(©Reuters)
(©Reuters)

Unapređena verzija i generacijska šansa: Srbiju čeka bolja Grčka od one iz finala Tokija

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.08.24. | 18:23

Kompletniji tim u odnosu na pre tri godine, iskusniji i namazaniji

Sve što je stalo u tri godine, svaki rezultat ispod očekivanja, svaki poraz u četvrtfinalu i medalja koja nije osvojena – sve to sutra može da padne u vodu. Da bude kao gumicom obrisano. Srbija može da u pariskom bazenu da izvadi i najmasnije fleke i preokrene situaciju u svoju korist, ali da bi to i učinila, moraće da ima selektivno pamćenje, da izbriše kompletnu memoriju.

Da u njoj ne bude ni juče, ni sutra. Da iz nje nestanu i Tokio, i Rio de Žaneiro, i silni uspesi, sve one zlatne medalje ekvivaletne zlatnim rezervama u trezoru Republike Srbije. Ni onih šest odličja uzastopce sa Olimpijskih igara kao da ne postoji, a ponajmanje Grčka da se gleda kroz prizmu prošlosti i antologijskog finala.

Izabrane vesti

Jer, ova Grčka koja će sutra u pariskom bazenu sačekati Srbiju bolja je od one iz finala Tokija. Unapređena je verzija i turnir u Gradu svetlosti joj je generacijska šansa za nikad dosanjano zlato.

Srpski sastav se promenio, oslabio je na fundamentalnim pozicijama. Sa Grcima je sušta suprotnost. Ako je kičma jednog vaterpolo tima vertikala, ako su to golman, bek i centar, onda je olimpijski vicešampion sada jači. I to osetno.

Čuvar mreže Emanuil Zerdevas – tu. Bek Dimitrios Skumpakis – tu. Ništa se nije promenilo, ali zato na mestu sidraša… Heleni su imali Konstantinosa Murikisa i Hristodulosa Kolomvosa, njihova uloga nije bila zanemarljiva. Daleko od toga. Pogotovo u tom finalu, jer iznudili su čak deset isključenja, davali i golove, međutim, dominantnu figuru kakva je Konstantinos Kakaris nisu imali.

(©Reuters)(©Reuters)

Iako je bio član Olimpijakosa, za Olimpijske igre u Tokiju nije dobio poziv. Ali, Konstantinos Kakaris tada i danas – nebo i zemlja. Prošao je kroz Jug, brušen je u Dubrovniku, dogurao je do Pro Reka i postao jedan od najzahvalnijih igrača centarskoj poziciji. Uz američkog sidraša Bena Haloka verovatno i najbolji na svetu trenutno.

Uzgred, ima dostojnu zamenu u vidu Dimitrosa Nikolaidisa, koji je posle rada sa Vladimirom Vujasinovićem u Vuljagmeniju dobio poziv Olimpijakosa. A, tu je i Nikolaos Papanikolau. Pod velikim opterećenjem će biti srpski bekovi u četvrtfinalnom dvoboju, pogotovo kada Konstantinos Kakaris bude na liniji dva metra. Na kakve muke može da baci čuvare spoznali su pre godinu dana na Svetskom prvenstvu u Fukuoki.

Tri upotrebljive lopte kod stative – tri gola. Pride iznuđena isključenja. I sve to kada se lomilo, kada je utakmica mogla da ode i na ovu i na onu stranu. Otišla je na grčku i propala je, ispostaviće se, jedinstvena prilika da Srbija u skraćenom ciklusu, pre Pariza, osvoji makar jednu medalju.

(©Reuters)(©Reuters)

Od grčkih centara će Teodoros Vlahos očekivati da odrade rudarski deo posla, no nisu samo oni ti koji su unapredili ovaj tim u odnosu na srebrni sa prethodnih Olimpijskih igara. Kostur tima je, za razliku od srpskog, nepromenjen i Tedoros Vlahos je selektor. Osovinu i dalje čine: pomenuti golman Emanuil Zerdevas i bek Dimitrios Skumpakis, zatim Konstantinos Genidunijas, Angelos Vlahopulos, Janis Funtulis, Aleksandros Papanastasiju i Stilijanos Argiropulos.

Igrač Ferencvaroša je u Parizu posebna priča…

Na ovom turniru je Stilijanos Argiropulos za Grčku ono što je Dušan Mandić za Srbiju – prva violina u napadu. Prvi strelac je sa 16 golova, uzima najveći broj šuteva, neretko se spušta na lažnog centra, sakupio je dvocifren broj iznuđenih isključenja i asistencija. Elem, sve i svja.

Ali, bude li ostalo iole više prostora za Angelosa Vlahopulosa, veterana Janisa Funtulisa ili Konstantinosa Genidunijasa, stići će kazna. Srbiji će praktično biti potrebno da odigra besprekornu utakmicu, najbolju u ovom olimpijskom ciklusu, jer Grčka je sada kompletniji tim u odnosu na Tokio, iskusniji i namazaniji.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA VATERPOLISTE – ČETVRTFINALE:

Sreda

14.00: (4.50) Hrvatska (8.00) Španija (1.35)

15.35: (1.60) Grčka (8.00) Srbija (3.20)

19.00: (1.40) Amerika (8.00) Australija (4.00)

20.35: (1.45) Italija (8.00) Mađarska (3.60)



tagovi

Angelos VlahopulosDimitrios NikolaidisKonstantinos GenidunijasDimitrios SkumpakisEmanuil ZerdevasAleksandros PapanastasijuStilijanos ArgiropulosKonstantinos Kakarisvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija GrčkePariz 2024Olimpijske igre 2024Olimpijske igreTeodoros Vlahos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara