Jovana Stevanović u napadu (©FIVB)
Jovana Stevanović u napadu (©FIVB)

Srpkinje znaju kako se dolazi do svetske titule: Jovana i Tijana dovele Ezačibaši veoma blizu trofeja

Vreme čitanja: 2min | sub. 16.12.23. | 13:22

Ezačibaši se plasirao u finale Svetskog klupskog prvenstva u Kini

Ko bolje zna kako se dolazi do svetske titule od odbojkašica Srbije?

Ovog puta na programu je borba na klupskoj sceni, ali svakako da je iskustvo iz reprezentacije dragoceno kad su veliki trofeji u igri. Tijana Bošković i Jovana Stevanović osvetlale su saigračicama iz Ezačibašija put ka finalu pa će u nedelju pokušati da ujedine dve svetske krune u istom momentu, pošto su aktuelne šampionke sa nacionalnim timom iz 2022. godine.

Izabrane vesti

U polufinalu Svetskog klupskog prvenstva koje se igra u Hangdžou turski klub je bio bolji od brazilske Dentil Praje - 3:1 (25:16, 25:12, 25:27, 25:22).

Postoje dobre šanse da su u nedelju u Kini igra tursko finale, jer u drugom polufinalu trenutno bitku vode Vakifbank (Bianka Buša, Đovani Gvideti) i Tjanđin.

Prvo polufinale je potpuno proteklo u znaku srpskih odbojkašica. Vođa je bila Tijana Bošković, kao što su svi navijači već na to navikli. Ona je zabeležila 24 poena - 20 iz napada, tri asa i jedan blok.

Kompletan turnir naša reprezentativka igra sjajno - protiv Minasa je u grupi bila najbolja sa 17 poena, dok je Tjanđin srušila sa 22.

Ono što posebno može da raduje trenera Ferhata Akbaša jeste partija Jovane Stevanović. Imala je srpska odbojkašica problema od dolaska u Ezačibaši - bilo joj je potrebno vreme da se navikne na novi klub, ligu, državu... Nije odmah pokazala ono što zna, ali danas je bila na visini zadarka.

Pratila je u stopu Tijanu Bošković - zabeležila je 13 poena - sedam iz napada, četiri bloka i dva asa.

Irina Voronkova je takođe brojala do 13, Hande Baladin je upisala 11, a Aleksa Grej devet.

U nedelju će se Ezačibaši boriti za treću svetsku titulu, a Dentil Praji preostaje borba za treće mesto.

Ako pogledamo dosadašnje osvajaće - Vakfibank može da se pohvali sa četiri krune. Ezačibaši i Koneljano iz Italije su se radovali dva puta, a po jednu titulu su do sada osvojili ruski Dinamo Kazanj, azerbejdžanska Rabita Baku, turski Fenerbahče, italijanski Il Mesađero Ravena, kao i brazilski Solis Nestle, Leite Moka Sao Paulo i Sadia Sao Paulo.

Kad su srpske odbojkašice u pitanju - obe imaju po dva svetska reprezentativna zlata (2018, 2022), a Tijana se radovala svetskoj klupskoj tituli 2016. posle pobede Ezačibašija u finalu protiv Kazalmađorea, za koji je igrala upravo Jovana Stevanović.

SVETSKO KLUPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Ezačibaši - Dentil Praja 3:1

Vakifbank - Tjanđin U TOKU


tagovi

Jovana StevanovićTijana BoškovićSvetsko klupsko prvenstvo u odbojci za ženeEzačibaši

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara