Svetske šampionke na letu za istoriju

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.07.24. | 09:27

"Naše ambicije i ciljeve znate", istakla je Ognjenovićeva pred početak Olimpijskih igara u Parizu

Srpske odbojkašice konačno su otputovale na toliko željene Olimpijske igre u Pariz! Na ispraćaju organizovanom u režiji Olimpijskog komiteta Srbije vladale su pozitivne vibracije, a selektor Đovani Gvideti, kapiten Maja Ognjenović i Tijana Bošković potvrdili su da u prestonici Francuske imaju visoke ambicije.

Kako i da bude drugačije kada svetske šampionke imaju priliku da najsjajnijim odličjem kompletiraju zlatne medalje sa najvećih takmičenja. Međutim, unutar reprezentacije uopšte se ne oseća imperativ zbog „već viđenog“ epiloga u Gradu svetlosti.

Izabrane vesti

Nemamo pritisak, jer spadamo u red najuspešnijih selekcija na svetu. Period koji traje od 2006. godine pokazuje gde pripadamo. Sada imamo i pet debitantkinja u sastavu u odnosu na generacije koje su igrale Olimpijske igre u Rio de Žaneiru i Tokiju. Nedostajuća medalja predstavlja samo dodatni motiv. Trebalo bi spomenuti i da šest ekipa ravnopravno konkuriše za odličja. Kakva god medalja da bude, biće podjednako važna kao da je zlatna. Naše ambicije i ciljeve znate, nadamo se da ćemo ih i ispuniti. To su želje i obećanja svih nas. Pripreme nisu bile toliko duge kao što su znale da budu prethodnih godina. Kada putujete na takmičenje kakve su Igre, to može da ima i emotivni uticaj. Idemo raspoložene, fizički i psihički spremne.“, istakla je Maja Ognjenović.

Legendarna članica nacionalnog tima, koja je overenom vizom postala i petostruki olimpijac, kratko je prokomentarisala i kakav je plan po dolasku u Francusku.

„Očekujemo sa velikim nestrpljenjem i uzbuđenjem ulazak u selo, potom i pripremnu utakmicu protiv Japana kao vrstu finalnog tempiranja forme“, zaključila je Ognjenovićeva.

Pozitivnog raspoloženja bila je i Tijana Bošković, izrazivši nadu da će ciljevi biti uspunjeni.

„Daćemo sve od sebe da se ne vratimo nazad pre 12. avgusta. Osećamo ponos, čast nam je i veoma smo uzbuđene na prilici da predstavljamo Srbiju na najvećem sportskom događaju na planeti. Idemo u Pariz da na dostojanstven način predstavljamo našu zemlju“, nije skrivala optimizam Boškovićeva.

Gvideti je posebnu pažnju posvetio i finalnom spisku putnica. Naime, italijanski stručnjak napravio je stine promene u odnosu na preliminarni – libero Silvija Popović je zamenila Aleksandru Jegdić, dok je Mina Popović preuzela ulogu rezerve od Ane Bjelice.

„Poslednjih 20 godina u odbojci se igra sa 14 igračica. Ne znam zašto na Olimpijske igre moram da idem samo sa 12. Selekcija je bila teška i podrazumevala je dug proces zbog samog kvaliteta. Na početku reprezentativne sezone bilo je poznato 90 odsto tima. Kako su dani prolazili, tako je i preostalih deset postajalo sve jasnije. Na kraju sam srećan zbog izbora, ovo je najbolji tim koji imam(o) i šaljem(o) u Pariz“, naglasio je Gvideti.

Trofejni trener nije krio zadovoljstvo zbog svega urađenog tokom priprema. Bio je saglasan sa svojim pulenkama po pitanju predviđanja rezultata, ali je i ponovio kakav je izazov pred Srbijom.

„Proveli smo dobar period u treningu, kako tehnički, tako i fizički. Imali smo priliku i da odigramo pet prijateljskih mečeva pre takmičenja. Reprezentacija je spremna i motivisana. Iako će biti izuzetno teško, naš cilj je jasan. Međutim, mora da bude tako kada želimo da osvojimo zlatnu medalju. Znamo i sa čime moramo da se suočimo. Na Olimpijskim igrama učestvuje deset najboljih timova na svetu. Svaka grupa je teška. Što se tiče naše, moramo da obratimo pažnju na Francusku. Prvi meč na takmičenju obično bude specifičan za sve. S druge strane, Amerikanke i Kineskinje osvojile su poslednja izdanja Igara u Rio de Žaneiru i Tokiju. Posle sledi i četvrtfinale, ujedno i ključan meč na svakim Igrama“, rekao je Gvideti.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeTijana BoškovićMaja Ognjenović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara