Felipe Perone (©Reuters)
Felipe Perone (©Reuters)

Španija bi mogla da bude prava naslednica Srbije! Munariz i Granados lede krv u žilama

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.09.22. | 20:01

Grcima uzalud i 14 Limarakisovih odbrana, Crvena furija će sa Mađarskom igrati za finale Evropskog vaterpolo prvenstva

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Prejaki su! Došlo je špansko doba, otpočela je era vladavine Crvene furije. Nezamislivo je postalo da nije u završnici, makar u polufinalu. Posle svetskog napašće i evropsko vaterpolo zlato. Kakvo bi to samo leto bilo za najveće gubitnike španskog sporta do prvih dana jula. Grčka zlatnom timu iz Budimpešte nije bila kadra da pokvari planove, sledeća će se oprobati Mađarska - 9:5.

Izabrane vesti

Ništa manje se od dvoboja Španije i Grčke ne očekuje nego da bude spektakularan! Prerano je došao što se tiče faze takmičenje, nije odlučivao o rasporedu na pobedničkom postolju, ali sudar titana je uvek dobrodošao. Imali su šta da vide hrvatski navijači koji su poranili u halu, videli su Španiju u naponu moći i vanserijske šutere. 

Španija je pošast od koje nema spasa. Godinama joj je tako malo falilo da zagospodari vaterpolom, prva je pronašla penicilin za Srbiju, a ovoga leta stvari su legle na svoje mesto. Svaka kockica je tamo gde pripada, nema greške u sistemu Davida Martina. Osetila je to na svojoj koži i Grčka. 

Teodorosu Vlahosu je zbog povreda Janisa Funtulisa i prvog golmana Emanuila Zerdevasa primoran da menja taktičke zamisli, pokušava sa više specijala i igra na faktor iznenađenje. Ima to prođu za timove bez glave i repa, ne i za mašineriju kakva je Crvena furija. Iznenadio je Hrvate sa Konstantinosom Limarakisom, urodilo je plodom, fantastično je branio i protiv svetskog prvaka, ali Španci su, ipak, klasa iznad. Sve da skine nije mogao. 

Alvaro Granados i Alberto Munariz su od onih koji skidaju paučine, rasklimavaju golove i svakim šutem teraju organizatore na molitvu da se konstrukcija neće raspasti. Ne moraju uvek da rešetaju, nekada je dovoljno i da jedanput pogode metu i kompletan fokus odbrane prebace na sebe. 

Stigla je Španija u Split bez levorukog šutera i demonstrirala da im on nije nužan, Serhi Kabanjas je sa nezgodne strane pogodio bliži ugao, i Crvena furija je tako dobila probojnost sa svih pozicija. Martin Famera, naturalizovani Slovak, uplivavanjima je maltretirao grčke bekove. Okrutan je bio svetski prvak u četvrtfinalu, ni Konstantinos Genidunijas i Angelos Vlahopulos nisu se naigrali, ugasio je svetlo Unaj Agire u hali. 

Grčka kao da je bila u mrklom mrak, do pozicija za udarac je teško dolazila, još teže tresla mrežu. U Unaja Agirea je ponovo ušao duh Danijela Lopeza Pineda, vratio se na podešavanja iz Budimpešte, primao je golove samo kada su Španci imali defanzivca manje zbog isključenja. Ni peterci nisu bili sigurica, uverio se u to Stilijanos Argiropulos.

ČETVRTFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

Mađarska - Crna Gora 11:8

Italija - Francuska 16:8

Španija - Grčka 9:5

20.30: (1.10) Hrvatska (13.0) Gruzija (9.00)

RAZIGRAVANJE OD 9. DO 12. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

Rumunija - Izrael 8:8, posle peteraca 11:10

Holandija - Srbija 6:6, posle peteraca 11:12

RAZIGRAVANJE OD 13. DO 16. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

Slovačka - Slovenija 11:5

Nemačka - Malta 14:11


tagovi

Vaterpolo reprezentacija ŠpanijeVaterpolo reprezentacija GrčkeEvropsko prvenstvo u vaterpoluAlvaro GranadosAlberto MunarizFelipe PeroneUnaj AgireKonstantinos GenidunijasAngelos VlahopulosStilijanos Argiropulos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara