Srpski olimpijci (©Reuters/MN Press)
Srpski olimpijci (©Reuters/MN Press)

Tim Srbija u Parizu: 112 članova, 65 debitanata, kvartet veterana, Mandić sa tri medalje, odbojkaši najstariji

Vreme čitanja: 7min | čet. 25.07.24. | 08:48

Više muškaraca (69) nego žena (43); najviše rođenih Beograđana (25); Mikec najstariji, Cvetkov najmlađi; košarkaši u idealnim godinama (28,1 u proseku), sa velikim kontinuitetom u odnosu na Manilu, ali i samo dvojicom sa olimpijskim iskustvom

Osam, devet... Ipak, nije ovo prvi razred osnovne škole pa da posle njih nužno dođe - deset. Tamo gde se takmičari četiri godine spartanski spremaju ne bi li faktori poput delića sekunde, jedne lopte, centimetra dužine ili visine, jednog trzaja ruke ili noge bili na njihovoj strani, to bi mogla biti naša želja i težnja, ali će njeno ostvarenje zavisiti od niza okolnosti.

Posle osam medalja iz Rio De Žaneira i devet iz Tokija, srpski sportisti u Pariz odlaze sa snom o dvocifrenom broju odličja, ali treba reći da su neke podvige već ostvarili. Od raspada bivše Jugoslavije samo smo u Londonu imali više predstavnika, i to za četiri (116), a nikada - još od Seula 1988, pod imenom i obeležjima nekadašnje velike države – nismo imali ovoliki broj ekipa u tradicionalnim kolektivnim sportovima sa loptom (pet).

Izabrane vesti

Nakon što je Marina Maljković saopštila konačan spisak od 12 košarkašica koje će u Lilu i, nadamo se, Parizu nastupati za Srbiju, najzad imamo imena svih 112 sportista Srbije na predstojećim Olimpijskim igrama. Tu su 43 dame i 69 muškaraca, 61 takmičar u kolektivnim, odnosno 51 u pojedinačnim sportovima, a precizna analiza pokazaće da njih 47 ima iza sebe olimpijsko iskustvo, dok će 65 takmičara debitovati na najvećem planetarnom sportskom događaju. Opet, od ovih 47, više od polovine (24) je već osvajalo medalju na Olimpijskim igrama. Neki od njih i po dve, a samo vaterpolista Dušan Mandić – tri!

Glavni “veterani” u srpskom olimpijskom timu su Maja Ognjenović, Ivana Španović, Novak Đoković i Damir Mikec, kojima će ovo biti pete uzastopne Olimpijske igre. Zanimljivo, Ivana, Nole i Damir su ujedno i jedini među gore pomenuto dvadesetčetvoro sa medaljama ovenčanim olimpijskim iskustvom, a da su predstavnici individualnih sportova. To su, uz njih, još i basketaši Dejan Majstorović i Mihailo Vasić, sa bronzom iz Tokija, svi ostali članovi su timova u ekipnim sportovima.

Još jedan kuriozitet – uz gore pomenuti kvartet, učesnik njihovih prvih Olimpijskih igara, onih u Pekingu, bio je i odbojkaš Marko Podraščanin, s tim da su naši divovi na mreži propustili turnire u Rioju i Tokiju, tako da će on oproštaj od dresa reprezentacije imati na svojim trećim Igrama.

Svoj četvrti nastup na Olimpijskim igrama imaće, uz Dušana Mandića, još i Zorana Arunović i Velimir Stjepanović. Iako odbojkaša, kako rekosmo, nije bilo još od Londona, a košarkaši su nastupali četiri godine kasnije u Riju, više je olimpijskih debitanata u četi Svetislava Pešića, nego Igora Kolakovića.

Naime, samo su Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić, iz ovog sastava Orlova, bili u rosteru u pohodu na srebnrnu medalju u Rio de Žaneiru. Interesantno, četvorica iz tog sastava (Marković, Mačvan, Štimac i Simonović) okačila su patike o klin, čak trojica su aktuelni članovi Crvene zvezde (Teodosić, Nedović, Kalinić), Stefan Jović bi svakako bio, uz Bogdana i Nikolu, treći musketar u Parizu da nije sam odlučio drugačije, dok Raduljica i Birčević igraju “za svoju dušu” i polako pritiskaju kočnicu na svoje uzbudljive karijere. Interesantno je da su, iako se do pre dva leta vodio kao standardni reprezentativac, Igre u Riju, sticajem okolnosti, bile poslednje veliko takmičenje za Miloša Teodosića.

Gotovo da nema obraćanja u javnosti Svetislava Pešića bez da potencira tu čarobnu reč kontinuitet i - evo ga! U odnosu na prošlogodišnje Svetsko prvenstvo u Manili, roster Srbije pretrpeo je samo tri izmene što je najmanje promena u dva uzastopna velika takmičenja još od ere Dušana Ivkovića, kada je, recimo, između 2010. i 2011. izvršena samo jedna, a između 2009. i 2010. godine dve izmene u sastavu.

Kod odbojkaša, uz Podraščanina, još su Uroš Kovačević i Aleksandar Atanasijević osetili čari igranja na najvećoj svetskoj smotri sportista. Većina iz tog sastava iz Londona, poput Bojana Janića, Miloša Nikića, Vlade Petkovića, Nikole Rosića, Nikole Kovačevića, okončala je igračku karijeru.

Među košarkašicama, tačno polovina debituje na Olimpijskim igrama. Saši Čađo, Neveni Jovanović i Dragani Stanković ovo će biti treći, a Tini Krajišnik, Ivon Anderson i Anđeli Dugalić drugi nastup. Njih šestorica su i u vaterpolo reprezentaciji sa olimpijskim, ali sa neuporedivo većim osvajačkim iskustvom. Dušan Mandić uz dva zlata ima i bronzu iz Londona, a dva puta zaredom na tron su se peli i Nikola Jakšić i Sava Ranđelović. Strahinja Rašović i Nikola Dedović bili su deo tima u Tokiju, a Miloš Ćuk, zanimljivo, u Riju, dok pre tri godine nije bio među Delfinima u prestonici Japana.

Čak osam odbojkašica iz sastava koji je Đovani Gvideti odredio za pohod na zlatnu medalju u Parizu već je ranije nastupalo na OI, njih šest na prethodnim u Tokiju. Uz, ranije u ovom tekstu pomenutu, Maju Ognjenović, obe olimpijske medalje - srebrnu u Riju i bronzanu u Tokiju – imaju Tijana Bošković, Bianka Buša i Silvija Popović. Treći nastup na Igrama biće ovo i za Bojanu Drču, ali je ona propustila Tokio, a bila u sastavu pre 12 godina u Londonu, dok je Jovana Stevanović učestvovala u Riju, a takođe propustila prethodne Olimpijske igre, sa kojih su u sastavu za predstojeće ostale Maja Aleksić i Bojana Milenković. Kao i Mina Popović, koja će u Pariz putovati kao takozvana rezerva i trenutno se ne vodi kao učesnik Igara.

U streljaštvu je došlo do drastičnog pada broja srpskih učesnika na jednim Olimpijskim igrama. Nakon osmoro u Londonu, devetoro u Riju ili sedmoro u Tokiju, knjiga je sada spala na tri slova, ali je zato pravu ekspanziju doživeo džudo. U Londonu smo, primera radi, imali samo naturalizovanog Gerasimenka, a sada šestoro takmičara koji će se boriti i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji.

Ovo će vam biti zanimljiv podatak: od pet ekipa Srbije u Francuskoj, najmlađi će biti košarkaši, čija je prosečna starost rostera 28,1 godina. Tek nešto starije u proseku su košarkašice – 28,25, slede odbojkašice 29,1 i vaterpolisti 29,2, dok najstariju ekipu imaju odbojkaši Srbije, sa 30,9 godina u proseku.

Pojedinačno, Damir Mikec najstariji je sportista u srpskoj ekspediciji, jer 31. marta ove godine proslavio 40. rođendan, koliko će Maja Ognjenović napuniti na dan četvrtfinala, 6. avgusta. Najmlađi je član plivačke štafete Justin Cvetkov, kome je samo 17 godina, dve godine mlađi od tekvondiste Leva Korneeva i atletičarke Angeline Topić, koja baš na dan svečanog otvaranja Igara u Parizu proslavlja 19. rođendan.

Najviše članova srpskog olimpijskog tima, što je i logično, rođeno je u Beogradu - njih 25, 15 ih je iz Novog Sada, dok je na visokom, trećem mestu Zrenjanin sa šestoro olimpijaca u Parizu, s tim da, ako gledamo samo takmičare u individualnim sportovima, tu su rođeni Novosađani najbrojniji (9). Osmoro su naturalizovani takmičari, koji su naknadno dobili srpsko državljanstvo, o čemu ste na Mozzart Sportu mogli da čitate u posebnom tekstu.

SPISAK SVIH SRPSKIH OLIMPIJACA U PARIZU:

1. Zorana Arunović (streljaštvo)

2. Damir Mikec (streljaštvo)

3. Lazar Kovačević (streljaštvo)

4. Natalia Šadrina (boks)

5. Vakid Abasov (boks)

6. Sara Ćirković (boks)

7. Ivana Španović (atletika)

8. Milica Gardašević (atletika)

9. Angelina Topić (atletika)

10. Adriana Vilagoš (atletika)

11. Armin Sinančević (atletika)

12. Elzan Bibić (atletika)

13-16. Milica Novaković, Marija Dostanić, Anastazija Bajuk, Dunja Stanojev (kajakaški četverac)

17-20. Marko Novaković, Marko Dragosavljević, Vladimir Torubarov, Anđelo Džombeta (kajakaški četverac)

21-32. muška košarkaška reprezentacija (Bogdan Bogdanović, Aleksa Avramović, Vasilije Micić, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Nikola Jović, Filip Petrušev, Nikola Jokić, Nikola Milutinov, Uroš Plavšić)

33. Jovana Arsić (veslanje)

34-35. Martin Mačković, Nikolaj Pimenov (veslački dubl skul)

36. Stevan Andrija Mićić (rvanje)

37. Ali Arslan (rvanje)

38. Mate Nemeš (rvanje)

39. Aleksandar Komarov (rvanje)

40. Georgi Tibilov (rvanje)

41-52. ženska odbojkaška reprezentacija (Maja Ognjenović, Bojana Drča, Tijana Bošković, Silvija Popović, Jovana Stevanović, Maja Aleksić, Hena Kurtagić, Bianka Buša, Sara Lozo, Katarina Lazović, Bojana Milenković i Aleksandra Uzelac)

53-56. muška 3x3 reprezentacija (Strahinja Stojačić, Dejan Majstorović, Mihailo Vasić, Marko Branković)

57. Jelena Erić (biciklizam)

58. Ognjen Ilić (biciklizam)

59. Aleksandra Perišić (tekvondo)

60. Lev Korneev (tekvondo)

61. Stefan Takov (tekvondo)

62-74. muška vaterpolo reprezentacija (Radoslav Filipović, Dušan Mandić, Strahinja Rašović, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Nikola Dedović, Radomir Drašović, Nikola Jakšić, Nemanja Ubović, Nemanja Vico, Petar Jakšić, Viktor Rašović, Vladimir Mišović)

75. Anja Crevar (plivanje)

76. Andrej Barna (plivanje)

77. Velimir Stjepanović (plivanje)

78-79. Velimir Stjepanović, Andrej Barna, Nikola Aćin, Justin Cvetkov (plivačka štafeta)

80-91. ženska košarkaška reprezentacija (Tina Krajišnik, Nevena Jovanović, Saša Čađo, Dragana Stanković, Ivana Raca, Ivon Anderson, Jovana Nogić, Maša Janković, Anđela Dugalić, Ivana Katanić, Mina Đorđević, Nadija Smailbegović)

92. Nemanja Majdov (džudo)

93. Milica Nikolić (džudo)

94. Marica Perišić (džudo)

95. Aleksandar Kukolj (džudo)

96. Milica Žabić (džudo)

97. Strahinja Bunčić (džudo)

98. Novak Đoković (tenis)

99. Dušan Lajović (tenis)

100. Izabela Lupulesku (stoni tenis)

101-112. muška odbojkaška reprezentacija (Vuk Todorović, Nikola Jovović, Aleksandar Atanasijević, Dražen Luburić, Milorad Kapur, Marko Podraščanin, Aleksandar Nedeljković, Uroš Kovačević, Marko Ivović, Miran Kujundžić, Pavle Perić, Petar Krsmanović)


tagovi

Pariz 2024ostali sportovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara