Nikola Jovović (©Reuters)
Nikola Jovović (©Reuters)

Pred Srbijom revijalni meč sa Kanadom: Da ne čekamo ponovo 12 godina na olimpijsku vizu

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.08.24. | 09:43

"Ne treba biti potpuno nezadovoljan, već uvek treba težiti ka napretku“, kaže Nikola Jovović za Mozzart Sport

Strepeli su Orlovi tokom slobodnog dana, osluškujući rezultate iz drugih grupa. Kako se bližio kraj nadmetanjima na odbojkaškom turniru, tako je i nestajala nada da će izboriti plasman u četvrtfinale Igara. Nemci i Brazilci su ubedljivim pobedama nad Argentincima i Egipćanima zgrabili vize, ostavivši Srbiju da očekuje maksimalan trijumf Sjedinjenih Američkih Država protiv Japana. Bivši olimpijski šampion iz Los Anđelesa (1984), Seula (1988) i Pekinga (2008) je u osvajanju tri boda ispustio i ključan treći set, pa je utakmica naših odbojkaša sa Kanadom (subota, 21.00) dobila revijalan karakter.

Raspoloženje u taboru reprezentacije uoči predstojećeg meča je promenljivo… Možda i potpuno očekivano po saznanju da puleni Igora Kolakovića neće biti u mogućnosti da sami odlučuju o svojoj sudbini. Tehničar Nikola Jovović, kao jedan od povratnika u nacionalni tim, pokušao je da ostane pozitivnog stava uprkos eliminaciji. Organizator igre je posle pauze od skoro godinu dana ponovo obukao dres sa državnim grbom. Poveo je saigrače kroz napeto i naporno takmičenje u Ligi nacija do olimpijske vize. Pred novi međusobni okršaj sa severnoameričkom selekcijom objektivno je i sagledao dešavanja u prestonici Francuske.

Izabrane vesti

„Kada već nismo uradili na početku šta je bilo do nas, a to je da dobijemo jedan od prva dva meča, onda nam je preostalo da čekamo i oslonimo se na druge ekipe... Ništa nije zavisilo od nas. Uspeli smo sami u Ligi nacija da se izborimo za plasman na Olimpijske igre. Savršeno bi bilo da smo sproveli u delo i naše namere u Parizu. Ne treba biti potpuno nezadovoljan, već uvek treba težiti ka napretku“, istakao je Nikola Jovović u razgovoru za Mozzart Sport.

Nepovoljan epilog u tri duela značio je i oproštaj od Grada svetlosti, čak i pre već viđene „presudne“ bitke. Ostaje veliki žal zbog ishoda, iako ništa neće biti drugačije u samoj pripremi.

„Pristup mora da bude maksimalan, pogotovu kada igramo za Srbiju na Olimpijskim igrama. Nema tu nikakve promene, uvek je imperativ pobeda. Svaki trijumf na ovakvom takmičenju je vredan, bez obzira na to da li nam donosi plasman u četvrtfinale“.

O narednom rivalu pričao je Jovović biranim rečima, svestan i kvaliteta sastava selektora Tomasa Samelvuoa u kojem prednjače primači servisa Timoti Mar, Erik Lepki, korektor Artur Švarc, srednji bloker Lukas Van Berkel...

„Govorimo o vrhunskim odbojkašima. Kanada je uopšteno sličnog ranga kao i Srbija. Nadamo se da ćemo da odigramo bolje u odnosu na utakmice protiv Francuske i Slovenije. Međutim, čak su i dosadašnji porazi zabeleženi od vladajućeg olimpijskog šampiona i trenutno druge reprezentacije na rang listi. Kada se pogleda konkurencija, računajući i našeg predstojećeg protivnika, muška odbojka je izuzetno kvalitetna. Na osnovu svetskog rejtinga, gotovo da svako svakoga može da pobedi u prvih deset do 12 ekipa. Videćemo da li će smenom generacija posle turnira u Parizu doći i do značajnijih promena u odnosu snaga“.

Osvrnuo se srpski reprezentativac na dosadašnje igre, procenjujući da bi trebalo imati racionalna predviđanja i ambicije na velikim takmičenjima.

„Nekada ne treba imati nerealna očekivanja. Možda nismo trenutno u domenu Italijana ili Poljaka, ali znamo svoje mesto. Ne možemo da budemo baš u potpunosti zadovoljni u momentima kada gubimo. Naravno, do sada smo pokazali dobre, kao i loše strane... Nismo ni imali sreće u pojedinim trenucima. Opet, ne smatramo da je na primer sramota izgubiti od Slovenije koja poslednjih godina igra najbolju odbojku“.

Orlovi ne završavaju Olimpijske igre kako su planirali, ali će se Jovović, verovatno kao i svaki član reprezentacije, ujedno i srpske delegacije, rado sećati iskustva iz Pariza.

„Fenomenalan osećaj! Sigurno ću kroz čitavu karijeru pamtiti samo mogućnost da učestvujem. Možda je nedostajala i neka pobeda, ali je u svakom slučaju posebno da se nađete u okruženju drugih olimpijaca“.

Kako je želeo da ostane optimističan, izdvojio je u „kraćoj analizi“ benefit sa najveće sportske smotre na planeti.

„Voleo bih da reprezentacija u narednom periodu nastavi sa redovnim učešćem na Olimpijskim igrama... Da se ne čeka ponovo 12 godina na plasman. Ranijih godina bilo je i teško ostvariti cilj zbog čudnih sistema kvalifikacija. Došlo je do promene u međuvremenu, pa je i poštenije bodovanje na osnovu rezultata iz Lige nacija. Sećam se dobro da Srbija kao svojevremeno evropski šampion iz 2019. nije imala zagarantovano mesto. Nije bilo baš fer, ali šta da se radi“, zaključio je Jovović.

Piše: Uroš Selenić

OLIMPIJSKI TURNIR ZA ODBOJKAŠE – 3. KOLO

Subota

GRUPA A

21.00 Srbija – Kanada



tagovi

Nikola JovićPariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara