U redovima dvostrukog šampiona Evrope šansu su dali detetu grada i kluba, Davidu Rašiću, koji je tri godine bio u stručnom štabu, a radio je sa i selektorom juniorske reprezentacije Srbije Đorđem Teodorovićem.

Šapčani budžetom ne mogu da prate Vojvodinu i Partizan, pa se očekuje oslanjanje na mlađe snage. Klub su napustili dvojica ključnih bekova. Vojislav Braović je još zimus dogovorio saradnju sa mađarskim Čurgom, dok se Milan Jovanović vratio u Vojvodinu. Iskusni golman Darko Arsić je produžio vernost klubu, a jedino pojačanje je levi bek Borivoje Đukić koji se vraća u Šabac posle tri godine u inostranstvu. Igrao je za španski Puento Henil, rumunsku Oradeu i mađarski Fejer Balaton. On će zameniti Milana Jovanovića na levom beku.

20.00: (2,20) Seson (8,00) Eks (1,90)

U Šapcu očekuje mnogo od mladih snaga, sada već bivših juniorskih reprezentativaca Aljoše Damjanovića i Brane Mirkovića koji se povredio pred start juniorskog EP, Igora Milovanovića i Milije Papovića, zatim Luke Jevtića, Vukašina Pavlovića... Još godinu ugovor sa Šapčanima ima i desno krilo Mateja Dodić. Na levom krilu su Uroš Simić i Filip Milovanović. Ostao je organizator igre Domagoj Alilović, Gruzin Mirian Gavašelešvili, pivotmeni Uroš Pavlović i Kosta Petrovoć, levi bek Milan Dakić...

U pripremnom periodu je osvojen turnir u Temišvaru, a pobeđeni su i Dinamo, Crvena zvezda i Kolubara. Plasman u Evropu je prioritet kluba. Na papiru su Šapčani broj 3 u Srbiji. Čini se da ne mogu da ugroze Vošu i Partizan, a sa Dinamom iz Pančeva i verovatno Zvezdom boriće se za mesto u Evropi.

DINAMO - BLAGOJEVIĆEV REMONT U PANČEVU, MLADE SNAGE ZAMENILI VETERANE

(©srl.rs)(©srl.rs)

Pančevci su nekoliko sezona pokušali sa iskusnim igračima da pariraju Vojvodini, ali tu trku i finansijski nisu mogli da izdrže, pa su se ove sezone odlučili u gradu na Tamišu na radikalni rez. Sportski direktor Aleksandar Blagojević napravio je spoj mladosti i iskustva. Ekipa je podmlađena, ostala je bez iskusnih igrača, a stiglo je čak 10 novajlija, uz mladog stručnjaka Nikolu Janevskog koji je nasledio iskusnog Dragana „Marku“ Markovića.

Odlučili su se u Dinamu da doskorašnjem kapitenu Milošu Kostadinoviću povere da radi s drugim timom Pančevaca. U 35. godini je nekadašnji srpski reprezentativac, srebrni sa EP u Beogradu 2012. godine, završio igračku karijeru. Nema više ni Stefana Ilića, Miloša Grozdanića, Nikole Jezdimirovića, Radovana Ostojića, Mađara Borisa Dernjeija koji je pojačao Đer. Ostali su u klubu iskusni, levi bek Milan Pavlović, levo krilo Marko Perović, veteran na golu Milan Kosanović, pivotmen Ilija Bogdanović, kao i i čuvar mreže Nikola Ćirović.

Kapitensku traku dobilo je dete kluba, nekadašnji juniorski reprezentativac Srbije Nikola Stamenković. Novajlije su Marko Tasić, stub odbrana koji je stigao iz Vojvodine. I on je bio deo generacije 2002. i 2003. koja je u Portugalija osvojila bronzu.

Pre Tasića, Dinamo je doveo srednjeg beka Lea Feješa iz Crvenke, desno krilo Uroša Kolundžića iz Crvene zvezde, desnog beka Boška Stanisavljevića iz kragujevačkog Radničkog, Crnogorca, pivotmena Bogdana Đurovića iz češkog Žubrija, desnog beka Strahinju Ilića iz Novog Beograda, levo krilo Đorđa Rančića iz Jugovića, golmana Leona Čeleketića iz novosadske Slavije, Grka, levo krilo Sokratisa Haritonidisa i levog beka Nenada Čavića iz Vojvodine. Sve su to igrači koji su rođeni u ovom milenijumu. Da ne zaboravimo i levog beka Veljka Čabrila koji se početkom godine teško povredio u Superkupu Srbije protiv Vojvodine na Banjici, stradao je ligament kolena, pa se očekuje da bivši juniorski reprezentativac zaigra u drugom delu šampionata.

ZVEZDA – NOVI ELAN SA KRIVOKAPIĆEM, EKIPA PO KVALITETU SLIČNA PROŠLOSEZONSKOJ

(©srl.rs)(©srl.rs)

Crvena zvezda, kao i svake godine je nepoznanica tokom leta. Teško se nekadašnji šampion vraća tamo gde mu je mesto, u vrh srpskog rukometa. Skromno šesto mesto prošle sezone. Umesto Nedeljka Matića koji je seo na klupu rumunske Steaue, stigao je Marko Krivokapić, koji je skoro deceniju pekao trenerski zanat u PIK Seged, radeći kao pomoćnik Huana Karlosa Pastora. Užarena klupa crveno-belih biće mu prvi samostalni posao u karijeri.

Pojačanja su i ovog leta skromna. Nema Zvezda finansije da uđe u trku za Vojvodinom i Partizanom. Po kvalitetu je ekipa slična prošlosezonskoj. Nije bilo mnogo promena. Stigla su šestorica pojačanja, a to su iskusni golman Radule Radulović iz portugalskog Maritima, tandem iz Jugovića, desni bek Nemanja Momčilović i levo krilo Aleksa Skuban, srednji/levi bek Marko Knežević koji se vratio u klub iz Italije, pivotmen Veljko Davidović iz kragujevačkog Radničkog i mladi Vrbašanin na desnom krilu Jovan Mirković.

Sa kapitenskom trakom Zvezdu će i ove sezone da predvodi Draško Nenadić. Ostao je i najbolji igrač Zvezde prošle sezone, iskusni desni bek Miloš Bujišić. U klubu su ostali i pouzdani pivotmen Dušan Andrejević, levo krilo Viktor Matičić, golman Miloš Kovačević. Mnogo se očekuje od srednjih bekova, oporavljenog Ivana Horvata i mladog Save Radovanovića. Prošle sezone je odličan bio i levi bek Mihailo Šljukić.

Posle 24 godine u klub se vratio i Nenad Puljezović koji će da bude pomoćnik Marka Krivokapiću i radiće s golmanima. Tek treba očekivati od Zvezde novajlije i napad na plej-of i Evropi koja 13 godine ne stanuje u Ljutice Bogdana. Crveno-beli su ove sezone igrali na jakom TV Turniru šampiona u Doboju. Poraženi su sva tri meča, ubedljivo od Zagreba, ali su pružili odličan otpor makedonskom šampionu Eurofarm Pelisteru i trećeplasiranim timu u Mađarskoj, Tatabanji.

RADNIČKI KRAGUJEVAC – PROMEŠANE KARTE, VRAĆENI ISKUSNI LOKALNI MOMCI

(srl.rs)(srl.rs)

Kragujevčani su se etablirali u gornjem delu tabele Superlige poslednjih godina. Posle trećeg mesta pod komandom Đorđa Teodorovića u sezoni 2021/2022, poslednje dve su bile slabije. Trener Rodoljub Kurandić ima na raspolaganju tim koji je sastavljen uglavnom od igrača iz Šumadija, rođenih Kragujevčana.

Vraćen je u klub nekadašnji reprezentativac, Milan Đukić koji ima 39 godina i pojačaće konkurenciju na desnom krilu. U klub se se vratili i golmani Janko Gemaljević i Dušan Petrović, dok je ostalo i levo krilo Miloš Barudžić. Stigao je i iskusni levi bek Dušan Medić, a verni Radničkom su i nekadašnji levi bek Crvene zvezde, Smederevac Marko Panić i Stefan Stanojev…Plasman u plej-of, do šestog mesta je cilj Radničkog.

DUBOČICA – PAVLOVIĆ SE VRATIO IZ ZVEZDE, OKOSNICA TIMA OSTALA NA OKUPU

(srl.rs)(srl.rs)

Leskovčani su prošle sezoni bili odlični peti. Zlatko Petronijević je ostao na kormilu. Tim se nije mnogo menjao. Desno krilo Lazar Anđelković je pojačao Partizan, dok je desni bek Aleksa Milošević otišao u Ženevu. Na golu je ostao vremešni Miroslav Kocić (43), kapiten je i dalje Andrija Atanasković (37), a pivotmen Goran Ristović. Najveće pojačanje je povratak iz Crvene zvezde srednjeg beka Aleksandra Pavlovića. Sredina tabele je ove sezone realna snaga tim s juga Srbije.

VRANJE - TEODOROVIĆ PODMLADIO TIM

(©srl.rs)(©srl.rs)

Đorđe Teodorović i naredne sezone ostaje na klupi. Marko Vasić, najzaslužniji za opstanak, otišao je u Partizan, dok nema više ni globtrotera Duška Čelice, novog igrača Bosne. Novi rukometaši Vranja su golmani, veteran Dejan Zlatanović (45) koji je poslednje sezonu proveo u Metalcu, a pre toga je branio boje Crvene zvezde, Dubočice, Dinama, Železničara, kragujevačkog Radničkog, i mladi Aleksa Ivanović koji dolazi iz Metaloplastike.

Na desnom beku je pojačanje Aleksa Bukvić, bivši igrač Obilića i zrenjaninskog Proletera. Na crti dolazi iskusni pivotmen Vladimir Jevtić. Ugovor sa klubom je produžio i mladi Mihajlo Denković koji igra na poziciji levog krila. Bogdan Utvić je novajlija na desnom krilu, a stiže iz kragujevačkog Radničkog. Pre toga je branio boje Crvene zvezde. Stigli su i levi bek Ognjen Trajković iz Dubočice, pivotmen Stefan Trkulja, levi bek iz Jugovića Zdravko Dragoljević, srednji bek Aleksandar Rudić, Makedonac Daniel Andonovski

Potpuno novi tim, znatno mlađi u odnosu na protekli šampionat. Prošle sezone su Vranjanci jedva ostali u ligi posle baraža sa Gočom. Sada bi trebalo da budu u sredini tabele, a možda sa Radničkim i Dubočicom da se bore za „kotu 6“ i plej-of.

OBILIĆ – SLADIĆ ZAMENIO PAVLOVIĆA, STIGAO PIVOTMEN ŠAPONJIĆ IZ PARTIZANA

(©srl.rs)(©srl.rs)

Obilić je napustio mladi stručnjak Marko Pavlović koji je tri i po godine sa uspehom vodio Vitezove. Njegova zamena je doskorašnji levi bek Beograđana Ilija Sladić koji počinje trenersku karijeru na klupi "Fonovaca". Svake sezone je Obliić viđen u nižem rangu, ali na kraju dođe do sigurne luke. I ove sezone klub u kojem vlada familijarna atmosfera i u kome se ne igra za novac (svi igrači imaju simbolična, ali redovana primanja) već iz ljubavi prema rukometu. Nije bilo mnogo promena u timu. Ostali su nekadašnji reprezentativac Srbije Uroš Mitrović, zatim iskusni Nenad Mandić, Pavle Banduka, Stefan Turudić... Najveće pojačanje je Stefan Šaponjić, pivotmen koji je prošle sezone igrao za Partizan. Biće Vitezovi svima tvrd orah.

JUGOVIĆ – KAĆANI NEPOZNANICA

Jugović je ostao bez velikog broja igrača. Na sajtu Super rukometne lige (srl.rs) jedinio nema podataka za ovaj kub iz blizine Novog Sada. Sajt kluba ne radi već dugo, a ni na Fejsbuk stranici nema nikakvih podataka o rukometašima koji će da brane boje nekadašnjeg osvajača evropskog trofeja (Čelendž kupa).

RUDAR KOSTOLAC – STOJANOVIĆ I DALJE U ZELENO-CRNOM

(srl.rs)(srl.rs)

Kostolčani su se ekspresno vratili u elitu posle pobede u finalu plej-ofa protiv Goča iz Vranjačke Banje. Trener Dragan Ajdačić računaće na isti tim koji je izborio elitu. Ostao je u klub iskusni desni bek, nekadašnji reprezentativac Srbije Aleksandar Stojanović (41). Tu je i bivše levo krilo Crvene zvezde Miloš Milošević (39). Iskusna ekipa kojoj je prioritet opstanak.

KOLUBARA LAZAREVAC – TIM KOJI POBEĐUJE SE NE MENJA

(©srl.rs)(©srl.rs)

Konačno se u elitu vratio nekadašnji šampion Srbije iz vremena kada su u zeleno-crnom igrali Nedeljko Jovanović, Nemanja Pribak, Nenad Puljezović, Mladen Rakčević... Lazarevčani su dominirali prošle sezone u Super B ligi – Grupa Sever-Centar. Aleksandar Marjanović je ostao na kormilu. Tim se nije menjao, i dalje je mlad sastav ca momcima koji su uglavnom ponikli u Kolubari. U klubu je ostao i nekadašnji juniorski repezentativac Srbije Dušan Šmigić koji je protekle sezone igrao na dvojnoj registraciji, a bio je pod ugovorom sa Crvenom zvezdom. I od Krtica ne treba očekivati čuda, već grčevitu borbu za ostanak u eliti.

Sve utakmice Super rukometne lige Srbije možete da gledate na You Tube kanalu SRL-a.

SUPER RUKOMETNA LIGA SRBIJE – 1. KOLO

Petak

18.30: Crvena zvezda – Vranje

Subota

18.00: Obilić – Dinamo Pančevo

19.00: Kolubara – Metaloplastika

Nedelja

18.00: Radnički Kragujevac – Dubočica

19.00: Jugović – Rudar Kostolac

Sreda

18.00: Vojvodina - Partizan


tagovi

RK Dinamo PančevoRK Crvena zvezdaRK PartizanRK VojvodinaMetaloplastikaRK Obilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara