Mikel Hansen (©AFP)
Mikel Hansen (©AFP)

Sve je na strani Barse, ali živi Hansenov san o trofeju

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.06.24. | 09:57

EHF Liga šampiona: Danas (18.00, Arena Sport Premijum 1) u hramu svetskog rukometa Lankses areni u Kelnu repriza finala iz 2021. Danski bombarder u poslednjem meču u klupskoj karijeri juri pehar koji nikada nije osvojio

Novi blokbaster u Kelnu, nova rukometna poslastica za kraj klupske sezone. Barselona i Olborg, prvaci Španije i Danske, igraće danas (18.00, Arena Sport Premijum 1) za trofej Lige šampiona. Opet će ovaj meč imati predznak – istorijski. Od klupskog rukometa se oprašta najbolji šuter svih vremena, danski gromovnik Mikel Hansen.

Sa Danskom je sve osvojio, sa Pari Sen Žermenom je više puta pokorio Francusku, prigrlio sve pehare u zemlji Galskih petlova, ali nikada nije stigao do krova Evrope sa Svecima iako su tih godina u klubu bili svetske zvezde na jednom mestu, od Nikole Karabatića, Sandera Sagosena i Tijerija Omejera.

Izabrane vesti

U smiraj karijere vratio se u otadžbinu, i u drugoj sezoni u dresu Olborga i poslednjem meču u karijeri, ne računajući Olimpijske igre u Parizu gde će svetski šampion da juri zlato, imaće šansu da ostvari san. Sprema se Skandinavska bajka, verovatno svi ljubitelji rukometa, a da im srce ne kuca za Baarsu, navijaće za danskog prvaka zbog Hansena.

18.00: (4,40) Olborg (9,00) Barselona (1,30)

Međutim, uloga favorita pripada mašineriji iz Katalonije. Pregazili je četa Karlosa Ortege Kil u polufinalu, ponizila ga kao nikada pre, dobila sa 12 golova razlike i pokazala da je s pravom prvi favoriti u Kelnu. Sve je na strani Barse. Dika Mem i drugovi igrali su “prijateljske” utakmice u domaćem prvenstvu, gde više od decenije nemaju dostojnog rival posle gašenja velikog Sjudad Reala, odmorni su, tempirali formu za najvažniji vikend u sezoni.

-----------------------------

Mozzart daje kvote za osam igrača, a na vama je da pogodite granicu golova. Na Diku Mema je 6,5, na Mikela Hansena 4,5, Madsa Hoksera 5,5...

-----------------------------

S druge stane, Olborg je “krvario” za danski tron, jedva u majstorici finala plej-ofa na svom terenu je dobio hit ovogodišnjeg šampionata Fredericiju s golom razlike. Magdeburg je u subotu bio favorit, ali je danski šampion uspeo da napravi iznenađenje i sruši tvrđavu Beneta Vigerta i spreči da tim sa istoka Nemačke stigne i do četvrte krune ove sezone posle titule u Nemačkoj, Kupa i Supergloba (nezvaničnog Svetskog klupskog prvenstva).

Videli smo u subotu zašto je Danska trostruki uzastopni šampion sveta, rukometna nacija. Mads Hokser je ispaljivao projektile ka golu Magdeburga, bio junak meča, postigao je osam golova, a zamislite, levoruki bombarder nije reprezentativac. Nema mesta među 16 kod selektora Nikolaja Jakobsena. Na toj poziciji je neprikosnoven Matijas Gidsel, najbolji rukometaš sveta, izabran od strane IHF-a.

Legendarni golman Niklas Landin Jakobsen bio je do minut i po pre kraja najgori igrač meča, primao neke smešne golove (Matijas Muše mu je dao gol iz mrtvog ugla samo koji minut ranije), ali veliki as je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije. Odbranjeni udarac Islanđaninu Omaru Ingiju Magnsonu na 90 sekundi pre kraja bio je ključan za pobedu Olborga.

Rukometaši Barselone (©AFP)Rukometaši Barselone (©AFP)

Barsa je mašina koja melje. Golmanski par je ubedljvo najbolji na svetu. Danac Emil Nilsen je imao 15 odbrana protiv Kila, skoro 50 odsto uspešnosti. U finišu je briljirao je Gonzalo Perez de Vargas, koji je sada samo rezerva debeljuškastom Nilsenu, verovatno najboljem golmanu današnjice. Čuvari mreže protiv Zebri sa Baltika - 20:4. Zato ne čudi brodolom tužnog Kila.

Ortega je ove sezone u vatru ubacio buduću veliku zvezdu svetskog rukometa. Mladi Petar Cikuša mogao je da igra za Srbiju i Hrvatsku, za odadžbine njegovih roditelja, ali je odlučio da brani boje Španije. Momak koji je pre samo sedam meseci postao punoletan i čim je ušao napravio je dar-mar u odbrani Kila, prolazio robusne defanzivce nemačkog tima i najavio da će tek narednih sezona da postane superstar.

Nilsen i Cikuša bili su junaci pobede, ostali su samo otaljali posao. Melvin Ričardson je imao odličnu rolu, Dika Mem je bio prosečan, krila takođe, ali dovoljno za laku pobedu. Ostalo je mnogo municije kod Katalonaca. Granitna odbrana sa brazilskim veteranom Pjetrusom biće adut Barse.

15.00: (1,35) Magdeburg (8,50) Kil (4,00)

Olborg mora da igra i bolje nego protiv Magdeburga u subotu ako želi da sruši katalonski bastion. Barsa je najtrofejniji klub u Evropi, ima 11 titula, a pet u ovom veku. Olborg igra za premijernu titulu. Pre tri godine gledalo smo najnezanimljivije finale u istoriji rukometa. Barsa je ponizila Olborg, slavila sa 36:23. Ostaje četa Karlosa Ortege favorit, ali Hansen i Landin spremaju zamku.

Od 15 časova nemački dvoboj za utešno treće mesto. Magdeburg je favorit protiv Kila.

Jedno je sigurno, očekuje nas spektakl u Kelnu i magija Lankses areni i moto ostaje - očekujte neočekivano!

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti još samo danas ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------

EHF LIGA ŠAMPIONA (KELN)

Nedelja

FINALE

18.00: (4,40) Olborg (9,00) Barselona (1,30)

ZA 3. MESTO

15.00: (1,35) Magdeburg (8,50) Kil (4,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mikel HansenEHF Liga šampionaRK OlborgRK Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara