Mikel Hansen i Nikola Karabatić završavaju karijere u Parizu (©AFP)
Mikel Hansen i Nikola Karabatić završavaju karijere u Parizu (©AFP)

The Last Dance: Karabatić VS Hansen, kakav bi to bio spektakl za zlato

Vreme čitanja: 10min | pet. 26.07.24. | 19:37

Olimpijski turnir za rukometaše u Gradu svetlosti počinje u subotu (09.00) mečom Španije i Slovenije, a već prvog dana sudar dva glavna favorita za titulu, Danske i Francuske. Švedska član „velike četvorke“, Španija ispala iz krema, novi elan Hrvatske sa Dagurom Sigurdsonom

Još samo malo, nešto više od dve nedelje uživaćemo u čarolijama Nikole Karabatića i Mikela Hansena. I oni koji ne prate rukomet i nikada nisu gledali ovu čarobnu igru, čuli su za dvojicu titana koji su poslednje dve decenije ovaj sport učinili lepšim, jačim, boljim... Rođeni Nišlija i hladni, povučeni danski Gromovnik završili su klupske karijere.

Nikola je bio šampion Francuske sa Pari Sen Žermenom na spektakularnom oproštaju u pariskom Bersiju pred više od 15.000 gledalaca, Mikel je bio najbolji sa Olborgom u Danskoj, a malo je falilo i za evropsku krunu. Njegov klub je poklekao u fantastičnom finalu Lige šampiona u Kelnu protiv Barselone, a Hansenov poslednji šut u karijeri (klupskoj) završio je na prečki iz deveterca, pa su Katalonci stigli na krov Evrope, odnosno vratili su se tamo gde su bili često u poslednjoj deceniji.

Izabrane vesti

Rukometne vanzemaljce, doduše, sa bitno smanjenim ulogama u svojim reprezentacijama, pogotovo Nikole kod Galskih petlova, gledaćemo u narednih nešto više od dve nedelje u serijalu "The Last Dance". Nekadašnji saigrači iz Grada svetlosti, iz dresa Pari Sen Žermena, sada će biti ljuti rivala na terenu. Prvog dana je duel Francuske i Danske (21.00) u derbiju Grupe B, a većina ljubitelja rukometa veruje da će ove dve selekcije da igraji i u finalu i borbi za olimpijski tron.

Subota, 21.00: (2,20) Danska (8,00) Francuska (1,90)

Danska je trostruki uzastopni prvak sveta, Francuska je olimpijski prvak iz Tokija pre tri godine i zlatna sa Evropskog prvenstva u Kelnu početkom ove godine. Kakav bi to spektakl bio u Parizu, poslednji meč za zlato velikih asova, jednog rukometnog G.O.A.T., najtrofejnijeg igrača u istoriji, a drugog najboljeg šutera svih vremena, bombardera čiji udarci su prkosili zakonima fizike.

Do Kelna i Evropskog prvenstva član „velike četvorke“ svetskog rukometa bila je Španija, ali je Furija u padu. Biologija čini svoje, nemaju Špance više asova, godine čini svoje, čeka se na generaciju Petra i Đorđa Cikuše da zamene veterane kojima i dalje slepo veruje selektor Đordi Ribera iako je njihov igrački zenit davno prošao. Švedska je jedina koja je mogla da pripreti vodećem dvojcu na nekoliko poslednjih velikih takmičenja. Da nije bilo onog ludog i neregularnog gola Eloima Prandija u polufinalu EP u Kelnu protiv Francuske, koje su makedonske sudije Načevski i Nikolov priznale bez gledanje snimka, sada bismo pričali o Šveđanima kao šampionima Starog kontinenta, ili bar vicešampionima.

U „grupu 5“ ulazi i probuđena Hrvatska sa novim selektorom, Islanđaninom Dagurom Sigurdsonom. Ostali teško mogu do medalje. Egipat je najjača selekcija van Evrope, pre tri godine u Tokiju je igrala polufinale Olimpijskih igara. Sa tandemom bekova Vesprema Omarom Jahijom (od naredne sezone igračem PSŽ-a) i Jehijom el Derom, predvođeni s klupe iskusnim Špancem Huanom Karlosom Pastorom, skoro deceniju trenerom PIK Segeda (napustio kormilo mađarskog tima prošlog leta), Faraoni će biti mina za mnoge. Slovenija sa Urošem Zormanom i Mađarska sa Čemom Rodrigezom ne spadaju u svetski vrh. Norveške dugo nema na podijumu, Nemačka ne sme nikada da se potceni sa trenerskim liscem Alfredom Gislasonom. Dva autsajdera su Japan, koje s klupe vodi trener Barselone Karlos Ortega, i Argentina kojoj bi bod bio veliki uspeh u mnogi jakoj Grupi B.

Sistem takmičenja je takav da posle pet kola po četiri najbolje selekcije iz obe grupe igraju četvrtfinale.

GIDSEL I PITLIK SILA, NILSEN NA GOLU, BRZONOGA KRILA – HANSEN JE TU DA POMOGNE

Danska dolazi sa skoro najjačim timom u Parizu željna da povrati olimpijsko zlato koje je osvojila u Riju 2016. Jedino je zbog povrede otpao levoruki bek Olborga Mads Hokser, a na njegovo mesto upao je veteran Hans Lindberg, neuništvo desno krilo koje je sa 43 godine jedno od najboljih na svetu (naredne sezone, posle dugo godina u Fikse Berlinu, igraće u, verovali ili, drugoj danskoj ligi). Matijas Gidsel je najbolji rukometaš današnjice, nezamenjiv na desnom beku, dok je Simon Pitlik prva opcija na levom. Veterani Mikel Hansen i Rasmus Lauge biće zaduženi da sa mesta organizatora igre daju brze pasove, ostavljaju prostore za šuteve Pitlika sa deset metara i prodore „čoveka od gume“ Gidsela na desnoj strani terena.

DANSKA OSVAJA ZLATO NA RUKOMETNOM OLIMPIJSKOM TURNIRU U PARIZU - KVOTA U MOZZARTU JE 2,70.

Kada kliknu bekovi Danske, lopta se „ne vidi“. Krila su uvek dobra, ko god bude igrao, na crti će da dejstvuje MVP Bundeslige Magnus Saugstrup, dok je na golu granit, čudesni Emil Nilsen iz Barselone i veteran Niklas Landin Jakobsen koji ostavlja mesto među stativa u sigurnim rukama debeljuškastom čarobnjaku iz Blaugrane. Golman Olborga je najavio povlačenje iz nacionalog tima.

DIKA MEM SE OPORAVIO, REMILI I FABREGAS UIGRANA KOMBINACIJA TRIKOLORA

Dika Mem (©AFP)Dika Mem (©AFP)

Danska na papiru ima jači tim od Francuske, ali videlo smo to u Kelnu početkom godine da ne mora da to bude tas na vagi. Trikolori su takođe jaki kao zemlja, mada su golmani daleko slabiji od glavnog rivala. Remi Debone i veteran Vensan Žerar (dobio prednost u odnosu na Samira Belasena iz Kila i Šarla Bolzingera iz Monpeljea) ne spadaju u krem. Dika Mem je bio rovit pre Olmpijskih igara, ali se kapiten Barselone oporavio i biće udarna igla čete Gijoma Žila. Nedim Remili je MVP EP, na crti je sjajan Ludovik Fabregas, najbolji kružni napadač današnjice. Na levom beku Eloim Prandi ima prednost u odnosu na Nikolu Karabatića, ali legendarni as je tu da pomogne. Luka Karabatić i Karl Konan će da komanduju odbranom, dok su Igo Deska, Janis Len i Dilan Nai, pa i veteran Valentin Port pouzdana krila. Melvin Ričardson će pokušati sjajnu formu iz finiša klupske sezone, kada je bio MVP finalnog turnira Lige šampiona u Kelnu, da pokuša da prenese i pred svojim navijačima u Parizu.

FELIKS KLAR PRVA ZVEZDA ŠVEĐANA, ALI GOTFRIDSON JE UVEK SJAJAN U PLAVO-ŽUTOM DRESU

Švedska ima jak sastav sa Andreasom Paličkom na golu. Sjajni su bekovi, pre svega Feliks Klar iz Magdeburga i Jim Gotfridson koji uvek bolje igra za reprezentaciju nego za klub (Flensburg). Krila su uvek sigurna, pre svega Hampus Vane. Na desnom beku su Albin Lagergren i Lukas Sandel. Na levom beku Feliksu Klaru (može da igra i srednjeg) su rukometaši Barselone Jonatan Karlsbogard i Kila Karl Valinijus. Maks Darž je prva opcija na pivotmenu, dok je defanzivni specijalista veteran Oskar Bergendal. Nedostaje levi bek Kila Erik Johanson zbog povrede.

SIGURDSON DONEO NOVI ELAN USPAVANIM HRVATIMA, MARTINOVIĆ I ŠOŠTARIĆ GOL-MAŠINE

Dagur Sigurdson (©AFP)Dagur Sigurdson (©AFP)

Hrvatske četiri godine nema na podijumu, od Červarovog srebra 2020 na Evropskom prvenstvu. Posle lutanja sa selektorima, kratke epizode sa Željkom Babićem, Hrvojem Horvatom i Goranom Perkovcem, prelomljeno je zimus da prvi stranac na kormilu bude Islanđanin Dagur Sigurdson. Dobro je nekadašnji svetski šampion sa Nemačkom, dugogodišnji selektor Japana, počeo mandat, lagano se Hrvatska na turniru u Nemačkoj kvalifikovala na Olimpijske igre. Podsetimo, Kockastih nije bilo pre tri godine u Tokiju.

09.00: (1,25) Španija (10,0) Slovenija (4,90)

Po imenima igrača, Hrvati su kandidati za medalju, odmah iza trija fantastika poslednjih nekoliko godina, Danske, Francuske i Švedske. Domagoj Duvnjak je i dalje lider, iako ga muče povrede poslednjih godina. U Kilu ima pretežno defanzivne zadatke. Luka Cindrić u dresu reprezentacije nikako da klikne. Ivan Martinović je eksplodirao ove sezone. Zvonimir Srna i Luka Lovre Klarica iz Zagreba imaju iza sebe sjajnu sezonu u hrvatskom šampionu. Tu je i Tin Lučin, novi igrač Neksea, dugogodišnji levi bek Visle iz Plocka. Na pivotmenu je prvi izbor Veron Načinović, od narednog leta igrač Kila. Za golove biće zadužen levoruki Mario Šoštarić iz PIK Segeda na desnom krilu, dok Hrvataska veće sada ima jedan od najboljih tandema golmana, a sigurno najperspektivnijih na svetu sa tek po 22 godine. U pitanju su Matej Mandić iz Zagreba koji je na meti Kjelcea i Pari Sen Žermena i Dominik Kuzmanović koji je ovog leta dres Neksea zamenio za bundesligaša Gumersbaha. Nemački velikan je platio obeštećenje ekipi iz Našica od 230.000 evra.

OSLABLJENI VIKINZI I ISTROŠENI ŠPANCI, PETAR CIKUŠA SAMO REZERVA

Sander Sagosen (©AFP)Sander Sagosen (©AFP)

Norveška je oslabljena neigranjem bekova Magnusa Abelvika Reda, novog igrača PIK Segeda i Gerana Johanesena. Sve oči uprte su u Sandera Sagosena, nekada najboljeg rukometaša sveta, kome očigledno nije prijao povratak kući, u hladni Trondhajm u redove norveškog prvaka Kolstada. Igra slabije nego kada je nosio dresove Pari Sen Žermena i Kila.

19.00: (3,60) Nemačka (8,50) Švedska (1,40)

Španija je srećno, pa i nezasluženo prošla Srbiju u baražu za Svetsko prvenstvo. Gol je falio Orlovima. Ribera i dalje ne odustaje od veterana. Hteo je da vodi igrače koji si blizu 40. godini, Hedeona Gvardiolu i Đoana Kaneljasa, ali su se obojica povredila. I dalje su tu perjanice Gonzalo Perez de Vargas, desno krilo Aleis Gomez Abeljo, braća Aleks i Dani Dujšebajev, Jan Tarafeta, ali daleko od toga da je Furija sila. Hrvatska ju je pregazila na EP sa 10 golova razlike, Austrija remijem izbacila već u grupnoj fazi. Ispala je Španija iz „večite četvorke“, mada nikada ne sme da potceni. Sigurno je bilo mesta za supertalentovanog, buduću veliku zvezdu svetskog rukometa, Petra Cikušu, ali je sjajni srednji bek samo rezerva. Na juniorskom EP prošle nedelje bio je MVP. Podsetimo, u protokolu na Olimpijskim igrama može da bude samo 14 rukometaša, dva manje nego na EP i SP, pa je do zadavalo muke selektora kome da se zahvale.

JAHIJA OMAR I EL DERA SNAGA FARAONA, ŠTETA ZA NOVOG RUKOMETAŠA VOJVODINE

Egipat će teško da stigne do polufinala kao u Tokiju, ali to je reprezentaija koje je ubedljivo najbolja van Evrope. Jahija Omar i El Dera su nosioci igre, ali tu su i nekadašnji igrač Barselone, sada Dinama iz Bukurešta Ali Zein. Većina igra za dva velikana iz Kaira, Al Ahli i Zamalek. Šteta što nećemo da gledamo u Parizu veliko pojačanje Vojvodine, Ahmeda Sesu. Levo krilo se povredilo dva dana pre početka turnira, pa će umesto u Pariz uskoro da se uputi u Novi Sad i da krene pripreme sa srpskim šampionom. Huan Karlos Pastor je iskusan strateg, pre OI je produžio saradnju s prvakom Afrike, ali poslednjih godina i njegovi rezultati su u padu. Malo toga je uradio u PIK Segedu, s obzirom na enormna ulaganja u komšiluku, u gradi na Tisi u blizini granice sa Srbijom.

ZORMAN IZVLAČI MAKSIMUM IZ SLOVENACA, MAĐARSKI KLJUČNI ČOVEK SELEKTOR ČEMA

Slovenija ima iskusnu reprezentaciju koja polako silazi s glavne scene. U Parizu će posledni ples u dresu reprezentacije da imaju Dean Bombač, Jure Dolenec, verovatno i još neko od najbolje generacije slovenačkog rukometa u istoriji. Bez vrhunskog golmana, sa solidnim krilma, Uroš Zorman je izvukao maksimum iz ove selekcije koje je bila šesta u Evropi početkom godine u Kelnu, rezultat iznad svih očekivanja. Prva zvezda tima je bek evropskog vicešampiona Olborga Aleks Vlah, dok se mnogo očekuje i od Miha Zarabeca i Blaža Janca.

Mađarska ima sjajnog stratega Čemu Rodrigeza, Španca koji je sa Benfikom pre dve godine bio najbolji u Ligi Evrope. Nema mesta za Mađare u Vespremu, pa i u PIK Segedu, pa je to igrački skromna reprezentacija koja najveće nade polaže u robusne pivotmene, Bencea Banhidija i Mikloša Rostu. U odličnoj formi je prošle sezone u Bundesligi bio desni bek Zoran Ilić, momak iz Sente koji igrao za mlađe kategorije Mađarske, a kasnije dobio poziv i za najbolju selekciju naših severnih komšija. Sledeće godine se vraća u Vesprem.

VOLF, KNOR I GOLA SU KLASA, OSTALI PANCERI SKROMNI, JAPAN I ARGENTINA AUTSAJDERI

Nemačka je bila četvrta na EP početkom godine pred svojim navijačima. Islanđanin Alfred Gislason ima skroman sastav, a najveće nade Panceri polažu u golmana Andreasa Volfa koji se posle pet godina vratio ovog leta u Kil iz Kjelcea i Jurija Knora, srednjeg beka Rajn Nekar Levena, od naredne godine rukometaša danskog Olborga. Od vrhunskih igrača tu je i pivotmen Johanes Gola iz Flensburga. Ostali veoma skromni koji ne igraju za najbolje nemačke klubove. Teško će Panceri do medalje.

11.00: (2,70) Mađarska (8,00) Egipat (1,65)

Japan je dugo vodio Dagur Sigurdson, ali je početkom godine napustio Aziju i vratio se u Evropu na kormilo Hrvatske. Zamenio ga je Karlos Ortega. Prva zveza selekcije je omaleni srednji bek Kosuke Jasuhira koji je prošle sezone igrao u Vardaru, a naredne se seli u Kuvajt. Tu je i novi pivotmen Nanta Šuiči Jošida.

Argentina je bila šampion Južne Amerike, iznenadila je Brazil, dugo godina vladara kontinenta. Prva veza tima je as Monpeljea Dijego Simonet, MVP finalnog turnira Lige šampiona 2018. godine. Gaučosi su sila, ali u fudbalu, u rukometu su osuđeni na poslednje mesto u Grupi B.

Spremite se, od subote rukometni spektakli u Parizu.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA RUKOMETAŠE – 1. KOLO

Subota

09.00: (1,25) Španija (10,0) Slovenija (4,90)

11.00: (2,70) Mađarska (8,00) Egipat (1,65)

14.00: (1,05) Hrvatska (18,0) Japan (13,0)

16.00: (1,05) Norveška (18,0) Argentina (13,0)

19.00: (3,60) Nemačka (8,50) Švedska (1,40)

21.00: (2,20) Danska (8,00) Francuska (1,90)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Pariz 2024Nikola KarabatićMikel HansenRukometna reprezentacija Danskerukometna reprezentacija hrvatskeRukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija NorveškeRukometna reprezentacija ŠpanijeRukometna reprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara