Alvaro Granados i Andrea Fondeli (©Reuters)
Alvaro Granados i Andrea Fondeli (©Reuters)

Ofanziva na medalje: Crna Gora preti šampionu, sudar Španaca i Grka poslastica, talas euforije nosi Hrvate

Vreme čitanja: 6min | uto. 06.09.22. | 11:49

Italijani protiv Srbijinog dželata za polufinale Evropskog prvenstva

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Sad počinje ono pravo, sprint za evropsku titulu. Najboljih osam nacija koje vaterpolo ima u ovom trenutku stremi ka usponu na vrh Marjana, žele krunisanje na obali Jadrana u gradu rimskog cara Dioklecijana, autokrate i reformatora. Jedan klasik, sudar dva osvajača medalje na Svetskom prvenstvu u Budimpešti, obračun najboljeg tima na šampionatu i srpskog dželata, i domaćin kao “već viđeni” polufinalista. Ili, ipak, prvorazredna senzacija i tajac u Spaladium areni? Celodnevni spektakl je zagarantovan. 

Izabrane vesti

Od aktuelnog šampiona Starog kontinenta niko nije znao šta da očekuje, niko se nije usuđivao da prognozira koliko su mu dometi, hoće li doživeti još jedan strmoglav pad ili će iz senke, bez trunke pritiska, krenuti u seču. Mađarska se privremeno odrekla usluga četvorice velikana evropskog vaterpola, zasluženi odmor dobili su Marton Vamoš, Deneš Varga, Balaš Harai i Tamaš Mezei, i, sva je prilika, bolji potez novi selektor nije mogao da napravi. 

Ponovo Mađari dišu punim plućima, sa njihovim kapacitetima upoznala se i Srbija, i provela se kao bosa po trnju. Postavljanje Žolta Varge umesto Tamaša Merca za novog kormilara je, čini se, najbolja moguća odluka koju su glavešine najodlikovanije reprezentacije povukli. Od Mađarske je stvorio minijaturni Ferencvaroš, okružio se sedmoricom ratnika iz svog kluba, bespogovorno izvršavaju svako naređenje i gladni su uspeha. Na putu do borbe za medalje i odbrane trona stoji im Crna Gora (15.00). 

(1.50) Mađarska (8.00) Crna Gora (3.40)

Leto odmiče, Crna Gora podiže nivo igara i najbolje je sačuvala za kraj. Da li će to biti dovoljno da se četa Vladimira Gojkovića plasira u polufinale neće zavisiti samo od nje, jer ukoliko Mađari budu na nivou protiv Srbije, ni Španci, Italijani i Grci, prvi favoriti za odličja, ne bi stavili ruku u vatru da će proći. Svikle su se Ajkule ovoga leta, posle odlaska nekolicine asova, na ulogu autsajdera, ali daleko od toga da nemaju čime da zaprete Mađarima. 

Bogdan Đurđić i Aleksa Ukropina biće pretnja Somi Vogelu sa distance, beloruski vaterpolista Kanstantsin Averka i kapiten Marko Petković iz svih pozicija, a veliku rezervu Ajkule imaju u Dušanu Matkoviću, koji je pojačao Barselonetu, i Miroslavu Perkoviću, centru Novog Beograda. Ipak, “ubicu” kakav je Peter Kristijan Manherc nemaju. Fenomenalni šuter je izbušio srpske golmane, a zatim je u poslednjem kolu grupne faze za overu prvog mesta i vađenje vize za četvrtfinale podsetio na izdanje sa Olimpijskih igara protiv Hrvatske kada je spakovao sedam golova. Slovencima je dao jedan mane, bez promašaja. A, sličnim arsenalom raspolažu i Gergo Zalanki, Adam Nađi, Vendel Vigvari... 

Stilijanos Argiropulos (©Reuters)Stilijanos Argiropulos (©Reuters)

Poslastica dana za sve biće duel reprezentacija koje su promenile svetski poredak. Svetski prvak Španija na Grke, bronzane sa planetarne smotre i srebrne iz Tokija. Sučeljavanje dva genijalca: Davida Martina i Teodorosa Vlahosa. I bitka dva tima bez levorukih šutera, konačno će Crvena furija videti kako je to biti u koži Grka svih ovih godina (19.00). 

Španija nije tako dominantna kao u Budimpešti, delimično zbog toga što su dugo leto i klupska sezona ostavili trag na igrače, ali i zbog činjenice da u timu nema Blaja Maljaraha. Opala je Crvenoj furiji produktivnost sa nezgodne strane, protivnici mogu na drugačiji način da je brane i usredsrede se na dvojicu bombardera - Alvara Granadosa i Alberta Munariza. Mogu da igraju flaster na njima, ne daju im da dišu i služe se svim sredstvima, jer znaju da će iz Španija sa suprotne strane bez igrača koji puca levom rukom teško kazniti. Za sličnim merama će posegnuti i olimpijski vicešampion. 

(1.30) Španija (8.00) Grčka (5.10)

Hendikepirana je Španija na Evropskom prvenstvu, ali i dalje u punom naponu, moćna, sa pregršt kvalitetnih igrača. U Split je stigla predvođena Felipeom Peroneom, najkorisnijim igračem finala Svetskog prvenstva i Unajom Agireom, najboljim golmanom tog turnira na kome je Crvena furija nakon nešto jače od dve decenije osvojila zlato. Daleko veći problem od David Martina ima Teodoros Vlahos, ostao je mozak grčkih operacija bez Janisa Funtulisa, lidera državnom tima i Olimpijakosa, kao i prvog golmana Emanuila Zerdevasa, koji se povredio još na planetarnoj smotri. 

Iako su u izmenjenim sastavima, te minimalne korekcije nisu ih odaljile od uloge favorita, ali žreb hoće. Za jednu od dve selekcije koja je poslednjih godina konstantno u vrhu danas je kraj puta. 

Marko del Lungo (©Reuters)Marko del Lungo (©Reuters)

Najlepši vaterpolo u Splitu igraju Italijani. Estetski i tehnički doveo je Alesandro Kampanja igru do perfekcije, savršeno kontroliše tempo i tačno zna kada je trenutak da komanduje totalnu ofanzivu. Zbog svega toga izrasli su svetski viceprvaci u najozbiljnijeg kandidata za zlato. Postali su miljenici neutralnih posmatrača, što nikada ranije zbog “prljave” igre nisu bili, a s vremena na vreme i u ovom sastavu podsete da tih manira ne mogu u potpunosti da se otarase, pa će protiv Francuza biti bez suspendovanog Vinčenca Rencuta (16.30). 

Gori u štabu Italijana crvena lampica, znak upozorenja stigao je onoga časa kada su Francuzi eliminisali Srbiju u osmini finala i progurali se među osam najboljih na Starom kontinentu. Znatno jači su Italijani, ali ležeran pristup i spor ulazak u utakmicu mogao bi da im se obiju o glavu. Jedna katastrofalna sekvenca Delfine je koštala prolaska dalje, a ako Kampanja nešto ume - to je da uči na tuđim greškama pripremi ekipu za svaki scenario. 

(1.10) Italija (13.0) Francuska (9.00)

Prednost Francuske biće to što će Italija imati skraćenu klupu, umesto 13 igrača selektor će baratati sa jednim manje. Za to može da “zahvali” Vinčencu Rencutu, no i pored tog minusa ima i više nego dovoljno aduta. Frančesko di Fulvio se “čuvao” tokom šampionata, Đakomo Kanela i Vinčenco Dolče su se nametnuli kao vođe, ali će lopta izveno ići u ruke prve strele državnog tima kada se bude lomilo. Levoruki Luka Damonte je sa nezgodne strane doneo ekstra kvalitet Italijanima, vrsan je napadač, poput Uga Kruzije iz suparničkog tabora. 

U igri Francuske će se sve vrteti oko Uga Kruzije, najboljeg strelca, dominantnog centra Tome Vernua i Mehdija Marzukija, koji je presudio Srbiji u osmini finala. Na pravom ispitu biće golman Ugo Fontani. Srpske šutere je zaključao, sakupio je 14 odbrana i imao uspešnost od preko 60 zaustavljenih udaraca. Francuzima je preko potrebno još jedno takvo njegovo izdanje da bi se nosila sa svetskim vicešampionom. 

Marko Žuvela (©Reuters)Marko Žuvela (©Reuters)

Spaladium arena na prve tri utakmice sve skupa, možda, bude polupuna, ali će zato u večernjem terminu biti krcata. Karte su za tili čas planule, kao i za prethodne utakmice kada je igrala Hrvatska i organizatori se bore da naprave još koje mesto, doštampaju karte i dodatno podgreju atmosferu u meču protiv Gruzije u kome su Barakude apsolutni favorit (20.30). 

Ne postoji dilema u Splitu hoće li večeras ispred multifunkcionalne hale, udaljene nekoliko stotina metara od Poljuda, biti organizovana nova fešta. Sve je spremno za nju, samo da “već viđeni” polufinalista odradi svoj deo posla. I ne čudi što je kreiran takav ambijent, jer Gruzija je ulaskom u četvrtfinale nadmašila dosadašnje rezultate. Iskoristila je pogodan žreb, dobila Holandiju i sada može da uživa u spektaklu, a iz toga se ponekad izrodi nešto više. 

(1.10) Hrvatska (13.0) Gruzija (9.00)

Za najluđe scene na Evropskom prvenstvu i odudaranje od šablona bili su zaduženi Gruzini. Irakli Razmadze je zaprosio devojku, a predsednik Vaterpolo saveza Gruzije uskočio u bazen posle plasmana u četvrtfinale. Nakon toga je priveden. Aduti Gruzije u duelu sa Hrvatskom biće momci sa Balkana - Boris Vapenski, Dušan Vasić, Jovan Sarić i Marko Jelača. Ali, i Nika Šušiašvili, član Novog Beograda, Andrija Bitadze koji je nosio kapicu Crvene zvezde, odnosno italijanski as, iskusni centar Fabio Baraldi

Svi oni biće na mukama, jer Marko Bijač je u vrhunskoj formi. Ponajviše zbog bravuroznih intervencija Olimpijakosovog čuvara mreže Grčka nije otišla direktno među osam najboljih na Evropskom prvenstvu, kao i zbog prvotimaca splitskog Jadrana. Jerko Marinić Kragić i Rino Burić su pogađali u završnici, mogu biti odlučujuć faktor večeras, ali i bilo ko drugi iz plejade neverovatnih šutera. Ima ih Hrvatska na pretek: Konstantin Harkov, Loren Fatović, Marko Žuvela, Luka Bukić.

ČETVRTFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

15.00: (1.50) Mađarska (8.00) Crna Gora (3.40)

16.30: (1.10) Italija (13.0) Francuska (9.00)

19.00: (1.30) Španija (8.00) Grčka (5.10)

20.30: (1.10) Hrvatska (13.0) Gruzija (9.00)

RAZIGRAVANJE OD 9. DO 12. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

12.00: (1.01) Rumunija (19.0) Izrael (16.0)

13.30: (3.60) Holandija (8.00) Srbija (1.45)

RAZIGRAVANJE OD 13. DO 16. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

09.00: (1.10) Slovačka (13.0) Slovenija (9.00)

10.30: (1.01) Nemačka (19.0) Malta (16.0)


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Crne GoreVaterpolo reprezentacija FrancuskeVaterpolo reprezentacija GrčkeVaterpolo reprezentacija Gruzijevaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija Italijevaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara