Konstantinos Genidunijas (©Reuters)
Konstantinos Genidunijas (©Reuters)

Rana iz Tokija još ih peče: Grcima fali mozak tima, računaju na Dinosovu standardnu tarifu za Srbiju

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.07.23. | 16:43

Delfini su naneli jedan od najtežih poraza Helenima, ostaviši ih bez olimpijskog zlata, a sada mogu da im zalupe i vrata finala Svetskog prvenstva u kome nikada nisu igrali

Generacijska šansa za Srbiju, za Grčku – istorijska! Delfini će tek u polufinalu u podmlađenom sastavu prvi put na Svetskom prvenstvu osetiti pritisak, ali ni upola neće biti veliki kao onaj sa kojim se suočavaju Heleni. Za njih polalo postaje nesnosan, sve ih više opterećuje, jer brojne zvezde su u poznim ili zrelim godinama i do sada u domovinu nisu donele zlato.

Podigli su ulaganja u vaterpolo, stvorili dva moćna centra, dve fabrike – Olimpijakos i Vuljagmeni. Imaju plejadu vrhunskih igrača, osvajali su medalje, ali nikada najsjajniju. To prokletstvo prati najbolju grčku generaciju predvođenu lukavim Teodorosom Vlahosom, a rana iz Tokija i poraz od Srbije u finalu Olimpijskih igara još je peče. Delfini mogu da sipaju so (četvrtak, 10.00), posle šest godina osvoje svetsku medalju i izbore vizu za Pariz. Od početka iz snova Uroša Stevanovića i otpisane deli jedna pobeda, dele ih – Grci.

Izabrane vesti

Na putu kapitena Nikole Jakšića, Strahinje Rašovića i kompanije sačinjene od mnoštva debitanata gladnih uspeha stoji zemlja koja se tokom prethodnih 25 godina probila u svetski vrh, napravila vrhunsku bazu, dve neverovatne škole, sijaset malih centara. I koja se u tom intervalu naosvajala medalja. Što olimpijskih, što svetskih. Etablirala se u vrhu, samo još zlato da uzme. Da bi to uradila, moraće da pobedi – Srbiju. Odvajkada je tako bilo, i čuveni španski golman Danijel Lopes Pinedo je naznačio da trijumf nad Delfinima daje posebnu težinu odličju.

Na kartu namazanosti i iskustva će igrati Grci u polufinalu, selektor Teodoros Vlahos priželjkuje da strasti budu uzavrele, da se bitka rasplamsa. Italijani nisu uspeli u tuču da uvedu utakmicu i stave je pod svoju kontrolu, biće to prvi zadatak srpski vaterpolista i protiv olimpijskog vicešampiona.

„Vreme je da podivljamo, ne da se smiruju strasti. Treba da damo sebe da damo dušu“, poručio je grčki selektor.

Stilijanos Argiropulos (©Reuters)Stilijanos Argiropulos (©Reuters)

Grcima bi pogodovala igra sa više kontakta, imaju gorostase na centarskim pozicijama, te Stilijanosa Argiropulosa i Dimitriosa Skumpakisa, koji često borave kod stative i prave metež na liniji dva metra. Spuštaće se često, imaće ulogu lažnog sidra i pokušavaće da opterete srpske bekove i uvedu ih u problem sa ličnim greškama. Upravo je Dimitrios Skumpakis, bek Novog Beograda,uz Konstantinosa Genidunijasa, najzaslužniji za to gde Grčka jeste – u polufinalu. Njegov gol iz mrtvog ugla, spektakularan kao akrobatski gol Marka van Bastena, presudio je Crnoj Gori. Od stativu je sa levog krila sproveo loptu u mrežu.

Forsiraće igru preko unutrašnje linije, hraniće bekovi gorostasa Konstantinosa Kakarisa, a kada te akcije ne budu prolazile, lopta će ići ka šuterima na levoj strani bazena. Srbiji se zbog odsustva Dušana Mandića javio problem na desnoj napadačkoj strani, igra ima dimenziju manje, a kod Grka je nedostatak klasnog levorukog šutera hroničan. Na sve to hendikepirani su izostankom Angelosa Vlahopulosa.

Igrao u Novom Beogradu ili drugim klubovima, ili reprezentaciji, Angelos Vlahopulos je mozak tima. Od njega sve polazi. Znao je da odigra vrhunski kao bek, da odigra meč bez promašaja i pride napuni protivnički gol, da bude najbolji strelac Lige šampiona, da lucidnim dodavanjima razigra saigrače. Iz privatnih razloga je ovoga leta odjavio reprezentaciju...

„Angelos Vlahopulos je odsutan, ali od trenutka kada nam je najavio da neće biti sa nama, rekli smo da cilj ostaje isti. I da moramo da damo deset odsto više zbog Angelosa, svaki od nas“, rekao je za grčke medije Konstantinos Genidunijas i bez okolišanja najavio napad na zlato:

„Hajde da uzmemo ono što nam nedostaje – zlatnu medalju! Srbija je Srbija, karakteristike koje ima prate je i nikada neće nestati. Oni su osvojili prethodna dva olimpijska zlata, znamo koliko su opasni. Siguran sam da smo i mi i oni spremni, ulog nije samo finale i bitka za zlato, već i odlazak na Olimpijske igre u Pariz“.

U odsustvu Angelosa Vlahopulosa kao vođa tima profilisao se Konstantinos Genidunijas. Najbolji je strelac grčke reprezentacije na planetarnom šampionatu postigao je šest golova i u četvrtfinalu je Crnoj Gori isporučio standardnu tarifu. Dao je pet golova, koliko i na Olimpijskim igrama i Evropskom prvenstvu. Protiv Srbije u prošlosti nije bio toliko ubojit, ali tada nije ni imao ulogu prvog šutera.

Aleksandros Papanastasiju (©Reuters)Aleksandros Papanastasiju (©Reuters)

Popularni Dinos je prva violina naštimovanog Vlahosovog orkestra, ubitačan u šutu spolja je i Stilijanos Argiropulos, prvotimac Ferencvaroša. Kombinovano su na prvenstvu spakovali 27 golova, što je ekvivalento učinku Strahinje Rašovića i Nikole Jakšića, udarnog srpskog dua. Treća bitna napadačka karika sa leve strane olimpijskog šampiona je Marko Radulović, a kod Grka – Aleksandros Papanastasiju. Igrao je i na desnoj strani i baš sa krila kreirao i pogađao.

Najveći plus Crnogoraca u četvrtfinalu je što su u ranoj fazi opteretili univezalca Olimpijakosa, ispao je već u trećoj deonici iz igre Aleksandros Papanastasiju, a konkretnog doprinosa Efstatiosa Kalogeropulosa nije bilo. Neverovatnu širinu imaju bronzani sa Svetskog prvenstva iz Budimpešte, to se najbolje ogleda kroz činjenicu da je veteranu Janisu Funtulisu namenjena sporedna uloga. Ali, svakog trenutka može da eksplodira ili pogodi šut koji će prelomiti utakmicu.

Srpski reprezentativci će morati da otvore četvore očiju, neprekidno da budu na oprezu. I da ponovo agreivnost i ratnički pristup iz četvrtfinalnog duela sa Italijom. Uspeju li u tome – imaće dobre šanse za finale.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – POLUFINALE:

Četvrtak

10.00: (1.80) Grčka (7.00) Srbija (2.60)

11.30: (3.15) Mađarska (8.00) Španija (1.55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija Grčkevaterpolo reprezentacija SrbijeTeodoros VlahosKonstantinos GenidunijasAleksandros PapanastasijuStilijanos ArgiropulosKonstantinos KakarisJanis FuntulisDimitrios Nikolaidis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara