Maja Ognjenović (©Reuters)
Maja Ognjenović (©Reuters)

Tijana VS Egonu za polufinale i najlepši rođendanski poklon Maji Ognjenović

Vreme čitanja: 5min | uto. 06.08.24. | 09:48

Slavljenička atmosfera u taboru Srbije pred meč sa Italijom, iako selektor Gvideti priznaje da još traži najbolju postavu

Arhivirale su srpske odbojkašice grupnu fazu takmičenja na Olimpijskim igrama u Parizu. Možda deluje da nisu imale previše razloga da budu oduševljene ostvarenim učinkom od jedne pobede i dva poraza, ali ako bi se vodile mišlju da je plasmanom u četvrtfinale ostvaren primarni cilj, verovatno bi to uticalo i na promenu prvobitnog stava. Kako zauzimanjem trećeg mesta u A grupi, odnosno sedmog u kombinovanom poretku na osnovu svih rezultata, nisu bile u mogućnosti da „biraju“ protivnika, moraće težom stazom da nastave misiju osvajanja zlatne medalje. Na prvom od tri džinovska koraka je spektakl u najavi – evropski klasik protiv Italije (utorak, 21.00), okršaj dve najbolje odbojkašice na planeti – Tijane Bošković i Paole Egonu, repriza finala Svetskog prvenstva iz 2018. godine, završne bitke Evropskog šampionata pre tri leta...

Sasvim je i objektivno ukoliko pojedini smatraju da reprezentacije u različitom raspoloženju dočekuju novu epizodu ljutog rivalstva. Stiče se utisak da je u taboru Azurina poprilično vesela atmosfera, da vladaju pozitivne vibracije i da nema prostora za nikakvu vrstu skepticizma zbog očekivanja da usled dodeljene uloge favoritkinja i zabeleže trijumf... A da u redovima Srbije vladaju potpuno drugačija osećanja u skladu sa prikazanim igrama.

Izabrane vesti

Sudeći prema rečima selektora Đovanija Gvidetija, među našim damama uopšte nije prisutan negativan „mod“. Više je faktora, jedan od njih i da je pre četvrtfinalnog megdana pomalo slavljenički duh. Legendarna Maja Ognjenović, sinonim za uspehe nacionalnog tima već više od dve decenije, baš na najvažniji dan u svojevrsnoj misiji „Pariz 2024“ slavi 40. rođendan. Ne moramo ni da pretpostavimo kakve je želje imala uoči meča, iako ni italijanski stručnjak nije propustio priliku da joj uputi „zagonetnu“, a tako očiglednu težnju kojoj bi se i ostale reprezentativke obradovale.

Voleo bih da proslavi najbolji rođendan ikada dosad“, istakao je Đovani Gvideti na početku razgovora za Mozzart Sport.

Sa svečarskog ambijenta i nove ugašene svećice na slavljeničkoj torti kapitena, prebacio se na predstojeći derbi.

Raspoloženje pred utakmicu je pozitivno, kao i sam fokus. Očekujem težak meč protiv Italijanki, ali pokazala je Srbija da zna kako da pobeđuje i u takvim duelima”.

Propustila je Srbija šansu da na startu nokaut runde ima lakši posao. Prikazane partije reflektovale su se na dosadašnje ishode mečeva protiv pretendenata za osvajanje medalja, Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Provereni strateg, inače, rodom iz Modene, praktično je u kratkoj analizi i naglasio da nema mesta panici, bez obzira na to da dva poraza u nizu nisu prijatna i prirodna za imidž tima kakav imaju svetske šampionke.

Veoma sam zadovoljan borbenošću reprezentacije. Na prethodnim mečevima u grupnoj fazi pružena je prilično dobra igra u bloku, ali i odbrani. Neophodno je samo da se poboljša prijem protivničkih servisa, a potom i osvajanje poena posle prvih napada“.

Đovani Gvideti (©Reuters)Đovani Gvideti (©Reuters)

Svestan je i uloga koji donosi naredni duel... Kao i na svakom velikom takmičenju, pobedom se dolazi do vize za polufinale, samim time i daljih borbi za odličje, dok bi novi neuspeh značio i kraj najlepšeg sna – osvajanja olimpijskog zlata.

Pritisak uvek postoji u ovoj fazi takmičenja. Ne odnosi se to samo na Srbiju, već i na Italiju. Dakle, reč je o oba tima. Srpske reprezentativke su i do sada mnogo puta igrale četvrtfinala. Siguran sam da će i narednom meču da pristupe na najbolji način“.

Azurine su u prethodnoj rundi potvrdile da su u prestonicu Francuske stigle u optimalnoj formi. Dominikanska Republika predstavljala je najveći zalogaj, čak je uspela i da otkine set. S druge strane, očekivalo se da daleko napetije bude protiv Holandije i Turske. Selektor Hulio Velasko je u evropskim derbijima kombinovao minutažu glavnih zvezda, Paole Egonu i Jekaterine Antropove. Iako se svi fokusiraju na njihovu realizaciju napada i uopštenu efikasnost, Gvideti je podsetio na bitan detalj u kojem su se posebno istakle.

Italija se pokazala kao veoma stabilna u svim elementima igre. Po meni, prilično impresivno je izgledala u odbrani“.

Znalo se i pre početka najveće sportske smotre da će turnir na Olimpijskim igrama da bude izuzetno jak. Podatak da Italija i Srbija igraju već u četvrtfinalu, a ne u kasnijoj fazi, samo je potvrda klase svih kvalifikovanih reprezentacija.

Iako sam često pričao na tu temu, naravno da nova međusobna utakmica ukazuje na to kakav je kvalitet svih učesnika. Novi format takmičenja umnogome je doneo i Igre najvišeg nivoa ikada“.

Gvidetijeve pulenke su uvertiru za večerašnju bitku imale tokom priprema. Naime, gotovo prva provera u najjačem sastavu bila je na turneji u Firenci. Pobeda posle pet setova u prvom, kao i nerešen ishod u drugom meču daju potencijalni podstrek za novi u dvorani „Južni Pariz“. Koliko je zabeležen pozitivan rezultat zapravo nebitan, svestan je i 51-godišnji trener zbog velike razlike između zvaničnih i onih utakmica koje se organizuju sa ciljem provere forme.

Prijateljske utakmice uopšteno nemaju nikakvu vrednost, osim što nacionalnim timovima daju slične mečeve kao na takmičenjima“.

Veliku pažnju privukle su i njegove česte rotacije. Do sada je najviše kombinovao primače servisa – Bianku Bušu, Aleksandru Uzelac, Saru Lozo, Bojanu Milenković i Katarinu Lazović, što i nije iznenađenje. Po objavljivanju konačnog spiska putnica za Pariz postalo je jasno da želi da ojača prijem. Menjao je i srednje blokere, pruživši šansi, kako Jovani Stevanović, Maji Aleksić i Heni Kurtagić, tako i Mini Popović, koja je kao rezervni igrač došla u Francusku i u međuvremenu zamenila mladu Novopazarku. Nije do kraja otkrio da li je i pronašao dobitnu kombinaciju. Sa svojim stručnom štabom želi da isproba sve moguće opcije, verujući da će se na taj način iskristalisati i obris „startne šestorke“.

Svaki dan pokušavamo da shvatimo koja je naša najbolja postava“, kratko je prokomentarisao Gvideti i zaključio razgovor za Mozzart Sport.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA ODBOJKAŠICE – ČETVRTFINALE

Utorak

9.00: Kina – Turska

13.00: Brazil – Dominikanska Republika

17.00: Amerika – Poljska

21.00: (1,27) Srbija – Italija (3,40)

Piše: Uroš SELENIĆ


tagovi

Pariz 2024ženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara