Partizanov roster za narednu sezonu (©RK Partizan, ©MN Press)
Partizanov roster za narednu sezonu (©RK Partizan, ©MN Press)

Vraćaju li se dani pobede u Humsku?

Vreme čitanja: 10min | sre. 11.09.24. | 08:37

Ostanak i produženje ugovora sa kapitenom Nikolom Zečevićem najbolji Partizanov potez ovog leta. Crnoglavac, Vasić i iranski golman Heidarirad bi trebalo da budu najveća pojačanja. Marketinški čista desetka za klub iz Humske

"Kroz sve teškе godine, vera nam ne umire, vraćaju se dani pobede“, refren je kultne grobarske pesme Grupe JNA. I zaista, predugo se čekalo na trofej u bogatim vitrinama Partizanove rukometne sekcije. Čak 11 godina crno-beli nisu podigli pehar. Posle drame, hičkokovskog meča finala Kupa Srbije na Slanoj bari i penal ruleta i skoro tri sata meča (prekidi, incidenti na tribinama), tim Đorđa Ćirkovića je „okrnjio“ apsolutnu dominaciju Vojvodine, i najavio velika dela.

Trener Ćirković na startu priprema je rekao da je Kup bio zamajac, da očekujemo jači Partizan. Ovog leta pozitivna atmosfera na crno-belom delu Topčiderskog brda. Najavljuje se pohod na titulu koja ne stanuje u Humskoj od 2012. godine i optimistična najava kapitena Nikole Zečevića da se ide na sve trofeje ove sezone.

Izabrane vesti

Od Partizana možete očekivati četiri trofeja ove sezone. Možda to nekome zvuči čudno, ali ekipa je sastavljena da osvaja pehare i nadamo se da ćemo opet obradovati naše navijače. Uskoro nas očekuje utakmica Superkupa, odmah borba za trofej, ali mi smo svesni koliko možemo. Igramo za Partizan, najveći klub, i moramo maksimalno ući u svaku utakmicu“, poručio je lider novog tima na predstavljanju, kapiten Nikola Zečević, koji je prošlog meseca produžio saradnju sa crno-belima do 2026. godine (stari ugovor bio je do 2025).

Razloga za optimizam ima – ostali su nosioci igre iz prošle sezone – pominjani kapiten Nikola Zečević, zatim Mladen Šotić, Veljko Popović, Nemanja Obradović i Ivan Mićić su stavili parafe na novu dvogodišnju vernost, dok je u Humsku stiglo čak 10 novajlija.

Poslednji je možda i najveće ime, iskusni iranski golman Saed Heidarirad koji je sedam godina branio boje Dinama iz Bukurešta. Ima nadimak Nindža i pojačaće konkurenciju na golu. Pre njega, crno-belu opremu su zadužili: desni bek Nikola Crnoglavac (Fošani, Rumunija), srednji bek, Slovenac Miha Kotar (Slovenj Gradec, Slovenija), desna krila Marko Vasić (Vranje) i Lazar Anđelković (Dubočica), levo krilo Bojan Madžovski (Lovćen u prvom delu prošle sezone), pivotmeni Filip Leovac (Izrael) i Nemanja Ratković (Vojvodina), mladi golman Nikola Zorić (Benfika) i zalog za budućnost, mladi srednji bek Radan Kovačević iz Vrbasa, sin nekadašnjeg igrača crno-belih Jovana Kovačevića. Nove jednogodišnje ugovore su potpisali golman Luka Arsenić i desni bek Nemanja Jović.

Crno-beli su ove sezone već dobili jednu bitku. Konačno je jedan naš klub izašao iz „1997. godine“ u odnosu s javnošću i medijima. Društvene mreže i zvanični sajt kluba rade punom parom. Taj deo je podignut na mnogo viši nivo, a dokaz za to je bila i spektakularna promocija tima koja je imala radni naziv: „Neka se pamti“.

Sreda, 18.45: (6,75) Kolstad (12,0) Barselona (1,15)

Fudbalski klub je na izdisaju, za košarkaški se traži karta više u Areni, a naredne sezone bi i rukometaši iz Humske mogli da eksplodiraju i uključe se u borbu za titulu sa Vojvodinom koja i dalje ostaje prvi favorit za krunu. Crno-beli su postali vidljiviji i onim medijima koji ne prate pomno ovaj sport. Svi u crno-belom taboru se nadaju podršci Grobara tokom čitave sezone. Proteklih godina nije ih bilo mnogo, tek na ponekoj utakmici. Mladi tim Partizana i prethodnih godina uvek je „leteo“ kada je imao huk s tribina. I akcija, sezonske karte po simboličnoj ceni od 3.000 dinara (uz koju se dobija i majica kluba) već sada je pun pogodak, pa makar se prodalo desetak ulaznica. Mora od nečeg da se počne u popularizaciji rukometa u Srbiji.

Iskusni strateg Đorđe Ćirković doneo je u Partizan duh profesionalizma i sistema, ono što je falilo godinama crno-belima. Naravno, uprava stoji iza njega, predvođena porodicom Mandić, Momom i sinom Vladimirom, nekadašnjim rukometašima ovog kluba Ljubomirom Jovanovićem i Danetom Šijanom. Najavio je predsednik kluba Miljan Žugić da je cilj Liga šampiona do 2027. godine. Sponzorski pul je sve jači, igrači su konačno dobro plaćeni (nema kašnjenja, plate su redovne), tako da ne moraju da hrle samo da bi otišli u inostranstvo. Temelji su postavljeni prošle sezone, a sada slede „fini radovi“.

Tokom pripremnog perioda, gde se Partizan nije proslavio rezultatski, pre svega na turniru u Ohridu (ubedljiv porazi od Vardara i Celja, remi sa Ohridom i pobeda za peto mesto nad pančevačkim Dinamom), Ćirković je uvideo da mu je potreban prvi golman. Nisu Luka Arsenić i Nikola Zorić briljirali, pa je doveden iskusni Saed Heidarirad. Veteranu Nemanji Marjanoviću se zahvalilo na saradnji. Bio je čovek odluke u finalnom meču Kupa Srbije sa Vojvodinom, ali sport ne trpi stare zasluge. Odlučeno je da se prekine saradnja sa Pančevcem. Pre toga nije uspeo da se nametne ni juniorski reprezentativac Luka Lazić, pa je na desnom krilu konkurenciju pojačao Lazar Anđelković iz Dubočice. Tim je sada zaokružen, ali duga je sezona, promene su uvek moguće (prelazni rok u Srbiji traje do kraja februara).

Partizan je prethodnih godina, i pre Ćirkovićevog perioda, kada je na kormilu bio Dario Krželj, imao problem da je igrao s malim fondom igrača. Prošle sezone najbolji igrač lige Uroš Kojadinović i levo krilo Mladen Šotić igrali su tokom drugog dela sezone uglavnom bez izmena. Sada je roster mnogo kvalitetniji, klupa „duža“, na svakom mestu bar po dva igrača. Najveća gužva je na levom beku gde su čak četvorica. Osim „kratke klupe“ prethodnih godina mana Partizana bila je defanziva. Falilo je „mesa“ u odbrani, a ovog leta su dovedeni igrači koji mogu dobro da popune središnji deo odbrane. Pored starosedelaca Zečevića i Obradovića, tu su i novajlije, robusni pivotmeni Filip Leovac i Nemanja Ratković.

Najveće pojačanje crno-belih, motor tima u narednoj sezoni, trebalo bi da bude kapiten Nikola Zečević. Svi se nadamo da je ispucao sve malere, da će imati sezonu bez povreda, a onda bi trebalo da bude perjanica crno-belih i siguran adut selektora Borisa Rojevića u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2026. godine sa vršnjakom Milošem Kosom i godinu dana mlađim Lukom Roganom i Stefanom Dodićem. Ovaj kvartet čine mladi talas sprskog rukometa, generacija 2002 i 2003. godine koja je bila treća u Evropi i četvrta u svetu u juniorskom uzrastu.

Njegovim produženjem saradnje Partizan je pokazao da postaje ozbiljan klub. Prošle sezone nije uspeo da zadrži Uroša Kojadinovića, pre toga Stefana Petrića i Andreja Trnavca. Ne mogu igrači da čekaju da se klub podigne na više nivo! Ovog leta, u Partizanu su rešili da okrenu novi list. Zdravi Zečević je zalog za budućnost, kapiten, ratnik, lider Parnog valjka.

Nikola Zečević (©MN Press)Nikola Zečević (©MN Press)

Za razliku od prve dve sezone kod Darija Krželja, kada je igrao na srednjem beku, Ćirković ga vidi kao levog, što ne znači da popularni Zeka neće moći da odigra minute i kao organizator igre. Upravo na levom beku je najveća gužva. Tu je i iskusni Nemanja Obradović koji se zimus vratio u Srbiju posle decenije u inostranstvu. Profilisao se iskusni Kruševljanin kao sjajan defanzivac, ali u drugom delu prošle sezone je pokazao da može da odigra dobro i u napadu. Videćemo da li će biti prostora u napadu za mlade Nemanju Peštića i Crnogorca Luku Barjaktarovića koji je propustio veći deo prošle sezone zbog operacije kolena. Peštić je zablistao na startu protekle sezone, ali kasnije je pao u formi. Imaće momak iz Brčkog novu šansu u crno-belom, za razliku od Nikole Kovačevića koji je napustio Humsku.

Na srednjem beku sezonu bi trebalo da iznesu starosedelac Veljko Popović i omaleni Slovenac Miha Kotar. Uz prvi tim su i mladi Radan Kovačević i Filip Milošević, ali teško je očekivati da će moći da dobiju bitnu rolu. Vreme radi za njih.

Odlazak Uroša Kojadinovića u Tuluz (na premijeri u Francuskoj postigao šest golova i bio igrač utakmice) trebalo bi da nadomesti nekadašnji reprezentativac Srbije Nikola Crnoglavac. Iskusni levoruki bombarder iz Vrnačke Banje je drugačiji tip igrača u odnosu na Koju, klasičan je šuter. Iako je veći deo prošle sezone propustio zbog povrede kolena u rumunskom Fošaniju kod Dalibora Čuture, bio je odličan na turniru u Ohridu gde je bio najbolji strelac tima. Alternativa mu je Nemanja Jović koji se definitivno seli sa krila na spoljnu poziciji. Pričao je trener Ćirković u velikom intervjuu za Mozzart Sport u aprilu da Jović pati na krilu, da je njegova pozicija desni bek. To je igrao u mlađim kategorijama i sada će imati šansu da se dokaže na toj poziciji. Konkurencija tandemu levorukih igrača je i mladi kadetski reprezentativac Uroš Stanković.

Krila bi trebalo da budu snaga tima, mnogo efikasnija nego prošle sezone. Ostao je samo zamenik kapitena Mladen Šotić. Nekadašnji repezentativac Srbije u prošlosti je bio golgeter, prvi strelac Superlige. Sada se podredio kolektivu, igra bitnu rolu i u odbrani. Imaće svežinu jer neće morati da igra 60 minuta kao prošle sezone. Na njegovom mestu stigao je Makedonac Bojan Madžovski koga je trener Ćirković trenirao u Bitolju. Posle Eurofarm Pelistera, iskusno krilo je šest meseci branilo boje Lovćena, a od januara je bio slobodan igrač do dolaska u crno-beli tabor.

Na desnom krilu su obojica novajlija, iskusni Marko Vasić koji je najzaslužniji za opstanak Vranje prošle sezone u eliti i 23-godišnji Lazar Anđelković iz Dubočice. Vasić ima veliko internacionalo iskustvo u Mađarskoj, sa Vojvodinom je imao sezonu iz snova 2022/2023, a sad u poznim igračkim godinama imaće šansu za nove trofeje. Sjajan je penaldžija, uvek pouzdan, sa visokim procentom realizacije.

Ivan Mićić (©MN Press)Ivan Mićić (©MN Press)

Prošle sezone je veći deo tereta na crti iznelo dete kluba Ivan Mićić. Sada će imati pomoć od iskusnih Nemanje Ratkovića iz Vojvodine i bivšeg igrač Crvene zvezde Filipa Leovca koji se vratio u Srbiju posle nekoliko sezona u Izraelu. Obojica mogu dobro da pokriju središnji deo odbrane, da pariraju recimo snažnim bekovima Vojvodine. U odnosu na prošlu sezonu nema više u timu Stefana Šaponjića i Grka Jorgosa Markatatosa.

Od dolaska Ćirkovića na kormilo Partizana leta 2023. godine najviše je iskusni stručnjak menjao golmane. Nisu oduševili čuvari mreže crno-belih prošle sezone. Počeli su prošli šampionat Dimitrije Jelić i Ivan Mihajlov. Prvi je napustio rukomet protekle zime, Mihajlov je imao status trećeg golmana, dok su teret u drugom delu šampionatu izneli trofejni Luka Arsenić koji je stigao iz Vojvodine i Nemanja Marjanović iz pančevačkog Dinama. Veteran Marjanović je pokupio lovorike, bio je junak penal serije u Novom Sadu protiv Vojvodine u finalu Kupa Srbije i u drugom meču polufinala plej-ofa na Banjici protiv Metaloplastike, kada je posle sedmeraca doneo majstoricu svom timu u Šapcu. Dolaskom Iranca Saeda Heidarirarada, morali su crno-beli da se odeknu njegovih usluga.

Mladi Nikola Zorić je imao solidnu sezonu u Benfiki. Nije briljrao na juniorskom Evropskom prvenstvu u Sloveniji ovog leta. Potpisao je trogodišnji ugovor i nema sumje da vreme radi za momka rođenog 2004. godine, da je zalog za budućnost kluba iz Humske. Heidarirad bi trebalo da bude prvi čuvar mreže, dok se očekuje da Arsenić bude na nivou iz prvih nekoliko meseci u Humskoj kada je pokrenuo Partizan. Ipak, u finišu sezone je Novosađanin pao u formi.

Od Partizana treba očekivati brži rukomet, čvršću igru u odbrani, sa nosiocima igre u napadu Zečevićem i Crnoglavcem, uz veći doprinos s krilnih pozicija, uz stabilnu formu golmana Heidarirada koji dolazi u klub posle sedam godina u najboljem rumunskom timu, Dinamu iz Bukuršeta. Prošle sezone je bio u senci Vladimira Cupare u komšiluku, ali Nindžin renome i iskustvo garantuju crno-belima više odbrana nego prošle sezone.

Ćirković ima i novi stručni štab, odnosno pomoćnika i stručnjaka za fizičku spremu Marka Isakovića, dok je trener golmana ostao Mihailo Radosavljević.

Osim bitke za trofeje sa Vojvodinom u domaćim okvorima (teško je očekivati od pančevačkog Dinama i Metaloplastike, a tek ne od Crvene zvezde da budu konkurentni za pehare), crno-bele čeka i borba u EHF kupu, najslabijem evropskom takmičenju. Više od decenije Patizan nije prezimio na međunarodnoj sceni. U drugom kolu narednog meseca Partizan čeka dvomeč sa Beršemom iz Luksemburga. Treba očekivati prolazak u narednu rundu, a onda još jedno kolo deli klub iz Humske do prvobitnog cilja. Ukoliko se žreb otvori nije nemoguće da Partizan ponovi uspeh Vojvodine iz prošle godine i napadne pehar. Prošle sezone je ovaj trofej otišao na Island u vitrine Valura koji je bio bolji od Olimpijakosa.

U ovom takmičenju ne učestvuju klubovi iz najačih zemalja Evrope, Nemačke, Francuske, Danske, Švedske i Mađarske. Ima tu odličnih ekipa, pre svega iz regiona, slovenačkog Celja, makedonskog Alkaloida Kirila Lazarova, dva sve jača grčka velikana, Olimpijakosa i AEK-a, platežno moćnih rumunskih ekipa, pre svega Minaur Baja Mare, ali Partizan može daleko u EHF kupu. Nisu ovi klubovi za preveliki respekt.

Prilika za prvi trofej u sezoni je Superkup Srbije u četvtak (20.15) u dvorani Borik protiv šampiona Vojvodine, gde će crno-beli da se osećaju kao kod kuće, imaće veliku pomoć navijača u prestonici Republike Srpske.


tagovi

EHF kupNikola ZečevićRK PartizanĐorđe ĆirkovićRukometna superligaMladen ŠotićSaid Heidarirad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara