Bobi Fink (©Reuters)
Bobi Fink (©Reuters)

Pala još dva svetska rekorda na Olimpijskim igrama! Surovi Amerikanci vladaju u Parizu

Vreme čitanja: 2min | ned. 04.08.24. | 20:53

Bobi Fink dominirao na 1.500 metara slobodnim stilom, takođe i štafeta

Kejti Ledecki je bez konkurencije, niko joj nije ni do kolena u njenim disciplinama. Ispisala je istoriju Olimpijskih igara, došla do devet zlatnih medalja i četvrti put zaredom u disciplini 800 metara slobodnim stilom na najvećem planetarnom takmičenju bila najbolja, što je uradio još samo Majkl Felps. Surova dominacija juče, ali i danas američkih plivača. Oborili su dva svetska rekorda!

Amerikanci vladaju u plivačkim disciplinama u Parizu. Prvo je Bobi Fink u trci 1.500 metara slobodnim stilom srušio rekord Jang Suna, datirao je još sa Olimpijskih igara održanih u Londonu. A, zatim je američka štafeta nadmašila sebe, pomerila je letvicu u odnosu na Gvandžu.

Izabrane vesti

Bobi Fink je dobar deo trke na 1.500 metara bio ispred linije koja obeležava gde se nalazio takmičar koji je vlasnik svetskog rekorda. Jedno vreme skoro i za celu dužinu tela. Na kraju je postavio vreme 14:30.67 i tako nadmašio kineskog plivača Jang Suna, koji je pre 12 godina stazu preplivao za 14:31.02.

Još početkom leta je Bobi Fink nagovestio da bi mogao da obori svetski rekord, bio je blizu i pre Olimpijskih igara u Parizu. Potvrdio je da se nalazi u izvanrednoj formi, nije mu bio ni blizu srebrni Gregorio Paltrinijeri iz Italije. Kasnio je 3.88 sekunde. Treće mesto zauzeo je irski plivač Danijel Vifen.

Odbranio je zlato Amerikanac, a sa tribina ga je bodrila vodena buba Kejti Ledecki.

Nedugo zatim je američka štafeta u trci 4x100 mešovito u sastavu Regan Smit, Lili King, Grečen Volš i Tori Huske srušila i olimpijski rekord iz Tokija, ali i svetski iz Gvandžua iz 2019. godine. Amerikanke su preletele stazu, plivale su kao da ih je neko izbacio iz torpeda. Postavile su vreme 3:49.63 i iza sebe ostavile srebrne Australijanke i bronzane Kineskinje.

Amerikancima je u planu da naprave inverziju na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, da kroz četiri godine prva sedmica bude rezervisana za atletiku, a potom da se pređe na plivanje. Ništa još nije definitivno, ali ako se najave obistine i ukoliko u vodenim disciplinama nastave kao u Parizu, druga nedelja bi za domaćina mogla da bude berićetna.



tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024Pariz 2024plivanjeBobi Fink

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara