Odbojkašice Srbije (©FIVB)
Odbojkašice Srbije (©FIVB)

Tijana Bošković uništila Nemice sa 39 poena, Srbija nastavlja da sanja o Fajnal-ejtu

Vreme čitanja: 4min | pet. 30.06.23. | 10:29

Važnu pobedu ostvarila je naša reprezentacija na krilima sjajnog korektora

Nije Tijana Bošković samo napadač koji može da izmisli poene kad god poželi, već je i igračica koja čini saigračice mnogo boljim. Videlo se i na današnjem meču koliko svima znači kada je tu. Iako je bilo i uspona i velikih padova, Srbija je na krilima prva zvezde tima stigla do veoma bitne pobede protiv Nemačke - 3:1 (25:17, 23:25, 25:16, 30:28).

Naša selekcija je nastavila da radi ono što se od nje i očekuje. Ostvarila je drugi trijumf u Suvonu i stigla do učinka 5-5 u Ligi nacija. Naredna dva meča igra protiv Dominikanske Republike i Bugarske. I dalje se nalazi ispod crte, imaće imperativ pobede i u sledeća dva duela, ali će ujedno morati da gleda i ostale rezultate. Kao što je već poznato, na završnom turniru igraće Amerika i još sedam najboljih reprezentacija. Za sada je poznato da će uz domaćina SAD u Arlingtonu biti Poljska. U naredna dva dana vodiće se velika bitka za preostala mesta.

Izabrane vesti

Srbiju je u igri za plasman na Fajnal-ejt ostavila Tijana Bošković, koja je prikazala danas veoma dominantnu partiju. Potrudila se da Jovana Stevanović na najbolji mogući način proslavi 31. rođendan. Završila je susret sa 39 osvojenih poena - uz sjajne procente realizacije (52-36, napad 69 odsto, dva bloka, jedan as). Po deset su postigle Mina Popović i mlada Aleksandra Uzelac. Slavljenica Jovana Stevanović se zaustavila na devet, Bianka Buša je postigla sedam, Sara Lozo četiri, Maja Ognjenović dva.

Kod Nemica najefikasnije su bile Kamila Vejcel sa 16 poena, Lina Alsmajer je upisala 14, a Hana Ortman osam. One u ovom trenutku imaju skor 7-4, a u poslednjem kolu igraju sa Amerikankama.

Baš kao i na prethodnom meču, odbojkašice su odlično otvorile utakmicu. Raspoložene i razigrane od početka bile su Maja Ognjenović i Tijana Bošković, a pratile su ih u stopu i ostale saigračice. Prijem Srbije je bio na visokom nivou, pa je bilo lako organizovati uspešne napade. Tijana je bila nezadrživa, prolazila je kao od šale. Udarala je iz sve snage - kako iz prve tako i iz druge linije, odlično servirala, sjajno se branila. Nemice nisu ličile na ekipu koja je do danas ostvarila sedam pobeda. Delovale su uplašeno, nesigurno, nespremno za nadigravanje sa svetskim šampionkama... Gvidetijeve izabranice su na vreme izgradile prednost i do kraja seta su je samo povećavala. Koliko su bile dominantne dovoljno govori konačan rezultat - 25:15.

Umesto da zadrže isti ritam igre i naprave veliki korak ka pobedi, odbojkašice Srbije su u drugom setu potpuno pale. Pokvario se prijem, pa je to odmah uticalo i na sve ostale elemente igre. Nemice su popravile napad i već sredinom perioda izgradile su pet poena prednosti (16:11). Gvideti je morao nešto da promeni, odlučio je da to bude primački tandem. Umesto Bianke Buše i Sare Lozo uveo je Bojanu Milenković i Aleksandru Uzelac. Nije se Srbija predavala, polako i strpljivo je topila vođstvo protivnika, uglavnom zahvaljujući poenima Tijane Bošković. U jednom trenutku došla je i do izjednačenja, ali do duplog vođstva u setovima ipak nije mogla. Nemice su se bolje snašle u završnici i na kraju slavile - 25:23.

(FIVB)(FIVB)

Kada su istrčale na teren u trećem činu Srpkinje su ponovo izgledale kao ekipa iz prvog seta. U postavi je umesto Sare Lozo bila mlada Aleksandra Uzelac. Sve je ponovo funkcionisalo kako je Gvideti želeo. Tijana je nastavila da ređa poene, a Nemice joj ništa nisu mogle. Na drugoj strani nikakva opasnost nije bila prva zvezda tima Hana Ortman. Kada je Srbija povela 17:7, bilo je očigledno da će povećati vođstvo u setovima. Pružio je selektor u završnici priliku Bojani Drči i Ani Bjelici. Kod Nemica je šansu dobila i Leana Grozer, rođena 2007. godine - devojčica čiji je otac čuveni nemački odbojkaš Đorđi Grozer. I pored svih izmena nije se mnogo promenilo stanje na terenu, pa je naša selekcija dobila ovaj set sa devet poena razlike (25:16).

U nastavku je sve zapaženija bila Aleksandra Uzelac. Davala joj je Maja priliku da pokaže koliko zna u napadu. Nisu se Nemice predavale, držale su se sve do kraja - završnica je bila veoma uzbudljiva. Srbija se oslonila u finišu na Tijanu, a ona je bila neverovatna. Povela je kako samo ona zna saigraičice ka trijumfu i ostavila ih u igri za završni turnir.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠICE - TREĆI VIKEND

Petak

Bugarska - Poljska 1:3 (28:26, 19:25, 16:25, 15:25)

Kanada - Italija 2:3 (25:22, 23:25, 14:25, 26:24, 10:15)

Nemačka - Srbija 1:3 (17:25, 25:23, 16:25, 28:30)

12.00: Kina - Dominikanska Republika

12.00: Holandija - Japan

15.30: Brazil - Turska



tagovi

Đovani GvidetiLiga nacija za odbojkašiceženska odbojkaška reprezentacija SrbijeTijana BoškovićJovana Stevanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara