Loren Fatović (©Reuters)
Loren Fatović (©Reuters)

Split odahnuo! Hrvati iščupali bod protiv Grka i sačuvali prvo mesto; Srbija sa Francuskom za četvrtfinale

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.09.22. | 21:39

Barakude “već viđene” u polufinalu Evropskog prvenstva

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Više dilema nema, kompletiran je ceo kostur! Direktno u četvrtfinalu su Mađarska, Španija, Hrvatska i Italija. Split je odahnuo, dupke puna Spaladium arena je hukom sa tribina pogurala Hrvatsku u četvrtfinale. Iščupale su Barakude bod u dramatičnoj završnici i gurnule Grčku u osminu finala - 5:5. 

Izabrane vesti

Hrvatskoj su se ruke vezale u čvor, u prvom poluvremenu je rasprodata hala proizvela je kontraefekat. Vetar u leđa bio je tu, ali nije bio zamajac. Šta god da su Barakude pokušale završavalo se na identičan način - odbranama Konstantinosa Limarakisa. Kakav je samo potez napravio Teodoros Vlahos kada je rezervnog čuvara mreže, koji se ne bi ni našao u sastavu da Emanuil Zerdevas nije povređen, stavio među stative. Potez vizionara. Ali, na kraju, ipak, nije ispraćen pobedom koja je Grcima bila potrebna da bi pretekla Hrvatsku. 

Otvorio se žreb Hrvatskoj posle remija u Spaladium areni. Sve joj se nacrtalo za novo polufinale. Četvrtfinalista je, imaće nekoliko dana odmora i dobila je najpoželjnijeg rivala. Holandija ili Gruzija - Hrvatima je svejedno. Minimum su za klasu kvalitetniji, “već su viđeni” polufinalista Evropskog prvenstva. 

Nestvarno je odigrala Grčka prvo poluvreme, nezabeleženo u skorije vreme. Vratila je vaterpolo dve dekade unazad. Bez primljenog gola otišla je na odmor. Imao je Konstantinos Limarakis impozantnih deset odbrana, ispucale su Barakude još šest u prazno i da su grčki šuteri za trunku bili koncentrisaniji u napadu, tim Ivice Tucka bio bi u nokdaunu. 

Konstantinos Genidunijas i Angelos Vlahopulos su preuzeli dirigentsku palicu, dalekometnom paljbom su pocepali mrežu gola koji je branio Marko Bijač, a Hrvatska je progledala posle 18 minuta igre. Toliko je domaćinu Evropskog prvenstva bilo potrebno da postigne prvi gol. Digao je Marko Žuvela na noge Spaladium arenu i pokrenuo Barakude. 

Od tog momenta promenio se sudijski kriterijum, dobijala je Hrvatska igrača više, počele su sudije da sviraju svaki kontakt na liniji dva metra na sidrašima Josipu Vrliću i Ivanu Krapiću, a takvu poslasticu iskoristio je Konstantin Harkov. Sevnula je levica Rusa, pre toga je i centar kragujevačkog Radničkog savladao golmana Grčke, a nalet domaćina koliko-toliko je zaustavio Aleksandros Papanastasiju, koga je kao igrača formirao Vjekoslav Kobešćak u Jugu iz Dubrovnika. 

I onda trenutak na koji je tri deonice čekala Spaladium arena: projektil Jerka Marinića Kragića. Rođeni Splićanin je doveo atmosferu do usijanja, ali imala je Grčka spreman odgovor. Aleksandros Papanastasiju pogodio je još jednom sa zgodne strane, zatim i Angelos Vlahopulos. Ipak, prednost nije sačuvala. Perspektivni bek Rino Burić pogodio je za izjednačenje, koje je Hrvatskoj donelo prvu poziciju i četvrtfinale, Konstantinos Genidunijas je u poslednjoj sekundi očešao prečku. 

DIREKTNI ČETVRTFINALISTI:

Mađarska, Španija, Hrvatska, Italija 

PAROVI OSMINE FINALA:

Crna Gora - Rumunija (Mađarska)

Grčka - Izrael (Španija)

Gruzija - Holandija (Hrvatska)

Francuska - Srbija (Italija)

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U SPLITU - TREĆE KOLO: 

Petak 

GRUPA A

Gruzija - Slovačka 16:11

Italija - Crna Gora 13:8


GRUPA B

Malta - Francuska 8:15

Grčka - Hrvatska 5:5


GRUPA C

Nemačka - Španija 6:17

Rumunija - Holandija 12:12


GRUPA D

Mađarska - Izrael 23:4

Srbija - Slovenija 17:6



tagovi

vaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija GrčkeEvropsko prvenstvo u vaterpoluKonstantinos GenidunijasAngelos VlahopulosAleksandros PapanastasijuRino BurićJerko Marinić KragićKonstantin HarkovIvica Tucak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara