©Reuters
©Reuters

Prestižna trka na tankom ledu: Zaslužuje li Monako mesto u Formuli 1?

Vreme čitanja: 4min | pet. 31.05.24. | 08:44

Ugovor ističe sledeće godine

Minulog vikenda u Monaku završila se još jedna trka na ulicama ove male države, a u njoj je prvi put trijumfovao domaći vozač i to Šarl Lekler u crvenom Ferariju. Njemu se na podijumu pridružio timski kolega Karlos Sains na trećem mestu, dok ih je delio Oskar Pjastri iz Meklarena.

Monako je po mišljenju gotovo svakog vozača jednoseda najprestižnija trka Formule 1, zbog čega je postala i članica "Triple krune" auto-moto sporta koju čine još i trka 500 milja Indijanapolisa kao i čuvena trka 24 časa Le Mana. Značajna je i zbog, između ostalog, šest pobeda Ajrtona Sene (pet uzastopnih), što je najviše trijumfa koje je legendarni Brazilac imao na jednoj stazi.

Izabrane vesti

Međutim, iako je jedna od četiri legendarne staze (Monca, Silverston i Spa-Frankošamp) koja se na kalendaru nalazi još od 1950. godine, na njoj je poslednjih godina postalo nemoguće da se obilazi. Tako smo proteklog vikenda prvi put u istoriji Formule 1 dobili trku u kojoj se poredak prvih deset vozača sa početka trke do kraja nije promenio, a na stazi je bilo svega četiri preticanja i to među vozačima van vodećih deset.

Zašto je to tako?

Osim što je staza veoma uska i ne prašta ni najmanju grešku, ona praktično više nije prikladna za moderne automobile Formule 1 koji su iz godine u godinu sve glomazniji i širi. Niko od vozača tako ne želi da rizikuje da ispadne iz trke i izgubi vredne poene, kao i da nanese finansijsku štetu svom timu. Ukoliko bi se ipak odlučio da nekoga obiđe, velika je verovatnoća da bi se dogodio kontakt i ozbiljan incident, a zatim i prekid trke kao što smo imali upravo ovog vikenda.

©Reuters©Reuters

Incident između Kevina Magnusena i Serhija Peresa se, s obzirom da niko nije kažnjen, može okarakterisati kao klasičan "trkački", budući da vozači jednostavno nisu imali prostora da jedan drugog izbegnu. Međutim, ispostavilo se da je njihov incident zapravo doprineo da trka bude još nezanimljivija. Kada je trka prekinuta crvenom zastavom, vozači su se postrojili u pit-lejnu i tom prilikom obavili obaveznu promenu pneumatika koju bi, da nije bilo incidenta, obavili u toku trke i potencijalno je učinili zanimljivijom. Da su vozači imali tu mogućnost, a u zavisnosti od brzine promene guma ili određenih problema (čitaj: Valteri Botas 2021) moguće je da bi na stazi bilo promena pozicija i drugih dešavanja. Ovako, vozači su vozili prilično sporo kako ne bi morali na promenu guma pre kraja trke, što je samo još jedan razlog zbog kog je i ovogodišnja Velika nagrada Monaka bila nezanimljiva.

Ipak, čini se da je samo Leklerova pobeda na domaćem terenu izvukla situaciju, a iako Formula 1 još uvek nema rešenje za ovaj problem, u međuvremenu su se pojavili predlozi za promenu konfiguracije staze kako bi se obezbedilo više preticanja.

Od potencijalnog ukidanja šikane nakon izlaska iz tunela (koja je uvedena zbog usporavanja i bezbednosti), do uvođenja novih krivina. Јedan od najpopularnijih predloga je da se posle sedme krivine skrene ulevo ka Portijeu, a da se zatim na putu ka pomenutoj šikani napravi novi i duži pravac koji bi sadržao i još jednu DRS zonu.

O ovim idejama govorio je šef Red Bula Kristijan Horner: "Monako nastavlja amelioraciju, tako da mislim da je to nešto o čemu bismo mi i Formula 1 mogli da razmislimo jer je to sjajno mesto. Trkamo se ovde zbog istorije i nasleđa, ali po svemu sudeći trka se pobeđuje već u kvalifikacijama. Mnogo je istorije ovde ali sve evoluira. Mislim da su automobili mnogo veliki sada. Kada ih uporedite sa automobilima od pre 10 godina, veći su skoro duplo, tako da je to nešto što svi kolektivno moramo da pogledamo: kako da ubacimo priliku za preticanje?"

Ipak, stvaranje novih krivina ne garantuje da će preticanja i biti. Čak ni prošla trka održana u Imoli ne može da se pohvali brojem obilaženja, a za razliku od Monaka koja je ulična, staza "Enco i Dino Ferari" je klasična trkačka staza. U tome je velik uticaj ponovo imala potrošnja pneumatika, odnosno strategija, koja postaje sve veći problem u ovom šampionatu.

©Reuters©Reuters

Sedmostruki šampion Luis Hamilton, koji je trku u Monaku, završio na sedmoj poziciji, krivicu je svalio upravo na pneumatike."Na kraju, mislim da naše gume mogu da izdrže celu trku", rekao je Hamilton, pa nastavio: "Ovde je previše tvrda smeša za gume. Morate pronaći način da bude zanimljivije, možda tri obavezna stajanja ili nešto slično".

Čak je i aktuelnom šampionu Maks Verstapenu vožnja u trci bila dosadna, a svom timu je u jednom trenutku rekao kako bi bilo "bolje da je poneo jastuk": "Nakon crvene zastave, naša strategija je bila upropašćena jer smo morali da stavimo srednje pneumatike i vozimo do kraja što znači da smo morali mnogo da štedimo", započeo je Maks: "Pokušavao sam da pratim Džordža (Rasel) ali nismo imali tempo zbog uštede pneumatika. Veoma je dosadno voziti sa pola gasa na pravcima".

Još jedan nezadovoljni vozač, Fernando Alonso (Aston Martin), govorio je o promeni pravila. "Jedina interesantna tačka u trci u Monaku je promena pneumatika koju morate da uradite. Ako uklonite to uzbuđenje, trka postaje ništa. Možda to ponovo pokreće razgovore o tome da kada je crvena zastava, ne menjaju se gume ili nešto slično, jer ako ne, postoje određene prilike kada je trka ugrožena".

Kada je upitan da li se nada da će se ovo pravilo promeniti, Alonso je isfrustrirano odgovorio: "Ne znam. Postoje mnoge stvari koje nisu promenili, verovatno jer ne slušaju vozače".

Ugovor sa Velikom nagradom Monaka ističe krajem 2025, a pitanje koje se postavlja je da li prestižna trka zaslužuje da ostane na kalendaru? Procenite sami..

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

VN MonakaFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara