(© FIVB)
(© FIVB)

Surovo iskreni Kolaković: Odluku doneo i pre Pariza

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.09.24. | 13:17

"Olimpijskim igrama je i zaokružen ciklus", istakao je odlazeći selektor reprezentacije

Nova epizoda Igora Kolakovića za kormilom muške reprezentacije Srbije je završena. Dugo se šuškalo i tiho govorilo po odbojkaškim kuloarima, sada je samo i ozvaničeno. Putevi trofejnog trenera i nacionalnog tima ponovo su naleteli na raskrsnicu. Iskusni stručnjak je otišao u jednom, a Orlovi u drugom smeru.

Stavljena je tako tačka i na drugi Kolakovićev mandat. Kako je bivši šef stručnog štaba u razgovoru za Mozzart Sport otkrio, epilog ne predstavlja senzacionalnu vest, čime je i potvrdio prethodne najave...

Izabrane vesti

"Doneo sam odluku mnogo ranije... Praktično dok se nije ni završila borba za Olimpijske igre. Plasirali se ili ne, smatrao sam da je posle Pariza u svakom slučaju zaokružen ciklus", istakao je Kolaković.

Pojavila se Srbija u Gradu svetlosti posle 12 godina odsustva sa najveće sportske smotre na svetu. Na kraju i osvojeno deveto mesto u konačnom plasmanu, uz dva poraza i pobedu u grupnoj fazi takmičenja, nije zadovoljilo ambicije čuvenog stratega. Samim time i nije postojala mogućnost da se predomisli.

"Plasman može da se smatra uspehom, ne i spektakularnim rezultatom. U skladu s tim, odluka je samo sazrela uoči i tokom Igara".

Kada je zabeležen trijumf nad Kanadom, pitanje svih pitanja bilo je i da li će ostati na selektorskoj funkciji.

"Novinare je odmah zanimalo kakve su moje namere. Prvo sam rekao da moram da pričam sa ljudima iz Saveza, jer sam sa njima i razgovarao kada sam dolazio. Nisam tada želeo da bilo šta saopštavam javno. Nije bilo vreme i mesto da skrećem pažnju na sebe. Iako je tek sada objavljeno, obavestio sam čelnike Saveza o svojoj odluci odmah posle Igara u Parizu".

Koliko je i tada bio posvećen državnom timu, dokazuje da je svesno propustio priliku da pronađe paralelni angažman.

"Nisam vodio nijedan klub u protekle tri godine. Želeo sam isključivo da se koncentrišem na reprezentaciju. Postavljen je cilj da se izbori viza, pogotovu zbog igrača koji do tog trenutka nikada i nisu bili deo Olimpijskih igara".

A nema dilemu da sledi i neobičan period u njegovom životu koji je već preživeo...

"Nedostajaće mi Srbija, iako sam već osetio sličnu bol kada sam i prvi put otišao. Vreme je da neko drugi sa novim idejama i svežom energijom nastavi rad u reprezentaciji".

Uveren je da je i budućem nasledniku makar malo olakšao mukotrpan posao smene generacija.

"Uveo sam pojedine mlade momke u reprezentaciju. Naravno, deo aktuelnih članova nacionalnog tima već je najavio oproštaj. Međutim, ostala je iza mene dobra baza. Pre svega, mislim na Vuka Todorovića, Aleksandra Nedeljkovića, Veljka i Nemanju Mašulovića, Milorada Kapura, Mirana Kujundžića, Pavla Perića, Dražena Luburića, Vukašina Ristića, Dušana Nikolića... Oni bi i trebalo da čine neku novu okosnicu".

Ko bi mogao na njegovo mesto, nedvosmisleno je apostofirao zahvalnicom svima onima sa kojima je sarađivao od 2022. godine.

"Stručni štab je obogatio moj profesionalni život i put. Ne bih želeo da nabrajam svakog od njih pojedinačno, jer bi i postojala mogućnost da slučajno nekoga zaboravim. Doduše, prepoznaće se oni na koje i mislim. Ne pričam samo o trenerima, već i o fizioterapeutima, lekarima, statističarima, skautima... Ipak, moram da napomenem mlade i perspektivne stručnjake koji su proteklih sezona bili uz mene. Počevši od Dragana Kobiljskog, Bojana Janića, preko Ivice Jevtića, pa sve do Nevena Majstorovića i Alekse Brđovića. Prirodan korak bi i bio da neko od njih u budućnosti dobije priliku da bude selektor".

Kako je već jednom otišao, a potom se i vratio, nasmejao se na konstataciju da bi i po treći put mogao da preuzme staru ulogu.

"Iako je motivacija uvek velika kada pričam o reprezentaciji, treba imati i meru. Pripadam srpskoj odbojci, ali vreme je da neko drugi bude na mom mestu", zaključio je Kolaković.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Igor KolakovićMuška odbojkaška reprezentacija SrbijePariz 2024Olimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara