Logan Sardžent (©Reuters)
Logan Sardžent (©Reuters)

Vilijams se rešio Sardženta: Mnogo ih je košta, a malo doneo

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.08.24. | 10:29

Formula 1 dobija novog Argentinca posle 23 godine

Ekipa Vilijamsa saopštila je da će se već od predstojećeg vikenda i trke za Veliku nagrade Italije, a devet trka pre kraje sezone, rastati sa 23-godišnjim Loganom Sardžentom.

Amerikanac je od početka 2023. godine, kada je seo za Vilijamsov bolid, uspeo da zabeleži samo jedan plasman među osvajačima poena i to na domaćem terenu, na Velikoj nagradi SAD, kada je završio na desetom mestu. Nijednom u gotovo dve sezone nije uspeo da u kvalifikacijama bude bolji od svog timskog kolege Aleksa Albona, a postao je poznat po brojnim i teškim incidentima.

Izabrane vesti

Poslednji incident koji je Sardžent doživeo na trećem treningu proteklog vikenda na "Zandvortu" ekipu Vilijamsa je, po nekim navodima, koštao čak 1,7 miliona dolara. Izgleda da je upravo posle njega šefu tima Džejmsu Vaulsu bilo dosta grešaka, ali i loših rezultata, te je odlučio da ne čeka kraj sezone kako bi stavio tačku na njihovu saradnju, već je to uradio pred trkački vikend u Italiji.

Vilijams je takođe objavio da će Sardžentova zamena do kraja sezone biti argentinski vozač Franko Kolapinto, koji se ove godine takmiči u šampionatu Formule 2 sa timom MP Motorsport. U dosadašnjem delu sezone, član Vilijamsove trkačke Akademije zabeležio je pobedu u Imoli ali i dva plasmana na pobedničko postolje u Barseloni i na Red Bul Ringu. Pre Formule 2, učestvovao je i u Formuli 3, zabeleživši brojne pobede i podijume, a 2019. godine bio je šampion španske Formule 4. Među uspesima argentinskog vozača je i učešće na legendarnoj trci 24 časa Le Mana.

U saopštenju Vilijamsa stoji da Loganu Sardžentu "žele da se zahvale na trudu i doprinosu koji je doneo u protekle dve sezone", navodeći i da će on uvek ostati deo njihove porodice kao i da će ga podržavati u daljem nastavku karijere, dok se Amerikanac (još) nije oglašavao.

Kolapinto će imati čast da bude prvi Argentinac posle 23 godine u Formuli 1.

"Čast je što ću debitovati sa Vilijamsom u Formuli 1, to je ostvarenje snova. Tim ima neverovatnu istoriju i cilj da se vrati na vrh, a ja jedva čekam da budem deo toga. Dolazak u Formulu 1 sredinom sezone će biti težak zadatak, ali spreman sam na taj izazov. Potpuno sam posvećen na to da radim koliko god mogu sa Aleksom i sa timom kako bismo ostvarili uspeh."

O odluci da se Sardžent smeni pre završetka preostalih devet trka, ali i dovođenju Kolapinta, šef tima Vauls je rekao da će ona doprineti da se Vilijams bori za bodove.

"Smeniti vozača sredinom sezone nije odluka koju smo olako doneli, ali verujemo da to daje Vilijamsu najbolje šanse da se do kraja sezone bori za poene. Doneli smo velika unapređenja na automobilu i moramo da iskoristimo svaku priliku za osvajanje poena u teškoj borbi na sredini poretka. Takođe, verujemo u investiranje u naše mlade vozače iz Vilijamsove trkačke Akademije, a Franko dobija odličnu priliku da pokaže svoju sposobnost u narednih devet trka sezone. Ovo je nesumnjivo veoma teško za Logana, koji je dao sve od sebe tokom vremena sa Vilijamsom, i želimo da mu se zahvalimo na trudu i pozitivnom stavu. Logan će ostati talentovan vozač čiju ćemo trkačku karijeru nastaviti da podržavamo i u budućnosti. Znam da je Franko veoma brz i da ima ogroman potencijal, i radujemo se da vidimo šta može da uradi u Formuli 1".

PIŠE: Maja Nakaradić



tagovi

Formula 1Logan Sardžent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara