Timoti Engasan (©AFP)
Timoti Engasan (©AFP)

Barsa s druge planete za katastrofalni Kil: Nilsen zaključao gol, Cikuša će biti „zver“ (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 08.06.24. | 19:28

EHF Liga šampiona: Katalonci lako pobedili Zebre s Baltika sa 30:18 (15:9) i zakazali za nedelju (18.00) borbu za evropski tron sa danskim Olborgom. U odbranama golmana 20:4 za Katalonce

U finalu EHF Lige šampiona gledaćemo reprizu od pre tri godine i duel Barselone i Olborga. Tada su Katalonci u jednoj od najnezanimljivijih borbi za trofej oduvali Dance sa 36:23, a u nedelju (18.00) u Lankses areni očekuje se mnogo borbe u poslednjem meču u klupskoj karijeri za velikog Mikela Hansena.

Jedan favorit je pao u Kelnu, a to je Magdeburg, koji je ostao bez evropskog trona, ali drugi nije. Katalonski gigant je lakše od očekivanog pregazio tragično loš Kila u Klasiku evropskog rukometa – 30:18 (15:9).

Izabrane vesti

Zebre sa Baltika su stigli u Keln kao autsajderi, posle očajne sezone u Bundesligi, tek četvrtog mesta, što znači da naredne sezone neće biti deo evroelite. Četa Filipa Jihe je samo bleda senka nekada najboljeg tima na Starom kontinentu, četvorostrukog šampiona Evrope.

Prevaga je bio sjajni Danac na golu Emil Nilsen koji je sredinom prvog poluvremena zaključao svoj gol. Poveo je Kil sa 6:5, a onda sledi paklenih 12 minuta odbrane Barse koja je uštupovala smušene bekove nemačkog tima, pre svega Faranina Elijasa Elefsena Skipagotua. Mladi srednji bek je mnogo grešio. Sve što je prošlo pored stuba odbrane, Brazilca Pjetrusa, branio je debeljuškasti Nilsen.

Barselona je odgovorila serijom 5:0, do poluvremena napravila + 6 – 15:9. Bilo je i 18:10 početkom drugog poluvremena, za laku pobedu i novo finale za najtrofejnjji klub Evrope. Tračak nade bila je serija Kila 4:0 u 38. minutu, kada je prišao na samo -4 (14:18), ali posle tajm-auta Karlosa Ortege, opet su Katalonci dodali gas i do kraja su rutinski sačuvali prednost. Brzo je Francuz Melvin Ričardson odgovorio sa dva brza gola i tu je bio kraja nadanja tima s Baltika da može do iznenađenje u Lankses areni u Kelnu pred 20.000 gledalaca. Do kraja prava katastrofa nemoćnog, nikad goreg Kila.

Sjajan je bio supertalentovani Petar Cikuša, srednji bek Barselone, momak rođen 2005. godine iz srpsko-hrvatske porodice, ali je odabrao da igra za Španiju. Probio je nekoliko puta defanzivu Zebri pored Domagoja Duvnjaka i Patrika Vinčeka i pokazao da je svetski rukomet dobio buduću veliku zvezdu.

Očajan je bio golmanski tandem Kila. Francuz Samir Belasen je imao jednu odbranu, a Čeh Tomaš Mrkva tri. Na drugoj strani rapsodija Danca Nilsena sa 15 intervencija, dok je Gonzalo Perez de Vargas imao pet odbrana.

Melvin Ričardson je dao pet golova u pobedničkom timu, a po četiri puta u listu strelaca su se upisali Petar Cikuša, Blaž Janc i Arino Bengoečea. Tri puta je precizan bio kapiten Dika Mem. Kod očajnog Kila jedini vredan pomena bio je hrvatski veteran Domagoj Duvnjak sa četiri pogotka. Po tri puta su se u listu strelaca upisali Harald Reinkind i Niklas Ekberg.

Barsa je favorit u finalu, ali... Većina rukometnih zaljubljenika želi Skandinavsku bajku i oproštaj od klupskog rukometa s trofejem Lige šampiona legendarnog Mikela Hansena.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------

EHF LIGA ŠAMPIONA – POLUFINALE (KELN)

Subota

Magdeburg - Olborg 26:28 (11:11)

Barselona - Kil 30:18 (15:9)




tagovi

EHF Liga šampionaRK BarselonaRK Kil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara