Srpkinje se plasirale u četvrtfinale, Italijanke moćne i bez Egonu

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.08.24. | 20:00

Srbija sigurno u četvrtfinalu posle današnjih rezultata

Srpske odbojkašice iskoristile su slobodan dan na Olimpijskim igrama u Parizu da odmore i analiziraju šta su mogle da urade bolje u meču protiv Sjedinjenih Američkih Država, ali su u međuvremenu i izborile plasman u četvrtfinale.

Rezultati odigranih utakmica u ostalim grupama pogodovali su računici svetskih šampionki. Osim što su (ne)očekivane vesti obradovale naše reprezentativke, ujedno su omogućile i da se daleko lagodnije pripremaju za Kineskinje (nedelja, 17.00). Sada je i više nego jasno da Srbija neće imati nikakvu vrstu imperativa u duelu sa neugodnom azijskom selekcijom, kao i da polako mogu da razmišljaju o nastavku takmičenja. Naravno, verovatno će i stručni štab na čelu sa Đovanijem Gvidetijem da obrati posebnu pažnju da ne dođe do preteranog opuštanja, pošto je izuzetno bitno i sa koje pozicije će proći u nokaut fazu.

Izabrane vesti

Podsećanja radi, po dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane, izboriće plasman u četvrtfinale...

Inače, našoj selekciji je pogodovala pobeda Italije u velikom evropskom derbiju. Italijanke predvođene nedodirljivom Jekaterinom Antropovom nisu dozvolile iznenađenje i ubedljivo su nadigrale Holanđanke u Parizu – 3:0 (29:27, 25:18, 25:19).

Ostavio je selektor Azurina Hulio Velasko „veliku“ Paolu Egonu na klupi, pruživši šansu Jekaterini Antropovoj. Možda je publika bila iznenađenja potezom iskusnog stručnjaka, ali nadolazeća zvezda je ukazanu priliku iskoristila na najbolji mogući način. Osim što je tokom prvog seta nanizala čak 13 poena, potvrdivši da se nalazi u izuzetnoj formi, stratega nacionalnog tima stavila je na muke pred odlučujuće bitke za medalju i već sada ga naterala da dobro preispita odluku koju odbojkašicu planira da uvrsti u startnu postavu.

Upravo je i uvodna deonica umnogome uticala na konačan epilog, iako je početak meča obeležila dominacija Italijanki koje su furiozno napravile pet koraka prednosti u odnosu na Lale (17:12). Ništa tada nije nagoveštavalo da bi utakmica uskoro mogla da dobije triler završnica. Ipak, ovogodišnje šampionke Lige nacija ušle su u seriju grešaka, dozvolivši Holanđankama da dođu do izjednačenja (17:17). Kada su njihove protivnice uspele da ostvare toliko željeni cilj, nisu planirale olako da prokockaju mogućnost za preokret. Imale su u finišu čak i set loptu, ali je svemoguća Antropova neutralisala nalete i stavila tačku na dramu posle 32 minuta igre (29:27).

Očekivano ili ne, potom je usledio i veliki pad izabranica Feliksa Kozlovskog. Uočljivo je bilo da je napeta završnica ostavila traga, posebno na psihološkom planu. Razmišljanja o tome da li su i šta mogle bolje da urade u prethodnom delu kao da ih je potpuno paralisao. S druge strane, novi set sa nekoliko sjajnih poteza otvorila je Sara Far (7:1). Preuzela je u kratkom vremenskom periodu ulogu glavne poenterke, a zatim je prepustila Antropovoj da nastavi tamo gde je stala. Maestralna odbojkašica, pored toga što je realizovala napade kako je i zamislila, na taj način je u startu „ubijala“ bilo kakvu nadu zbunjenih rivalki da će ponovo utakmicu učiniti zanimljivom. (17:10, 20:14).

Delovalo je da bi treći set mogao da podseti na premijerni, naročito u momentima kada su se Holanđanke preko Indi Bajens približile na minus dva (13:15)... Bio je to signal za Mirjam Silu da se probudi, pokaže sa kakvim kvalitetima raspolaže i pomogne saigračicama da se ne zadrže na terenu duže od planiranog (20:15).

Ubedljivo najefikasnija i najzaslužnija za lagana tri boda bila je toliko pominjana Jekaterina Antropova sa 33 poena. U poraženoj selekciji najviše se istakla Nika Dalderop, koja je na kraju brojala do 13.

Piše: Uroš Selenić

OLIMPIJSKI TURNIR ZA ODBOJKAŠICE – 2. KOLO:

Četvrtak

GRUPA A

21.00: Francuska – Kina

GRUPA B

Brazil – Japan 3:0 (25:20, 25:17, 25:18)

GRUPA C

Turska – Dominikanska Republika 3:1 (21:25, 25:18, 25:22, 25:15)

Italija – Holandija 3:0 (29:27, 25:18, 25:19)



tagovi

Pariz 2024Tijana BoškovićJon Guideti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara