Reprezentacija SAD (©Reuters)
Reprezentacija SAD (©Reuters)

Olimpijske šampionke ne daju krunu: Neočekivana junakinja srušila Brazilke u taj-brejku

Vreme čitanja: 2min | čet. 08.08.24. | 18:41

Ameriku je predvodila Ketrin Plamer sa 26 poena

Ne prepuštaju tako lako krunu olimpijske šampionke iz Tokija! Amerikanke su u prvom polufinalu Igara u Parizu bile bolje od Brazilki – 3:2 (25:23, 18:25, 25:15, 23:25, 15:11) i u nedelju (13.00) će imati priliku da ponove rezultat iz prestonice Japana. Ostalo je samo da sačekaju pobednika evropskog derbija između Turske i Italije i saznaju protiv koga će igrati u završnom činu.

U Gradu svetlosti viđena je repriza od pre tri godine. Isti rival – identičan epilog... Doduše, pulenke Karča Kiraljija su do novog trijumfa došle za nijansu težim putem. Sada su u dvorani „Južni Pariz“ ispustile dva seta, dok su u „Arijake areni“ bile i više nego ubedljive – 3:0. Pobedom su stekle i mogućnost da se potencijalnom odbranom najsjajnijeg odličja pridruže elitnom društvu reprezentacija (Kuba, Brazil i Sovjetski Savez) koje su ranije ostvarile vredno dostignuće.

Izabrane vesti

Najveće zasluge otišle su pomalo neočekivano na adresu Ketrin Plamer, koja je utakmicu završila sa 26 poena. Standarno odličan bio je i tandem Ejveri Skiner (19) – Eni Druz (18), uz sjajnu rolu srednjeg blokera Čijake Ogbogu (9). Imao je i Brazil svoje adute, pre svega Anu Kristinu Menezes Oliveiru de Souzu sa 24, a potom i Gabrijelu Bragu Gimaraeš i Rosamariju Montibeler, koje su zabeležile 16, odnosno 14 poena. Međutim, čak ni efikasan tercet nije bio dovoljan da bi se srušila mašinerija preko Bare.

Naravno, mogao je i Selesao da se revanširan za bolan poraz iz Tokija. Ipak, izabranice Ze Roberta nisu iskoristile ukazane šanse. Daleko od toga da ih nisu imale, iako su dva puta jurile zaostatak. Uspele su da se vrate u meč posle izgubljenog prvog i trećeg perioda. Kada je delovalo da će nakon vođstva od 6:4 u taj-brejku i da naprave preokret, potpuno su stale. Amerikanke su u nastavku došle do daha, kao i ključne prednosti na servise Ejveri Skiner (12:8). Poslednju priliku južnoamerička selekcija imala je kada se približila na samo minus dva (10:12), ali kartu za finale čekirala je Ketrin Plamer (15:11).

OLIMPIJSKI TURNIR ZA ODBOJKAŠICE – POLUFINALE

Četvrtak

Brazil – Amerika 2:3 (23:25, 25:18, 15:25, 25:23, 11:15)

20.00: (3,80) Italija – Turska (1,22)

Piše: Uroš SELENIĆ


tagovi

Pariz 2024Ženska odbojkaška reprezentacija SADženska odbojkaška reprezentacija Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara