Esteban Okon (©Reuters)
Esteban Okon (©Reuters)

Okon od naredne sezone u Hasu

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.07.24. | 14:29

Francuz će zajedno sa Oliverom Bermanom predstavljati američki tim u Formuli 1

Nakon što je pre tačno nedelju dana potvrđeno da će Kevin Magnusen na kraju sezone napustiti ekipu Hasa, čekalo se da američki tim obelodani ko će ga zameniti. Danas je potvrđeno da će, kao što je većina pretpostavljala, Esteban Okon od naredne sezone zajedno sa Oliverom Bermanom predstavljati MoneyGram Has F1 tim.

Šef Hasa Ajao Komacu izrazio je zadovoljstvo povodom uspešno obavljenog posla.

Izabrane vesti

"Srećan sam što smo osigurali usluge Estebana Okona za Has F1 tim. Bio sam svestan njegovog talenta dugo vremena i naša lična istorija datira od Estebanovog prvog nastupa u bolidu Formule 1 - bio sam njegov trkački inženjer tog dana u Lotusu. Pokazao je svoj talenat nakon što je imao odlične nastupe u juniorskim kategorijama - samo što je postao šampion evropske Formule 3 2014. godine. Esteban je postao poznati talenat u Formuli 1 i naravno pobednik. Iskustvo koje donosi, ne samo od svog talenta već zbog rada sa fabričkim timom, to će biti povoljno za nas i naš razvoj kao organizacija. Bilo je važno da imamo vozača sa iskustvom pored Olivera Bermana naredne sezone, ali Esteban ima samo 27 godina, još uvek je mlad i želi da se dokaže. Mislim da imamo gladan, dinamički vozački sastav i radujem se što će se Esteban pridružiti MoneyGram Has F1 timu za 2025", rekao je Komacu.

Džin Has, vlasnik tima, istakao je Okonovo iskustvo u F1.

"Za mene je bilo bitno da imamo vozača sa poznatim pedigreom u Formuli 1, i kao pobednik u trci, Esteban nesumnjivo ispunjava taj uslov. Esteban se dokazao u timovima za koje je vozio kao neko ko je stalno u borbi i koji osvaja poene - tu konstantnost želimo da iskoristimo dok tražimo bolje performanse na stazi. Imamo mešavinu mladosti i iskustva u našem budućem trkačkom sastavu i radujem se da vidim rezultate".

I mladi Francuz je podelio svoje zadovoljstvo nakon potpisivanja novog višegodišnjeg ugovora:

"Veoma sam ponosan da mogu da objavim da ću se od 2025. godine pridružiti Has F1 timu, sa višegodišnjim ugovorom. Oduševljen sam što ću započeti novo poglavlje u mojoj karijeri u Formuli 1 i što ću se pridružiti ambicioznom trkačkom timu čiji su me duh, radna etika i neosporni napredak impresionirali. Želim da se zahvalim Džinu i Ajau za našu iskrene i plodonosne pregovore tokom proteklih nekoliko meseci. Has F1 tim ima velike planove i jasne ciljeve za budućnost, i ja se radujem što ću se ponovo sastati sa Ajaom, mojim prvim trkačkim inženjerom u Formuli 1, kao i što ću raditi sa svima u Kanapolisu, Benburiju i Maranelu. Za sada, moj fokus i energija ostaju u potpunosti posvećeni Alpin F1 timu. Imamo još 11 trka ove sezone i motivisan sam više nego ikada da svoju petogodišnju saradnju sa timom završim na najbolji mogući način", naveo je Okon.

Okon je u Formulu 1 došao polovinom 2016. godine kada je zamenio Rija Harijanta u ekipi Manora, a vozio je pored ovogodišnjeg šampiona Formule E Paskala Verlajna. U međuvremenu se pridružio nekadašnjoj Fors Indiji (onda i Rejsing Pojntu), da bi od 2020. godine vozio za tim Renoa (sada Alpin) sa kojim je na Velikoj nagradi Mađarske 2021. godine došao do svog prvog i za sada jedinog trijumfa u karijeri. U dosadašnjem delu sezone, Francuz je tri puta završio na desetom mestu te ima tri poena.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara